Vůně vonných tyčinek

Ve vonných tyčinkách se používá nepřeberné množství bylin, okvětních lístků a dřevin. Pestrost je obrovská, ostatně jako samotný dálný východ, který nabízí spoustu exotických vůní. Nejpoužívanější při výrobě jsou samozřejmě směsi bylin a jejich poměry jsou často tajemstvím, které si výrobci přísně střeží.

Nejčastěji používané aromatické látky a byliny včetně jejich působení:

AKÁCIE - spojována s očistou, plodností a rozvíjením mediálních sil
Bíle kvetoucí akát je znám hlavně pro nádherně vonící květy bílé barvy a hroznovitého tvaru, jež jsou bohatým zdrojem medu. Jako vonná esence se z akácie používá zejména pryskyřičná pryž, získávaná z pravých akácií. Působí na psychiku a pomáhá nám přeměnit bolestné zkušenosti z minulosti na pozitivní činy dneška. Očisťuje dům od negativních vlivů a bezdětným ženám zajišťuje plodnost. Stimuluje pozitivní myšlení a zvyšuje přitažlivost pro druhé pohlaví. Pomáhá rozvíjet paranormální a psychické síly.

ALOE - spojována s léčebnými postupy a úspěchy v podnikání
Dužnaté, kopí podobné listy jsou uspořádány kolem kmene do růžice a dávají šťávu vhodnou k vnitřnímu i zevnímu použití. Působí jako stimulující vůči lásce, šíří vůni, která dodává vitalitu a energii. Přisuzuje se ji též schopnost dopomáhat k úspěchu v podnikání a k vítězství v boji. Zahání negativní vlivy a čistí atmosféru v prostorech.

AMBRA - silné afrodiziakum
Je pevná, voskovitá substance, která vzniká v trávicím traktu vorvaně obrovského. Někdy je vyloučena z těla vorvaně spolu s trusem a plave na hladině jako velký, šedočerný chomáč, nebo ji lze také nalézt jako usazeninu na skaliscích. Čerstvá ambra nepříjemně zapáchá, ale jak stárne, změní se na příjemnou zemitou vůni. Zvyšuje psychickou odolnost a dodává energii. Pomáhá plnit touhy z nitra duše a povzbuzuje v lidech naděje. Smyslná a svůdná vůně očisťuje atmosféru a proto je vhodná při meditacích a józe.

AVOKÁDO - láska a zotavení
Aromatická látka se získává z avokádového stromu, který se vyskytuje v tropických a subtropických krajích střední Ameriky. Napomáhá soustředit se na pozitivní myšlenky a vyrovnání se se sebou samým. Uceluje vnitřní mír a pocit bezpečí. Přivolává lásku a doporučuje se při těžkých životních situacích.

BERGAMOT - ochrana a blahobyt
Bergamot je voňavé ovoce velikosti pomeranče, barvou podobné citronu. Genetickým výzkumem dochovaných citrusových kultivarů bylo zjištěno, že bergamot je pravděpodobně kříženec Citrus limetta a Citrus aurantium. Dodává energii těžce fyzicky a psychicky pracujícím lidem. Navozuje veselou náladu a pomáhá bojovat proti depresím a strachu.

BOROVICE - afrodisiakum, plodnost a léčivost
Borovice je rod rostlin z čeledi borovicovité. Jeho zástupci jsou světlomilné vždyzelené stromy, ojediněle keře, nenáročné na půdu a na vláhu. Uklidňuje vzniklé konflikty, rozepře a hádky. Umožňuje se povznést nad starými hněvy a zachovávat chladnou hlavu v emociálních vztazích.

CEDR - plodnost, ochrana, očista, moc a sláva
Cedr (Cedrus) je rod horských dlouhověkých jehličnatých stálezelených stromů dosahujících mohutného vzrůstu. Očisťuje negativní vlivy v domě, navozuje příjemnou atmosféru, která podporuje duševní pohodu žen a tím i jejich plodnost. Přivolává velikou moc, bohatství a slávu. Omamná vůně zahání deprese a negativní vlivy.

EUKALYPT - uzdravení, ochrany před zlými vlivy
Blahovičník (Eucalyptus), jinak česky nazývaný též eukalyptus, je rod obsahující více než 700 druhů subtropických až tropických stromů nebo keřů z čeledi myrtovitých původem z Austrálie, kde také tvoří 95 % lesů. Očišťuje myšlenky od zlých vlivů, očišťuje atmosféru a navozuje osvěžující prostředí.

JASMÍN - afrodiziakum, láska a štěstí
Pravý jasmín pochází z Asie a má bílé, krásně vonící květy. Navozuje eufemistickou náladu, naplňuje srdce a mysl nadšením. Zklidňuje nervy a pomáhá při bolestech hlavy. Je typickým zástupcem afrodiziaka pro milostné hrátky.

KAMÉLIE - svádění druhého pohlaví
Kamélie (Camellia) je rod rostlin z čeledi čajovníkovité. Česky se část druhů nazývá kamélie a část čajovník, protože jeden ze zástupců tohoto rodu (čajovník čínský, C. sinensis) se užívá k výrobě čaje. Svůdná vůně zanechává nezapomenutelný dojem a inspiruje ke spolupráci, navazování vztahů a věrného přátelství.

LEVANDULE - láska, uzdravení a očista
Krásná květina s modrofialovými květy vyskytující se ve Středomoří. Uklidňuje a pročišťuje atmosféru a dodává sílu ovládat vlastní myšlení. Přitahuje lásku a mír, napomáhá k navození potěchy v práci a vlastní seberealizaci.

LILIE - štěstí, intuice, smysl pro umění, fantazie
Tato krásná květina má téměř dvěstě druhů po celém světě, ale divoce roste dnes jenom v Libanonu. Umocňuje výrazně podvědomí a posiluje fantazii. Stimuluje intuici a vjemy, které vedou k schopnostem probouzet umělecké cítění.

LOTOS - duchovní láska, štěstí, meditace
Vytrvalé vodní kořenující byliny s větvenými oddenky. Listy jsou střídavé, vyrůstající z oddenku, s palisty, plovoucí na hladině nebo častěji vyčnívající z vody, s průduchy jen na svrchní straně čepele. Vůně přináší uzdravení, energii, štěstí a plodnost. Muži mají problémy této vůni na ženách odolat, jelikož navozuje energickou atmosféru.

MAGNÓLIE - mužská síla, meditace, mediální schopnosti
Šácholan (Magnolia, česky také magnólie) je rozsáhlý rod s asi 210 druhy rostlin z čeledi šácholanovité (Magnoliaceae). Rod je latinsky pojmenován po francouzském botanikovi Pierre Magnolovi. Zajišťuje harmonii a mír, který napomáhá při meditaci. Zvyšuje ženský sexappeal a stimuluje mužský pohlavní úd.

MIMÓZA - ochrana před falešnými přáteli
Jako mimózu si lze nejsnáze představit rostlinu se žlutými kulovitými květy. V užším slova smyslu se tím míní jihoevropská A.decurrens, jejíž řezané kvetoucí větve se k nám dovážejí v zimě a na jaře. Je symbolem pokroku, dodává sebevědomí a zahání negativní vibrace.

MYRRHA - ochrana proti nemocem, meditace
Myrha je modrozelená pryskyřice a je tvořena sušenou mízou stromu Commiphora, pochází ze Somálska a východní části Etiopie. Přináší radost, úspěch a požehnání a zbavuje okolí negativních nálad. Pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu a krevní oběh.

PAČULI - afrodisiakum, jasnovidectví
Pačule obecná (Pogostemon cablin) je tropická bylina z čeledi hluchavkovitých, dorůstající výšky okolo 70 cm. Květy jsou malé, světle růžové-bílé. Rostlina pochází z tropických oblastí Asie a nyní je rozsáhle pěstována zejména v Číně, Indii, Indonésii, Malajsii, na Filipínách a ve Vietnamu. Vůně dodává duši kli a sílu najít rovnováhu v emociálně vypjatých situacích. Napomáhá při úzkostech a depresích, zvyšuje koncentraci a vnímání.

SANTALOVÉ DŘEVO - meditace, léčení a afrodiziakum
Santal je název několika listnatých stromů s aromatickým dřevem, jež se pro vysoký obsah vonných silic používá v léčitelství. Je známo i svými antiseptickými účinky. Dřevo je těžké, žluté s jemnými vlákny. Na rozdíl od mnoha jiných aromatických dřev si svoji vůni udrží po léta. Strom pochází z jižní Asie a roste v Indonésii, Austrálii a v Indii. Éterický olej se získává destilací. Podporuje odolnost organismu proti nemocem a vyvolává ctižádost, touhu po vědění.

SKOŘICE - afrodiziakum, ochrana, uzdravení
Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je i léčivá, vyrábí se z ní silice, tinktury, olej. Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni, které jí dává zejména obsažená sloučenina cinnamaldehyd. Vůně přináší inspiraci a dodává životní sílu, léčí slabosti, melancholii a duševní vyčerpání.

ŠAFRÁN - afrodiziakum, ochrana, láska, štěstí a plodnost
Vytrvalé pozemní byliny, se zploštěle kulovitými hlízami, které jsou zabalené do síťnatých starých pochev listů a vně mají několik šupin (katafylů). Kvalitní šafrán se dováží z Libye a Egyptu. Působí blahodárně na odstranění psychického napětí, je výtečným afrodiziakem a uvolňuje stres.

VANILKA - afrodiziakum, láska
Vanilka je aromatické koření původem z Mexika používané zejména při přípravě některých sladkých jídel, pochutin a nápojů. Jedná se o fermentovanou tobolku (nesprávně lusk) některých druhů orchidejí rodu vanilkovník. Vůně stimuluje psychické a kreativní vlohy, zahání únavu, přitahuje štěstí a úspěch.

YLANG-YLANG - léčení a mír, afrodiziakum
Ylang-ylang je strom původem z Madagaskaru a tropických oblastí Asie. Květy nádherně voní a připomínají hřebíček a hyacinty. Vůně dodává sebevědomí, zvyšuje touhu po vědění a navozuje přátelskou atmosféru.