S blížícím se jarem se už mnozí určitě těší a připravují na měsíce plné bylinek a způsobů jejich zpracování a využití. Proč si už teď nepřipravit skvělý bylinkový nálev, který vás přenese do letních dnů, okouzlí barevností květů, potěší chutí a vůní a zároveň udělá tělu dobře po zdravotní stránce?

Směsi jsou vytvořené z bylinek rostoucích v naší krajině. Jestliže si budete chtít na chvíli odpočinout od exotiky, můžete sáhnout po těchto tradičních bylinkách, které kdysi tvořili nedílný inventář české kuchyně.

Pozdrav čmeláka

Bylinek není nikdy dost, a už vůbec ne těch, které jsou užitečné nejen pro nás, ale i pro hmyzí opylovače. Mnohdy si to ani neuvědomujeme, ale všude kolem nás roste neskutečné množství medonosných bylinek, které nás dokáží svou medově lehkou chutí doslova očarovat. Mezi medonosné rostliny patří např. mateřídouška úzkolistá, tymián obecný, zavinutka podvojná, ale stejně tak dobromysl obecná, měsíček lékařský, šalvěj lékařská nebo třeba keřovitě rostoucí bez černý. Mnohdy se ovšem zapomíná i na jeden strom, který je včelami během června doslova obalen. Ano, jedná se o lípu srdčitou, která medově dokonce i voní. Tato bylinka je asi nejvíce známá svým vlivem na snižování teploty. Užívá se ve velkém poměru hlavně v zimě a v předjaří, kdy nás přepadají virózy a chřipky. V menším množství ovšem nápoj s dalšími bylinkami příjemně osvěží a věřte, že to opravdu stojí za to. V naší směsi Pozdrav čmeláka je vyjma lipového květu také květ sedmikrásky, měsíčku lékařského, bezu černého a voňavou kvetoucí nať mateřídoušky úzkolisté.

Bylinkové lesobraní

Naše babičky strašně rády vařily bylinkový „čaj“ z planých rostlin, které rostly třeba za domem na louce nebo na kraji lesa. Listy jahodníku a maliníku mají příjemnou svěží chuť a dříve se dokonce používaly jako snadno dostupná náhražka místo zeleného čaje. Tato dvojice bylinek má skvělé protizánětlivé a čistící účinky, takže se hodí nejen pro pití ve chvíli, kdy vám je ouvej, ale i tehdy, když se třeba připravujete na očistnou kúru nebo redukci hmotnosti. Nemusíte je vždy míchat jen do léčivých směsí, ale klidně si z nich připravte lahodný nápoj třeba ještě s mátou nebo meduňkou. V naší bylinné směsi Bylinkové lesobraní se snoubí lehká chuť listů jahodníku, maliníku, ostružiníku, které zlehka doplňuje plod růže šípkové. Ten nálevu dodává letní ovocnou chuť a vitamín C vás pěkně nastartuje do nového dne.

Chrpové pohlazení

Pokud se ponoříme do světa bylinek, najdeme celou řadu druhů s krásnými květy, které jsou ideální do bylinných směsí. Květy mají hned několik předností. Ne výjimečně obsahují výrazně vyšší podíl léčivých látek než ostatní části rostlin a jejich barevnost se nevytratí spolu s usušením. Květy bylinek zůstávají poutavě barevné i po pečlivém sušení a dodávají nápoji nový vizuální aspekt, který vás hravě přenese do dobré nálady. Se směsí Chrpové pohlazení se přenesete do bylinkového světa barevných květů a pokud umíte ocenit estetický prvek a dekorativní funkci květů, určitě směs vyzkoušíte. Nadchne totiž i svou lehkou lahodnou chutí, která se výborně doplňuje s trochou medu. Směs se skládá z jednoletých i vytrvalých druhů, které rostou na slunném stanovišti a trochu slunce a skvělé nálady vnáší i do této směsi.

Venkovská zahrádka

Objevte kouzlo, klid a vůně venkovské zahrádky plné vonných květů a jednoletých i vytrvalých bylinek. S bylinkami směsi Venkovská zahrádka se běžně setkáte ve venkovských zahradách a také ve volné přírodě, a když je správně smícháte dohromady, vytvoříte bylinný nálev s pestrou paletou chutí a přínosů a pro náš organismus. Ve směsi objevíte vyjma meduňky, mateřídoušky a měsíčku také dva skvělé společníky – bez černý a lípu srdčitou. Bez černý roste na velkém množství míst ve volné přírodě, a v dřívějších dobách byly běžně vysazovány poblíž venkovských domů. Panovala totiž víra, že v nich sídlí dobří duchové a víly. Je oblíbený pro své potopudné účinky pomáhající snižovat horečku, pročišťovat organismus nebo např. upravovat krevní tlak. Využívá se také při inhalacích během nachlazení. Lípa srdčitá je naším národním stromem a nálev připravený z jeho květu povzbuzuje celkovou obranyschopnost organismu. Výhodou je, že obvykle chutná i dětem, které ho stejně jako dospělí mohou užívat při chřipce, virózách nebo nachlazení. Výborný je také ke zklidnění a pro dobrý spánek.

Jak bylinky působí na náš organismus

Byliny jsou prostorem s širokým spektrem nejrůznějších účinků na náš organismus a naši psychiku. Abyste se dobře vyznali, co která bylina z našich směsí léčí, vypsali jsme níže seznam jejich zařazení podle účinku. Mějte na paměti, že bylinky rozhodně nejsou náhradou za běžnou léčbu medikamenty předepsanými lékařem. A ačkoliv možná máte nejčastěji v paměti, že bylinné čaje se popíjí pouze v čase virózy, nachlazení, chřipky nebo jiných neduhů, bylinkové čaje si klidně dopřát, i když se cítíte úplně zdraví – příjemně vám zpříjemní den, nadchnou vás svými květy a přinesou pod nos paletu vůní a do úst spoustu rozličných chutí.

Při nachlazení – Bez černý, Dobromysl obecná, Lípa srdčitá, Mateřídouška úzkolistá, Meduňka lékařská, Růže šípková, Sedmikráska chudobka

Chřipka a virózy – Bez černý, Dobromysl obecná, Lípa srdčitá, Mateřídouška úzkolistá, Měsíček lékařský, Růže šípková, Maliník obecný, Sedmikráska chudobka

Čistící účinky – Jahodník obecný, Měsíček lékařský, Chrpa modrá

Protizánětlivé funkce – Bez černý, Jahodník obecný, Mateřídouška úzkolistá, Měsíček lékařský, Růže šípková, Maliník obecný, Sedmikráska chudobka, Chrpa modrá, Ostružiník obecný

Pozitivní nálada, duševní zdraví, relaxace – Dobromysl obecná, Lípa srdčitá, Meduňka lékařská

Pro dobrý spánek – Bez černý, Mateřídouška úzkolistá, Meduňka lékařská

Uklidnění nervů – Meduňka lékařská, Měsíček lékařský, Růže šípková

Menstruační problémy – Maliník obecný, Ostružiník obecný

Normální zažívání – Maliník obecný, Ostružiník obecný, Jahodník obecný