Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne. Dlaně vám ohřívá horký šálek a vůně čaje probouzí vaše smysly. Teplo z šálku zahřívá srdeční linii, čímž se popíjení stává doslova srdeční záležitostí. Netřeba se divit, proč mnohé kultury upřednostňují hrnky a šálky bez ouška.

Čaj se hodí pro každou příležitost. Je zábavný, obdivuhodný a má v sobě obrovskou rozmanitost. Se všemi typy čajů však může být pro začátečníky poměrně náročné zorientovat se a někde začít. Zkuste se inspirovat našimi tipy na čaj pro každou denní dobu a následně se vydejte cestou, která vám bude nejpříjemnější.

Čaj po ránu

S ranním čajem si mnozí mnohdy asociují v chuti bohatý černý čaj. Ne výjimečně na ranní černý čaj přechází lidé, kteří se snaží ze zdravotních nebo jiných důvodů snížit spotřebu kávy. Čaj obecně je totiž výbornou alternativou ke kávě, neboť obsahuje méně kofeinu a dále látku L-theanin se svými relaxačními účinky.

Zapomeňte na sáčkový čaj!

Pokud se vám však pod pojmem černý čaj vybavuje ten balený v nálevových sáčcích, tak s tím skutečně mnoho chutí a vůní nevytvoříte. Ideální jsou tzv. snídaňové čaje volného listu. K nim se např. řadí čaje z indického ÁsámuSrí Lanky, některé čaje z Keni a z čínského Yunnanu a také některé ochucené čaje jako např. Earl Grey. Tyto čaje také výborně chutnají v kombinaci s mlékem.

Příprava jedna báseň

A pokud máte pocit, že je příprava listového čaje příliš náročná, věřte, že tomu tak nemusí být. Stačí vám sítko a malá konvička s šálkem stejného objemu. Nasypte menší množství čajových lístků (obvykle se může hmotnost lístků pohybovat kolem 2 až 3 gramů na 200 ml) a zalijte horkou vodou, obdobně jako když si děláte pytlíkový čaj nebo kávu. Louhujte klidně kolem 2 minut, nálev poté slijte. U mnohých čajů je také možné pouze uvařenou vodou zalít lístky ve větší misce a následně čaj upíjet během doby, kterou máte ráno vyhrazenou na snídani. Pokud chcete čaj popíjet sami, zkuste gaiwan nebo testovací sadu, která je praktická a pro přípravu čaje rychlá. V případě více lidí můžete sáhnout po louhovačce a stejně objemné konvičce nebo druhé louhovačce.

Odpolední čaj

Častým kandidátem na odpolední povzbuzující nápoj je zelený čaj. Jestliže uvažujete nad silně povzbuzujícím zeleným čajem, který do vašeho organismu vlije novou energii, vyzkoušejte čaj matcha. Vyjma vysokého obsahu kofeinu je také bohatým zdrojem antioxidantů a dalších tělu prospěšných látek. Při jeho konzumaci totiž pijete nálev spolu s na prášek rozdrcenými čajovými lístky. Ne každý však tento čaj považuje za příliš lahodný, což může být obecně nezvykem k této chuti čaje nebo i kvalitou samotné matchy.

Sencha, tamaryokucha nebo gyokuro?

Vyjma matchy je však možné vyzkoušet skutečně pestrou paletu dalších čajů. Pokud bychom zůstali v Japonsku, odkud matcha pochází, můžete volit např. mezi čaji sencha, tamaryokucha nebo gyokuro. Sencha je v Japonsku silně rozšířený čaj pocházející z nezastíněných čajových plantáží a v jeho chuti se tak objevuje lehká svíravost. Tamaryokucha je lahodný čaj zpracovaný čínskou metodou, kdy je finální sušení lístků prováděno v bubnech, což dává vzniknout malým kudrlinkám. Gyokuro patří k nejvyšší sortě japonského čaje, který pochází z plantáží, jejichž čajovníky jsou před sklizní zastíněny. Díky tomu v čaji nevzniká tolik katechinů zodpovědných za jinak svíravější chuť nálevu a na jazyku se vám rozvine chuť umami.

Pestrá paleta čínských čajů

Když se vydáme za zelenými čaji do Číny, otevře se nám skutečně ohromný svět, z kterého je možné vybírat. Těžko radit konkrétní druhy. Je více než vhodné prostě zkoušet a zkoušet a na základě svých chuťových preferencí si najít svého favorita.

Na co myslet při výběru?

Obecně však mějte při výběru čaje na mysli, že většina zelených čajů je vícenálevových a také se pohybují v různých cenových hladinách. Zvažte nejdřív, jak dlouho chcete s čajem pobýt, jestli chcete pít především čaj na povzbuzení nebo chcete zároveň delikatesu, která vás po stránce chuti a vůně skutečně okouzlí.

Večerní čaj

Spolu s příchodem večera přichází ideální čas na nízkokofeinové čaje. Těch rozhodně není pomálu! K těmto čajům se může řadit např. banchahojichashou meikukicha, ya bao nebo lu shan yun wu. Jedná se o čaje, které jsou např. buď pražené, vyrobené s nižších lístků čajovníku nebo vyjma lístků obsahují také řapíky. Pokud chcete načerpat více informací o kofeinu v čaji, navštivte náš článek o pozitivních účincích zeleného čaje věnující se vyjma jiného také kofeinu.

Nečajové varianty bez kofeinu

Jestliže máte obavy i z nízkého obsahu kofeinu, můžete volit z nečajových variant. K těm se řadí např. rooibosibišek a mnohé další byliny a ovocné čaje. Mnohé z těchto čajů podporují relaxaci, zklidňují mysl a připravují náš organismus ke spánku.

Pokud s čaji teprve začínáte, pak vítejte na startu vaší čajové cesty!

Výše popsané čaje a tipy jsou jen zlomkem a malou ukázkou velikosti čajového světa. Není zde zahrnuto mnoho druhů čaje a mnoho možností jejich přípravy. Vydat se můžete také po stopách čaje bílého, žlutého, oolong a pu-er. Prozkoumávat můžete čajové země, ke kterým vyjma Číny a Japonska patří např. Tchaj-wan, Korea, Indie, Nepál, Gruzie, Keňa nebo Srí Lanka. Každá z těchto zemí má specifickou historii čaje a způsoby jeho přípravy.