+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Čaje a Čína

Počátky čaje v Číně

Čaj je hned po vodě nejpopíjenějším nápojem na světě. Historie tohoto fenoménu je dlouhá a zajímavá a začala se, kde jinde než, v Číně.

Podle dávné legendy byl prvním člověkem popíjejícím čaj císař Šen-nung. Mezi jeho záliby patřilo léčitelství, z hygienických důvodu pil pouze převařenou vodu. Jednou, v roce 2737 př.n.l., si převařoval vodu na pití pod divokým čajovníkem. Pár lístku spadlo do kotlíku a nápoj čaj byl na světě. Šen-nung ochutnal vodu s čajem a byl nadšen chutí, vůní a v neposlední řadě účinky náhodně připraveného nápoje. Toliko legenda.

První písemný zápis o čaji pochází ze třetího století př.n.l. Slavný lékař Chua Tchuo čaj doporučoval proti malátnosti a nedostatku soustředění. Sledování dávné historie čaje je složité, neboť až za dynastie Chan (206 př.n.l. až 220 n.l.) získal čaj vlastní znak.
Do třetího století našeho letopočtu se čaj používal ve formě tinktur z divoce rostoucích čajovníků. Jelikož Číňané začali poptávat stále větší množství čaje, drobní zemědělci jej začali pěstovat na svých políčkách, tehdy začaly vznikat postupy výroby čaje, a to čaje lisovaného do malých tabulek, z důvodu soudržnosti přidávala se švestková šťáva. Tabulky dokonce sloužily co by platidlo. Zlatá éra čaje za dynastie Tchang (618 až 906) vynesla čaj mezi nápoje popíjené pro požitek z chuti samotné, a jeho význam co by léčiva byl odsunut „až “ na druhé místo. Sdružení movitých obchodníků dokonce zadalo spisovateli Lu Jü za úkol napsat o čaji knihu. Lu Jü tehdy sepsal Čcha t´ing – první knihu o čaji. Velkým rozvojem prošly v téže době přidružené obory jako hrnčířství, šperkařství (čaj býval uchováván v nákladných drahých dózách – šperkovnicích ). Úroveň čajového náčiní byla odrazem bohatství jeho majitele. Také byla vytvořena přesná pravidla pro sběr čaje, včetně toho kdy kdo a jak smí s čajem manipulovat a dokonce, co nesmí lidé čaj sbírající a vyrábějící konzumovat (česnek, cibuli, zázvor…).
V období dynastie Sung (960-1279), se poprvé začal používat práškový čaj. Vznikal rozemletím cihliček a po zalití horkou vodou se ještě rozšlehával. Takto se dal čaj zalévat opakovaně. V této době také mají svůj původ čaje Ovoněné například Jasmínový, Lotosový, čaj s Liči…..
Až do vlády dynastie Ming (1368-1644) byl znám postup výroby pouze zeleného čaje. Jelikož za této dynastie se začal produkovat i čaj nelisovaný a Čína už čile obchodovala s Evropou, převážně Anglií, byli obchodníci nuceni hledat způsob, jak čaj uchovat delší dobu čerstvý. Při hledání náhodou vyrobili černý čaj. Následně zjistili, že oxidací lze čaj uchovat déle čerstvý. Čaj tedy nechávali zoxidovat (fermentovat). Proces oxidace se zastavoval sušením v pecích či pražením na pánvích.
V důsledku Opiových válek se vývoz z Číny do Anglie z cca 77 200 tun v roce 1886 propadl na 590 tun. V roce 1900. Čína si proto hledala nové trhy. Dodnes jsou největšími odběrateli čínského čaje Maroko, USA, Rusko a Polsko.



Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím