Vymyslet netradiční vánoční dárek bývá ve znamení spousty času stráveného úvahami a mnoha vypitých šálků čaje doprovázejícího tento čas. Budete mít vyhráno, jestliže má váš cílový objekt zálibu ve světě čaje. Jedná se o skutečně bohatou a pestrou paletu čajů a náčiní, které může doplnit jakýkoliv čaji vyhrazený prostor nebo přinést nové možnosti v přípravě a servírování čaje. Zorientovat se v tomto světě protkaném rozličnými chutěmi, vůněmi a tvary můžete za pomoci našeho „dárkového rozcestníku“.

Workshopy v práci s čajem

Workshop je ideální dárek obsahující svět čaje v kostce. V několika hodinách poznáte cestu čaje od léčivého prvku po sofistikovaný nápoj propojující kultury. Na jednom místě ochutnáte čaje zastupující jednotlivé čajové sorty, což se hodí pro elementární představu o chutích, vůních a stylech zpracování čaje. Spolu s tím si vyzkoušíte přípravu v široké škále čajového náčiní zahrnujícím čajový tester, shiboridashi, gaiwan, japonské a čínské konvičky. Vyjma praktických zkušeností vám workshop předá hlubší znalosti o čaji – od zásad pro nákup a skladování čaje po čajovou chemii zahrnující kofein, antioxidanty a další látky, které během popíjení čaje přijímáte.

Workshopy ve znamení rituálu, mixologie a párování

Workshop má bavit a prezentovat variabilitu daného tématu. Naše workshopy vám nabídnou ukázku tradičního čínského čajového obřadu Gong Fu Cha, kde je čaj připravován na mnoho nálevů v yixingové konvičce za použití specifických čajových propriet (např. čajové moře, čichací sada a čajová soška). Dále se zaměřujeme na současnou cestu čaje, kdy je čaj používán k tvorbě čajových koktejlů nebo párován spolu s jídlem.

Jeden z našich dvou čajových workshopů si můžete vybrat v tomto odkazu.

Čajové náčiní, které se vždy hodí mít po ruce

Pro pravidelnou přípravu čaje se hodí mít k dispozici do jisté míry univerzální čajové propriety. Jedná se např. o louhovačkysítka (bambusové, nerezové, jemné nerezové), čajové filtryteploměrváhustopkyplechovky a prachovnicelžičky na čaj. Z těch více specifických se hodí šídlo na porcování pu erhu nebo chladítko vody (pro přípravu japonských čajů).

Milovník japonských čajů?

V čajovém světě má každý určité preference čajů, které mu jsou svým charakterem nejbližší. Japonsko je zemí typickou a proslavenou zelenými čaji, které se od těch čínských liší způsobem pěstování, sbírání a zpracování. Spolu s tím existuje specifické čajové nádobí a náčiní.

Propriety pro přípravu čaje matcha

Matcha je japonský práškový čaj, který si našel cestu do srdcí skutečně velkého počtu lidí po celém světě. Mnozí z nich však znají a preferují především kuchyňskou matchu používanou do nejrůznějších pokrmů. Vedle této varianty existuje ceremoniální způsob přípravy matchy. Samotná ceremonie je skutečně náročnou disciplínou vyžadující nejen perfektní um v práci s matchou, ale také znalost teorie a etikety s tím spojené. Vychutnat si však můžete tento lahodný nápoj také samostatně, potřebujete následující:

  • Chasen – bambusová metlička určená ke šlehání čaje
  • Chashaku – speciální lžíce na nabíraní práškového čaje
  • Chawan – velká hluboká miska pro přípravu a popíjení čaje
  • Hishaku – naběračka na vodu (není nutností)
  • Speciální matcha sítko, kterým předejdete vytváření hrudek (není nutností)

Japonské konvičky a misky

Umocnit zážitek z popíjení čaje je snadné ve spojitosti s krásnou čajovou keramikou. Ta dodává čaji na hodnotě, a pokud se stane skutečně oblíbenou, čaj nám z ní bude lépe chutnat. Japonské konvičky lze dělit do několika kategorií na základě použitého čaje. Konvičky typu yokode kyusu (s bočním úchytem) jsou doporučovány pro přípravu čajů sencha, kukicha, kabusecha a genmaicha. Konvičky typu atode nebo uwade kyusu (úchyt vzadu naproti hubičce / z vrchu nad konvičkou) jsou doporučovány pro přípravu čajů bancha a hojicha. Shiboridashi (plochá miska s drážkami na slévání) jsou doporučovány pro přípravu čaje fukamushi sencha nebo gyokuro. Z dalšího náčiní nelze nezmínit nepříliš rozšířené chladítko yuzamashi – ideální záležitost pro přípravu japonských čajů vyžadujících nízké teploty vody. Na servírování japonských čajů jsou ideální japonské keramické a porcelánové misky. Ty jsou často krásné a precizně provedené, např. v tomto setu nebo v tomto odkazu.

Milovník čínských čajů?

Svět čínské čajové keramiky je pestrý a pro mnohé přímo úchvatný, zejména náčiní užívané pro ceremoniální přípravu. Ta je výrazně jednodušší na provedení v porovnání s japonskou ceremonií a často slouží také k důkladnému poznávání čaje nebo k relaxaci. Dále můžete vybírat konvičky vhodné jak pro více lidí, tak také kousky pro ty, co si rádi vychutnají čaj sami nebo společně s druhou osobou – sem spadají i gaiwany, originální čínské náčiní určené původně pro přípravu zelených čajů. Díky jejich vysoké praktičnosti se však staly téměř univerzálními pomocníky pro přípravu takřka jakéhokoliv čaje.

Čínský čajový obřad

Níže najdete seznam všech propriet určených k tomuto obřadu. Většinou zde záleží na vkusu každého, co všechno zahrne do svého obřadu – většinu těchto propriet lze používat samostatně, aniž by nám šlo o ceremoniální přípravu. Z čajů se pro rituál nejvíce doporučují oolongy a shu a sheng pu erhy. Tyto čaje se z hlediska vůně a chutě řadí k těm nejvíce složitým a je možné z nich připravit mnoho po všech stránkách lahodných nálevů.

  • Čajové moře – prostor, kde se odehrává celá příprava. Skládá se z hladiny (kde je vše umístěno) a dna (sloužící pro zachytávání vody).
  • Yixingová konvička – obvykle neglazovaná konvička určená pro přípravu buď charakterem podobných čajů nebo jednoho jediného čaje.
  • Misky na čaj – podle počtu lidí nebo objemu konvičky.
  • Sléváček – skleněná nádoba, do které slíváme připravený čaj. Pokud nepoužíváte, dbejte na to, aby se součet objemu všech použitých misek rovnal objemu konvičky.
  • Gong Fu sada – obsahuje čajovou lžičku, pinzetu, jehlu a násypku na čaj.
  • Čichací sada – propriety určené k prvnímu ochutnání / očichání čaje.
  • Jemné sítko – slouží k zachytávání drobných čajových částic.
  • Čajový duch – rituální předmět, který se během přípravy polévá vodou nebo čajem, čímž vzdáváme sošce úctu.
  • Čajová utěrka – určená k manipulaci s horkou konvičkou nebo k osušení dna konvičky.
  • Teploměr a váha – není nutností, pokud již daný čaj dobře znáte.
  • Nahříváček s louhovačkou – jako náhrada za nepříliš atraktivní termosku může posloužit tat kombinace.

Za poznáváním pestrého světa čaje

Pravděpodobně nejkrásnější na světě čaje je skutečně neskutečný počet druhů čaje vyrobených nespočtem technik ilustrujících kreativitu jejich tvůrců, vývoj čaje a přístup různých zemí k pěstování a zpracování lístků pocházejících z jedné jediné rostliny. Poskládat čistě čajový dárek lze na mnoho způsobů – podle země, sorty, zpracování, kvality, ročníku nebo způsobu ovonění. Vyzkoušet můžete několik našich variant uvedených níže.

Speciální edice prémiových čajů

Sada čtyř raritních a charakterem delikátních čajů. Jedná se o černý tchajwanský čaj Formosa Yu Chi Red Jade označovaný jako rudý nefrit, čínský černý čaj Imperial Grade Zhejiang Jiu Qu Hong Mei (Red Plum) zvaný též Červená švestka a typický bohatým podílem zlatavých tipsů, Imperial Grade Xi Hu (West Lake) Lung Ching – proslavený čínský zelený čaj rané sklizně od Západního jezera a černý čaj Imperial Grade Ming Qian Song Zhen (Pine Needle), který je obvykle zpracováván jako zelený čaj, vyznačuje se netypickým vzhledem a čokoládově nasládlou chutí s podtóny ovoce a medu.

Ovoněné čaje

Rozmanitě pronikavě nebo jen lehce vonící čaje mohou být velmi příjemnou aromaterapií a součástí relaxace. Schopnost čajového listu přijímat nejrůznější pachy bývá využívání již odpradávna a v současnosti tak máme z čeho vybírat. Příkladná sada může obsahovat např. čaj Jasmine Oolong, Osmathus OolongRůžový oolongMilk OolongStrawberry oolong, Vanilkový čaj a mnohé další můžete vybírat v tomto odkazu.

Sada čajů podle země

Není nutné zahrnout do výběru všechny země, odkud k nám proudí čaj. Vybrat můžete třeba jen několik méně tradičních zemí nebo oblíbených zemí. Z netradičních zemí může jít např. o korejský zelený čaj Joongjak Fine, jávský čaj Malabar OP, gruzínský čaj Ozurgeti Black, thajský Wen Shan Bao Zhong nebo vietnamský zelený čaj Sencha.

Sada čajů podle sorty

Kolekce čajů zastupujících jednotlivé čajové sorty může být poutavým překvapením prezentujícím rozmanitost čajového světa. Čína je jedinou zemí, která produkuje všechny známé čajové sorty – čaje bílé, zelené, černé, žluté, oolongy a dodatečné fermentované. V kategorii bílých čajů patří k nejvíce oblíbeným čaj Pai Mu Tan nazývaný také Bílou pivoňkou. Je typický lehkou ovocnou chutí. Zelený čaj Leopard Snow Buds se vyznačuje rostlinnou chutí a plným tělem. Název čaje je odvozen od příběhu, který se k čaji váže. Oolongy může zastupovat čaj Liu Pan Shui Red, z jeho prodeje v čínském Guizhou jdou peníze přímo do školství na podporu vzdělávání dětí. Z černých dosahuje poutavé plné chuti a vůně Panyong Golden Needle – čaj plný zlatavých tipsů dodávajících nálevu lahodnou květovou chuť. Dodatečně fermentované čaje zatupují především čaje typu pu erh. Ty mohou být buď tmavé, kde je stárnoucí proces výrazně urychlen, nebo světlé, které zrají přirozeně i několik desítek let. Z těch světlých můžeme doporučit např. Menghai Gushu Sheng Pu Erh 2016 s jemně nasládlou, ovocnou chutí.

Čaje zastupující danou sortu

Čaje v rámci jedné sorty mohou být svým charakterem výrazně rozdílné. Klidně se může stát, že si nebudete jisti jejich zařazením. Vytvořit sadu rozdílných čajů v rámci jedné sorty tak může vést ke skutečně zábavné degustaci. Níže se můžete inspirovat.

Sadu zelených čajů můžete poskládat např. následovně:

Japonské a čínské zelené čaje jsou chuťově výrazně rozdílné, což je dáno pěstováním, sběrem i zpracováním. Japonské čaje se mezi sebou liší především zastiňováním, kdy zastiňované čaje dosahují sladké (umami) chuti a nestíněné čaje jsou typické lehkou svíravostí. Nekofeinovým zeleným japonským čajem je Hojicha, která se chuťově zcela vymyká japonské produkci – je sladový, chlebový, s pečenými poznámkami. Čínské čaje jsou zpracované na mnoho způsobů, jejich list může plochý, svinované nebo připomínat kudrlinky. Výsledný set může obsahovat čaj GyokuroSenchaHojichaPi Lo ChunTai Mu Long Zhu a Tai Ping Hou Kui.

Sadu černých čajů můžete poskládat např. následovně:

V rámci zemí a jejich rozdílných klimatických podmínek se shodně zpracované černé výrazně odlišují. Stejně velký rozdíl způsobí přidání čajových tipsů a způsob zpracování listu – jestli je čaj celolistý nebo drcený.  Výsledný set tak může obsahovat čaj Keemun Mao Feng s podílem tipsů, gruzínský čaj Ozurgeti Black, turecký čaj Rize, srílanský čaj Ceylon OP a čaj sikimský čaj z podzimní sklizně Sikkim Temi.

Sadu oolongů můžete poskládat např. následovně:

Mezi nejznámější země produkující tuto sortu čajů bezesporu patří Čína a Tchajwan. Jedná se o věhlasné a světově vyhledávané čaje s bohatým spektrem podob a chutí a vůní. Oolongy se např. dělí podle stupně oxidace, pečení nebo základě zpracování listu na svinované a nesvinované. Výsledný set tak může obsahovat čaj Phoenix Tang Chung, Tie Guanyin Monkey Pick, GABA oolong, Oriental BautyDung Ti Oolong a Formosa Six Years Aged Oolong.