+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Čajová miska zhong ,gaiwan, čcha wan nebo také čung

Co je a jak použít zhong - gaiwan

V dobách dynastie Čchingů se rozšířila čajová miska čcha wan (jak wan), nářečně čung (zhong) neboli v české transkripci gaiwan. Jedná se o čajovou misku s pokličkou a podšálkem.

Miska se ode dna rozšiřuje, což způsobuje rychlejší chladnutí vody. Rychlejší chladnutí má samozřejmě svůj význam, jelikož Gaiwany jsou určené především na zelené čaje, kde je požadováno zalití chladnější vodou, tak aby se chuťové vlastnosti čaje uvolnily v prvních třech minutách. A takto proces pokračuje dalšími horkými nálevy podle druhu čaje.
Samotný podšálek již byl samozřejmě známý ze starší doby a jeho podstata je jasná. Umožňuje přenášet šálek plný horké vody, aniž bychom se popálili.
Zato poklička je novinkou, která zabraňuje ztrátě čajového aroma a zároveň je cedítkem, přes které se strká nebo cedí čaj tak, aby neunikly čajové lístky z misky. Gaiwany jsou v Číně rozšířeny dodnes a i u tuzemských pijáků čajů si získávají čím dál větší oblibu pro svou praktičnost a možnost si čaj lépe vychutnat.
Nejčastěji jsou vyrobené z porcelánu, skla nebo yixinské keramiky. Optimální objem je mezi 1 – 2 dcl.

Příprava čaje v čcha wanu
Samotná příprava je takový malý čajový rituál a tak vyžaduje trochu času.
1. Na dno gaiwanu nasypeme přiměřené množství čaje. Doporučujeme malou čajovou lžičku zeleného čaje.
2. Zalijeme horkou vodou. Teplotu vody určuje použitý druh čaje, ale u zelených bychom se měli pohybovat mezi 70-85 °C. Pak misku zakryjeme pokličkou a vzápětí přes nepatrně poodkryté víčko čaj zcedíme tak, aby neproklouzly žádné lístky. Takto se čaj propláchne a zvláční.
3. Teď máme nejlepší příležitost přivonět k lístkům a tak si vychutnat báječné aroma čaje.
4. Nyní nalijeme do čcha wanu vodu, která už musí mít louhovací teplotu dle druhu čaje. Vodu nalíváme po stěnách tak, aby se lístky zvířily. Takto dojde k potřebnému uvolnění čajových silic a zbarvení. Pouze u čajů, které umožňují vícero zalití, lijeme od třetího nálevu doprostřed, abychom narušili vrstvy čajových lístků.
5. Během louhování můžeme občas pokličku nadzvednout, přivonět si a zároveň hranou pokličky čaj rozmíchat.
6. Velmi jemné zelené nebo bílé čaje se doporučují louhovat bez pokličky.
7. Vylouhovaný čaj zcedíme do šálku nebo pijeme přímo z gaiwanu přes škvíru mezi pokličkou a miskou.
8. Takto pokračujeme i s dalšími nálevy, dokud nám to čaj umožní.
9. Čajová miska se během pití nevyndává s podšálku. Takže buď držíme jednou rukou šálek a podšálek a druhou přidržujeme víčko nebo se to dá zvládnout i jednou rukou, kdy víčko přidržujeme palcem.



Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím