12. února (2021) začíná jeden z největších festivalů – slavnosti Čínského Nového roku, zároveň končí rok Krysy a začíná rok Buvola. S celou oslavou se vyjma velkého množství tradic a příběhů pojí také darování čínských mincí štěstí. Věří se, že přinesou do života obdarovaného štěstí, bohatství, úspěch a prosperitu.

Co jsou mince štěstí?

Čínské mince štěstí představují důležitý talisman a symbol bohatství a prosperity. Např. při návštěvě Hongkongu, města, které je synonymem k podnikání, penězům a prosperitě, si můžete všimnout různých symbolů přinášejících úspěch. Čínské mince štěstí jsou zde všudypřítomné, neboť jsou považovány za zvláště příznivé.

Symbolika mincí štěstí

Čínské mince štěstí jsou kulaté (symbolizuje energii Jang) se středovým čtvercovým otvorem (symbolizuje energii Jin). Čínští filosofové pojímali kruh jako nebe a čtverec jako zemi. Rolí císaře bylo prostřednictvím zákonů vytvořit mezi nebem a zemí mír a získat od nebeského císaře požehnání dobré úrody a blahobytu. Strany mince zastupují jin a jang a tím se v nich zrcadlí ženský a mužský princip. Jangová strana, která má vždy směřovat směrem ven, obsahuje čtyři znaky označující dynastii a císaře. Jinová strana je buď prázdná nebo obsahuje dva znaky nebo jiné symboly – velmi časté jsou vyobrazení draka a fénixe.

Jakým způsobem mince štěstí používat

Paleta možností využití čínských mincí štěstí je bohatá. Vychází se přitom z Feng-šuej, tradičního čínského učení zkoumajícího vztah člověka a jeho životního prostoru v čase. Cílem je vytvoření harmonie a ničím nerušeného plynutí energie čchi – což je základní vesmírná substance nebo také biologická vitální síla.

Mince štěstí často nosíme na krku nebo v peněžence, kde je však potřeba mít po třech mincích spojených červenou stužkou. Dostupné jsou také v různých kombinacích se zvonečky, čínským zvěrokruhem nebo uzlem štěstí, který posiluje účinnost. Obvykle se váží po třech, šesti nebo devíti kusech dohromady. Číňané totiž považují násobky třech za nejšťastnější čísla a na základě tradice se účinek mincí násobí, spojíme-li je v násobcích tří. Platí tedy, že čím více trojek, šestek nebo devítek, tím většího štěstí dosáhneme. Vyjma těchto čísel se považuje za šťastné také číslo osm, neboť při vyslovení zní podobně jako slovo prosperovat – při zavěšení osmi mincí nad pokladnou v obchodě se věří, že dosáhnete vyšších příjmů, pokud je zavěsíte do ložnice, přinesou vám úspěch při plození potomků. Oproti tomu nepoužijí číslo čtyři, které zní stejně jako smrt. Jak dále s čínskými mincemi štěstí pracovat?

  1. Chození po zlatě – z pobytu u sebe doma můžete vytvořit akt prosperity tím, že položíte několik mincí pod vstupní rohožku nebo pod koberce uvnitř bytu.
  2. Aktivujte energii ve svých investičních záznamech a účetních knihách – umístěte mince štěstí k účetním dokumentům nebo vložte po třech mincích do klientských složek.
  3. Vytvářejte základ pro své bohatství – pokud budujete dům, nové objekty na vašem pozemku nebo rekonstruujete pokoje, vložte do zdí čínské mince, abyste ukotvili své bohatství a směřovali k prosperitě.
  4. Darujte mince – když dostáváte, měli byste umět také dávat. Darujte mince druhým, aby mohli také zvýšit svoji prosperitu.
  5. Přineste energii do své kanceláře – umístěte mince např. pod svoji pracovní židli, poblíž počítače nebo zavěste devět pod sebou spojených mincí za sebe nad stěnu. Devítka je nejvyšší šťastné číslo a vždy přináší příznivý osud nebo finanční úspěch.
  6. K ochraně svého domova před negativní energií pověste nad dveře domu pětici mincí na červené stužce. Říká se také, že k zahnání negativní energie a posílení té pozitivní stačí i jedna velká mince zavěšená na červené stužce.

Na našem trhu jsou mince štěstí prodávány za nemalé ceny a jejich účinek je vychvalován do nebe. Rozhodovat, zda jde o talisman pro štěstí či skutečně magický předmět nebudeme, a necháme vás, ať si vytvoříte vlastní názor. Garantujeme však příjemné a nepřemrštěné ceny!

Čínské mince ve spojení s čínským Novým rokem

Festival lunárního Nového roku má 3000letou tradici a původně se jednalo o uctívání nebe a země. Do současnosti se jeho podoba výrazně proměnila, obsahuje velké množství tradic a zábavných prvků. Stejně jako mnohé jiné čínské festivaly je také tento plný příběhů a mýtů, z nichž největší popularitě se těší mýtické zvíře Nian.

Nian zabíjel a jedl hospodářská zvířata, plodiny a v předvečer nového roku dokonce i lidi. Po desetiletí lidé přinášeli Niamovi jídlo, aby neutočil a nezpůsoboval zkázu. A byl to moudrý a starý muž, který jednoho roku zjistil, že se Nian bojí hlasitých zvuků a červené barvy. Lidé začali dávat do svých oken červené lucerny a na dveře věšeli červené svitky, aby zabránili Nianovi ve vstupu. Aby Niana zahnali, strašili ho praskajícím bambusem (který byl později nahrazen petardami).

Čínský Nový rok je znám také pod názvem Jarní festival – začíná spolu s počátkem jara a pro mnohé symbolizuje ukončení zimy a touhu po novém životě. V letošním roce připadá čínský Nový rok na 12. února, kdy začíná rok Buvola. Je časem, kdy jsou rodiny pospolu, a celý týden od 11. do 17. února je v Číně státním svátkem.

Čtyři pilíře festivalu

Celý festival provází několik hlavních aktivit – 1) vylepování dekorací, 2) setkání a večeře s rodinou, 3) petardy a ohňostroje a 4) rozdávání červených obálek a dalších dárků.

  1. Hlavní barvou celého festivalu je červená barva, která je považována za příznivou. Ulice jsou vyzdobeny červenými lucernami, domy zdobí červená barva ve formě červených dvojverší nebo obrazů znázorňujících prosperitu.
  2. V Číně se slavnostní večeře nazývá „večeří shledání“ a je nejdůležitějším jídlem roku. Očekává se, že se všichni z rodiny sejdou u jednoho stolu, aby společně oslavili festival. Po večeři následuje televizní vysílání Slavností jarního festivalu, které je jedním z nejsledovanějších čínských pořadů.
  3. Petardy a ohňostroje jsou zábavou, kterou nelze nikdy vynechat a k původním petardám se již hojně přidává ohňostroj. Jedná se jak o veřejné velkoměstské ohňostroje, tak o miliony soukromých slavností ve venkovských oblastech.
  4. Červené obálky s penězi – rozdávání červených obálek je velice běžným a oblíbeným novoročním dárkem. V obálkách jsou ukryty peníze – význam ale nespočívá v penězích, ale v červené obálce. Zabalení mincí štěstí do červených obálek má obdarovanému přinést štěstí a požehnání, a je tak nezdvořilé otevřít obálku před tím, kdo vám ji daruje. Výše darované částky bývají následující:
  • Rodiče a prarodiče – 500 až 2000 jüanů
  • Generace bez příjmů (studenti) – 50 až 200 jüanů
  • Vlastní děti – 100 jüanu a víc
  • Zaměstnanci – 100 až 1000 jüanů
  • Pro děti známých – 10 nebo 20 jüanů

Nejde ale pouze o peníze, dárek může tvořit právě i čínská mince štěstí, která má přinést obdarovanému úspěch, bohatství a prosperitu.