+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Čínský čajový rituál Gong-fu neboli Kung–fu

Gong-fu čajový rituál

Na rozdíl od Japonska v Číně není čajový obřad tak ortodoxně popsaný a dodržovaný. Svou podobu získal v 16. století za vlády dynastie Ming a císaře Šen-cunga v provincii Fu-ťien. Čím se stával čaj populárnějším, tím více se mu věnovala pozornost a tak se přišlo na to, že nejlépe se dá čaj vychutnat, když opakovaně zalíváme lístečky v malé konvičce. Cílem čajového rituálu je navodit příjemnou atmosféru a zážitek z přípravy a popíjení čaje. Není důležité dodržet přesný postup, hlavní je čajový požitek.

Na Gong-fu se používají kvalitní čaje. Nejčastěji oolongy a phu ery, zřídka vybrané zelené a černé čaje. Základním principem je prodlužování doby louhování, tzn. že při každém zalití čajových lístečků je necháme louhovat zhruba o minutu déle. Základní vybavení pro čínský čajový obřad je: čajové moře, malá čajová konvička nejčastěji z yixingu, malé čajové šálky, čichátka a čajové náčiní jako lopatky, čajový trychtýř a pinzeta.

Jeden z postupů přípravy čaje stylem Gong-fu

1.Do prázdné čajové konvičky nalijeme horkou vodu. Tím konvičku vyhřejeme a opláchneme. Vodu nalijeme i do šálků. Toto je rituál očisty a tepla. Poté vodu vylijeme na čajové moře.

2. Konvičku naplníme zhruba do 1/3 čajovými lístky a to pomocí čajové lopatky nebo pinzety dle zvoleného druhu čaje. Velká lopatka je na velké čajové lístky, naopak malá na jemné. Pokud jsme si zvolili malou čajovou konvičku pomůže nám čajový trychtýř.

3. Čaj zalijeme převařenou vodou tak do poloviny konvičky. Teplotu vody určuje samozřejmě použitý čaj. Po krátké chvíli max. 30 sekund přelijeme čaj do šálků a pak na čajové moře. Tento první nálev se podle tradic nepije. Je to rituál očisty čaje a navození vjemu vůně.

4. Příprava prvního nálevu je snadná. Čaj prostě zalijeme převařenou vodou. Konvičku uzavřeme víčkem a polijeme ji také horkou vodou. Misky rozložíme blízko sebe. Necháme čaj louhovat asi jednu minutu. Poté nalijeme čaj do misek tak, aby ve všech miskách byl čaj stejné chuti a koncentrace. Nejlépe toho docílíme, naléváme-li krouživým pohybem a praktikuje se, že to má být ve směru hodinových ručiček.

5. Aby si účastníci čajového rituálu lépe vychutnali i vůni, používají se tzv. čichátka. Je to podlouhlý šálek, do kterého prvně nalijeme čaj a přiklopíme druhým čajovým šálkem. Potom tuto dvojici šálků překlopíme a čichátko nadzvedneme. Vzhledem k tomu, že čichátko a šálek mají stejný objem, zaplní se tak šálek čajem. Poté si přičichneme k čichátku. Vůně čaje opravdu vynikne. Teprve pak šálek čaje vypijeme.

6. Další nálevy opakujeme stejnou metodou, pouze doba louhování se každým nálevem prodlužuje asi o minutu. Pak vyprázdníme konvičku od čajových lístků a opláchneme všechno nádobí horkou vodou.



Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím