Publikováno: 19. 3. 2021
Oslavte společně s námi jarní rovnodennost! Ta letos připadá na 20. března a je slavností lásky k přírodě, jejímu rozkvětu po zimě a živých věcí.
celý článekPublikováno: 18. 3. 2021
Připravte si skvělý bylinkový nálev, který vás přenese do letních dnů, okouzlí barevností květů, potěší chutí a vůní a zároveň udělá tělu dobře po zdravotní stránce?
celý článekPublikováno: 16. 3. 2021
V roce 2016 byl v Anglii na festivalu RAW Wine představen koncept ambientního čaje. Vznikl díky poptávce po nealkoholickém nápoji, který by svým chuťovým a aromatickým profilem obstál v kontextu dobrého stolování.
celý článekPublikováno: 12. 2. 2021
Lotos je vytrvalou ozdobnou rostlinou, která se díky svému způsobu života stala symbolem s hlubokým duchovním významem, výrazně ovlivněným především buddhismem.
celý článekPublikováno: 9. 2. 2021
Strom života symbolizuje centrum energie, stabilitu, moudrost, čtyři elemtenty a také propojení všeho. Strom života spojilo se svou kulturou a náboženstvím velké množství národů,
celý článekPublikováno: 8. 2. 2021
Sestavte si sadu na rituál Gong Fu Cha! Minimálně potřebujete čajové moře, yixingovou konvičku, misky na pití, čichací soupravu a Gong Fu sadu.
celý článekPublikováno: 5. 2. 2021
Čínské mince štěstí představují důležitý talisman a symbol bohatství a prosperity. Obvykle se váží po třech, šesti nebo devíti kusech dohromady.
celý článekPublikováno: 4. 2. 2021
Propojte meditaci, čaj a mindfulness! Víte, že čaj popíjeli už kdysi dávno buddhisté při svých meditacích, neboť pomáhal udržovat bdělý stav mysli?
celý článekPublikováno: 2. 2. 2021
Ačkoliv se může zdát ovládnutí techniky konzumace s hůlkami složité až nemožné, stačí trocha cviku a trpělivosti a začnete s nimi jíst s naprostou samozřejmostí. Odkud se jídelní hůlky vlastně vzaly?
celý článekPublikováno: 2. 12. 2020
Thajská kuchyně celosvětově nabývá v poslední době velké popularity a výjimkou není ani Česká republika. Postupně se známostí zařadila mezi kuchyně indické, čínské, francouzské a italské.
celý článekPublikováno: 3. 11. 2020
Tamaryokucha a Kamairicha jsou v japonské produkci čaje specifické tím, že kopírují některé čínské pracovní postupy. Oba dva typy čaje vám níže blíže přiblížíme a vysvětlíme historii jejich původu.
celý článekPublikováno: 9. 7. 2020
Když se mluví o čaji z Tchaj-wanu, nejčastěji se nám asociují pojmy oolong, vysokohorský oolong nebo třeba čaj Oriental Beauty. Jedná se o sorty a čaje typické pro tento ostrov a také o čaje celosvětově oceňované.
celý článekPublikováno: 17. 6. 2020
S čajem se dá doslova čarovat a vyjma klasického horkého nápoje s ním vyčarujete pestrou paletu ledových variant do horkých letních dnů.
celý článekPublikováno: 29. 5. 2020
Více a více se blíží horké letní dny a mnozí určitě uvažujete nad šálkem horkého čaje o jeho přeměně v osvěžující a povzbuzující chladivý nápoj. Povíme vám, jak na to!
celý článekPublikováno: 31. 3. 2020
Sloni patří k majestátným symbolům, které mají pro mnoho kultur zásadní význam. Jak jej vnímaly rozdílné kultury a jakým způsobem může být vyobrazení slona nápomocné v našem životě.
celý článekPublikováno: 5. 3. 2020
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
celý článekPublikováno: 15. 1. 2020
Dvojice u nás nepříliš rozšířených bylin, které se ve světě těší mnohdy vysoké popularitě a spektru využití. Jelikož jsou součástí naší nabídky, rozhodli jsme se trochu více představit jejich původ, léčivé i vedlejší účinky a způsoby přípravy chutného nálevu.
celý článekPublikováno: 10. 12. 2019
Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne.
celý článekPublikováno: 5. 12. 2019
Vymyslet originální dárek může být poměrně náročnou záležitostí. Pokud však má váš cílový objekt zálibu v popíjení čaje, máte vyhráno. Vyberte dárek za pomoci našeho dárkového rozcestníku světem čaje.
celý článekPublikováno: 4. 12. 2019
Správně vybrat čajovou konvičku k přípravě nebo servírování oblíbených čajů nebývá v záplavě tolika rozdílných druhů, stylů a materiálů snadnou záležitostí. Zjednodušte si výběr s tímto článkem.
celý článekPublikováno: 28. 11. 2019
Představíme si několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.
celý článekPublikováno: 20. 11. 2019
Nedávná studie pod vedením vědců Singapurské národní univerzity odhalila, že běžní pijáci čaje mají ve srovnání s nekonzumenty čaje lépe organizované mozkové oblasti.
celý článekPublikováno: 12. 8. 2019
Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.
celý článekPublikováno: 1. 8. 2019
Zpracování čaje Pu Erh je zajímavý proces, na jehož konci jsou čajové lístky slisované do různých tvarů. Povíme si o sklízení, fermentaci, polotavru Maocha a Sheng a Shu Pu Erhu.
celý článekPublikováno: 29. 7. 2019
Příprava lahodného čaje nemusí být nikterak složitá. Může jít o svižný ranní čaj, relaxaci, kdy si každý nálev patřičně a v klidu vychutnáme nebo o rituál.
celý článekPublikováno: 26. 7. 2019
Chcete vědět jak uskladnit čaj, aby neztratil své vlastnosti? Pokud čaj nakupujete ve větším množství nebo jej uchováváte po delší čas, dbejte na jeho správné uskladnění, které vám pomůže uchovat nejen chuť a vůni čaje, ale také čajové antioxidanty.
celý článekPublikováno: 26. 7. 2019
Příprava polozelených čínských čajů. Vybrali jsme pro Vás typické zástupce polozelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody na přípravu těchto čajů - Wu Long, Shui Xian a Tie Guan Yin.
celý článekPublikováno: 26. 7. 2019
Co je to gaiwan (zhong) a jak jej používat? Historicky byl gaiwan určený k přípravě velkolistých zelených čajů nebo světlých oolongů.
celý článekPublikováno: 14. 2. 2019
„Doba plastová“ – tímto termínem, kterým jsou označovány dnešní dny, se zajisté každý již setkal.
celý článekPublikováno: 14. 2. 2019
Vnitřních sítek v konvičkách je v naší nabídce několik typů, velice často tak dochází k mystifikaci a nedorozumění během výběru. Proto jsme pro Vás připravili rozdělení.
celý článekPublikováno: 12. 2. 2019
Pravděpodobně každý ví, že v čínském horoskopu je 12 zvířat, které znázorňují roky. Letošní rok 2019 je ve znamení Prasete. Čínský zvěrokruh, neboli také zodiak, hraje nedílnou roli v čínské kultuře a může být použit k určení Vašeho štěstí v daném roce.
celý článekPublikováno: 15. 1. 2019
Všimli jste si také nárustu cen u Rooibosu? Změny v klimatu planety země mají negativní vliv na produkci Rooibosu v Jihoafrické republice, která je největším producentem na světě.
celý článekPublikováno: 17. 12. 2018
Mezi stálice orientálního oblečení patří již několik desetiletí harémové kalhoty - tzv. aladinky. V naší nabídce najdete velké množství různých střihů a vzorů. V zemích původu se objevují Indie, Indonésie, nejčastěji však právě Thajsko.
celý článekPublikováno: 2. 11. 2018
Vše o exotickém dřevě Suar (Monkey Pod wood).
celý článekPublikováno: 9. 5. 2018
V tomto článku se dozvíte, co dělá nábytek z teakového dřeva tak výjimečným.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2017
Zelené čaje patří také k nejčastěji popíjeným vietnamským čajům v naší zemi. Výhodou vietnamských čajů je jejich příznivá cena v kombinaci s lahodnou chutí.
celý článekPublikováno: 3. 3. 2017
Příjemné růžovo-oranžové mihotající se měkké světlo v přítmí pokoje zaručující pohodu a relaxaci. Takto bychom mohli jednoduše popsat efekt solných svícnů.
celý článekPublikováno: 9. 1. 2017
Skutečně 100% přírodní esenciální oleje značky Salus patří jednoznačně k nejkvalitnějším na trhu. Každý esenciální olej prochází nejpřísnějšími laboratorními testy a musí splnit náročná výstupní kritéria.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Nevíte, jak si vybrat vodní dýmku? Zkusíme Vám poradit.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Yerba Maté - Cesmína paraguyajská - odkud se tento proslulý a povzbuzením nabitý nápoj vzal a jak se pěstuje? Jaké jsou jeho druhy a jak se Maté připravuje.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Japonský čajový obřad (chadō nebo sadō) je tradičním rituálem ovlivněným zen buddhismem, při němž je práškový zelený čaj zvaný matcha obřadně připravován čajovým mistrem a servírován malé skupině hostů během poklidného sezení.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Podzim je pro čajové plantáže kritickým obdobím. Čajovníky vykazují v tomto období nejrychlejší růst a farmáři se z toho důvodu snaží koncem léta a začátkem podzimu půdu obohacovat o živiny a celkově vytvářet vhodné podmínky pro růst kořenů.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Rooibos je malý zázrak z Afriky. Proč je nápoj z této rostliny tak oblíbený? Jeho příznivé působení znali už Khoisané, původní obyvatelé těchto míst.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Chcete-li si odpočinout od okolních vlivů a zklidnit mysl, je pro Vás tibetská místa to pravé.Ponořte se do líbivého tónu mísy.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Zapálit si vonnou tyčinku je jednou z velmi příjemných a relaxačních záležitostí. Ponořte se do světa vůní indických, japonských či tibetských tyčinek!
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Přítel lidí, ochránce a moudrý rádce... čínský drak. Čínský drak symbolizuje sílu a dokonalost, statečnost a odvahu, hrdinství a vytrvalost, ušlechtilost a božství.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Jak s vodní dýmkou zacházet a jak ji sestavit ?
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
První sklizeň japonských zelených čajů se nazývá Ichibancha. V překladu se jedná o „nový čaj“ nebo“ první čajovou sklizeň roku“. Čajové keře jsou po období klidu plné čerstvosti, síly a živin.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Každemu je jazne, že si muže kupiť farec na dovolene v Turecku, Egyptu, či v jine zemi, kdě se jezdi na dvuhrbych kravach.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Japonský práškový čaj Matcha je unikátní svým způsobem zpracování a svojí historií. Jeho cesta začíná v Číně a v 12. století také v Japonsku.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Odkud vodní dýmka vlastně pochází?
Na tuto otázku vám vlastně nikdo nedokáže dát přesnou odpověď.
Publikováno: 14. 10. 2016
Čajové moře představuje podnos nebo podlévač, na kterém se tradičně připravuje čaj metodou Kung Fu Cha. V českých čajovnách čajové moře představuje praktický a estetický prvek
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Sárí je nejstarším tradičním oděvem (první zmínky pocházejí z doby před 5000 lety z indického eposu Mahábharata).
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Čaje z oblasti Uji mají omamnější chuť a vznešenější barvu, než je tomu v případě čajů z jiných japonských provincií. Mezi farmáři a obchodníky v čajovém průmyslu je ceněno výjimečné postavení této oblasti.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Originální reklamní předmět nebo dárek je jedním z nejlepších marketingových nástrojů
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Ve vonných tyčinkách se používá nepřeberné množství bylin, okvětních lístků a dřevin.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Indické čaje jsou i přes svoji krátkou dobu existence známy po celém světě. Jaká je cesta indického čaje od počátku? Jaký je čaj v Ásámu, Darjeelingu nebo v Nilgiri?
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Aladinky či Aladdinky, kalhoty se sníženým sedem známé také jako Harémové kalhoty zkráceně Harémky, se dostávají opět do popředí módních trendů.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Vodní dýmky se již od dávných dob pojí s tradiční východní (tureckou, syrskou, egyptskou …) kulturou.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Japonské zelené čaje k těm nejvíce oblíbeným. Vyzkoušejte lahodné japonské zelené čaje ze sáčku, které si rychle připravíte např. na cestách.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Ganéša (Ganesha, někdy také Lord Ganesha) je bůh moudrosti a úspěchu, jeden z nejpopulárnějších hinduistických bohů.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Nepál – chudá himálajská země, rodiště Buddhy a producent výtečných a vyhledávaných černých čajů, které dosahují stejných kvalit jako čaje ze sousedního Darjeelingu.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Jak se vodní dýmky dělí a rozlišují?
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Vázané a vázané kvetoucí čaje patří k oblíbeným a netradičním variantám čínského čaje. Tyto čaje poutají především vizuálně, kdy nám před očima v pár minutách vykvetou.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
V poslední době stále častěji slyšíme o neuvěřitelně prospěšném “čaji“ lapacho (lapačo).
O co se vlastně jedná?
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
V poslední době se do popředí zájmu lidí dostává bílý čaj. Pro svoji chuť a působivé účinky na lidské zdraví bývá často vyhledávaným zbožím na našem trhu. Co je vlastně bílý čaj a odkud pochází?
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Japonské zelené čaje tvoří úžasnou a pestrou paletu, ze které si vybere prakticky každý milovník čaje. Pro japonské čaje je typická strojová sklizeň, zastiňování některých čajových zahrad a zastavení oxidace horkou párou.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Bát Tráng je malá vesnička vzdálená asi 15 km od hlavního města Vietnamu, Hanoje. Nachází se v blízkosti Červené řeky a bývalých obchodních center Thang Long a Pho Hien.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Nibancha – druhá sklizeň čajových lístků probíhá v období během června a července. Brzy poté ji vystřídá třetí sklizeň – Sanbancha. Svou kvalitou a chutí se tyto sklizně až za první sklizeň a produkují tak čaje nižších tříd.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Nejstarší záznamy o břišních tancích se dochovaly na hlíněných deskách Summerů a pocházejí z doby okolo roku 2500 před Kristem.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Jaké tabáky u nás naleznete?
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Čajovník čínský je stálezelená rostlina s lesklými a po okraji zoubkovanými listy. Známa je ve dvou primárních varietách: Camellia sinensis varieta sinensis a Camellia Sinensis varieta assamica.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Bílé čaje patří k velmi oblíbené sortě čajů. Představíme vám typické zástupce bílých čínských čajů a jejich doporučené návody na přípravu.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Náš doporučený návod na přípravu vodní dýmky
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Zelené čaje patří v Číně k nejoblíbenějším čajům a popíjí se zde pravděpodobně už přes pět tisíc let. Vybrali jsme pro Vás několik zástupců a uvádíme zde doporučené návody pro jejich přípravu.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Historie thajských čajů není dlouhá, v rámci vytlačování pěstování máků určeného k výrobě opia, začali Thajci pěstovat před pár desítkami let pěstovat a vyrábět čaj.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Čaj se dělí podle širokého spektra vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Populární arabský šátek keffieh (z arabštiny küffyah), nazývaný též yasmagh (z turečtiny), ghurutah, hattah, masdahah nebo shemagh, určitě znáte pod českým názvem palestina nebo i arafat.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Pu Erh nese své jméno nikoliv podle pěstební oblasti, ale podle malého města v činské provincii Yunnan, kde pěstitelé čajových keřů a výrobci čaje prodávali své čaje.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Nevíte, jak připravit kalabasu z tykve k pití maté? V článku popsaný postup se nazývá Currádo a s jeho pomocí kalabasu správně připravíte.
Publikováno: 14. 10. 2016
V oblasti Uji většinou napadne pouze okolo 10 cm sněhu. V této době čekají čajovníky trpělivě na jaro. Keřům mladším čtyři roky musí farmáři věnovat speciální péči.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Nejen Japonsko má svůj čajový rituál. Čínský nevyžaduje striktní dodržování všech zásad a přináší určitou volnost v jeho modifikaci v závislosti na naší osobnosti.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Rodina tabáků do vodních dýmek v našem e-shopu se rozrostla o několik dalších členů. Proto jsme se rozhodli Vás prostřednictvím tohoto článku s některými z nich seznámit.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Jedním ze základních dělení je dle země, kde se tyčinky vyrobily. Po tisíciletí se způsoby zpracování a pěstování vonných bylin odlišili kulturou a zvyklostmi obyvatel a tak vzniklo nepřeberné množství vonných tyčinek.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Vybrali jsme pro Vás tři typické zástupce japonských zelených čajů, které si společně připravíme. Jednolivé čaje vám přiblížíme a povíme si také, jakou konvičku zvolit pro jejich přípravu.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Konvice z yixingské hlíny jsou v podstatě první konvice navržené speciálně na přípravu čaje. Pro své unikátní vlastnosti jsou dodnes konvičky z yixing velmi žádané.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Sochy a sošky Buddhy jsou ústřední součástí uctívání v buddhistickém náboženství a mají mnoho různých symbolických forem.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Čaj je nápoj, který nás provází každodenním životem a mnoha lidem se možná proto zdá až příliš všední a obyčejný. Je téměř neuvěřitelné, že se v Evropě objevil teprve před několika sty lety.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Pojmenování oolong označuje částečně oxidované čajů původně pocházejících z Číny, odkud se rozšířily nejdříve na ostrov Tchaj-wan a následně až do dalších zemí.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Chcete se zbavit stresu a zárověň udělat něco dobrého pro své dlaně? Využijte tradiční čínskou cvičební metodu.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Jak vodní dýmka funguje a v čem spočívá princip kouření vodní dýmky?
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Aromaterapie je léčbou, která bere v úvahu stav těla, mysli a ducha člověka, i jeho životní styl, dietní návyky, vztahy apod. Podívejte se na naši pestrou nabídku vonných, masážních či koupelových olejů.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Didgeridoo je prastarý hudební nástroj domorodých australských obyvatel, aboridžinců, kteří ve svých rituálech komunikují s přírodou či dušemi předků právě prostřednictvím tajemných tónů didgeridoo.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Pokud máte chuť na lahodný horký nápoj bez kofeinu, nabízí se možnost připravit si kvalitní ovocný čaj. Obsahují velké množství vitamínů, minerálů antioxidantů.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Chai Latte Drink Me kořeněný nápoj se stal hitem nejen podzimu a zimy, ale i léta.
Nabízíme Vám rozmanité druhy přípravy.
Publikováno: 14. 10. 2016
Každý, kdo si pořídí vodní dýmku ví, že bez tabáku mu je dýmka k ničemu. Jak si ale správný tabák vybrat? Jak se zorientovat ve jménech příchutí a v množství značek nabízených na našem trhu?
celý článek