+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Druhy japonských čajů

Jaké jsou japonské čaje 

1. Čaj pěstovaný ve stinných podmínkách

Tento druh zeleného čaje se pěstuje ve stinných podmínkách po 20 až 30 dní před sklizní. To způsobuje tvorbu teaninu a amino acidu, které dodávají čajovým lístkům nasládlou a plnou chuť. Nálev má sytě zelenou barvu. Těmito typy čaje jsou Matcha a Gyokuro.
Matcha
Po sklizni prochází čajové lístky Matchy napařováním, sušením a rozemletím na kamenném mlýnku. Nejvyšší třída Matchy je jasně zelená a její nálev je nasládlý a plný bez náznaku hořkosti jako např. Matcha Pinnacle a Matcha Super Premium. Méně kvalitní Matcha má žlutozelenou barvu nálevu a její chuť není již tak nasládlá. Tím, že se Matcha při zpracování rozemele, při její přípravě se prášek, který rozemletím vzniká, zalije horkou vodou, rozmíchá chasenem a čaj se pije takto upravený, nedochází k žádnému louhování. Matcha se používá při japonských čajových obřadech.
Gyokuro
Po sklizni procházejí čajové lístky napařováním, sušením, svinováním a tříděním. Tento proces je stejný jako u Senchy. Svinování lístků umožňuje čaji se ve vodě rozvinout a uvolnit svou chuť a vůni. Gyokuro má plnou, nasládlou chuť a příjemnou vůni. Nálev je sytě zelené barvy. Gyokuro Karigane
Tento druh Gyokura je stonkovým čajem. Stonky jsou levnější surovinou, protože se jedná o vedlejší produkt čajových lístků, ale i přesto mají výbornou chuť. Nálev je sytě zelené barvy.

2. Čaj pěstovaný na přímém slunečním světle

Čajové lístky pěstované na přímém slunečním světle obsahují větší množství zdraví prospěšného Catechinu. Ten pomáhá vytvořit osvěžující vůni a jemně natrpklou chuť. Tyto čaje mají jemně zelenou barvu s nádechem do zlatova.
Sencha
Po sklizni procházejí čajové lístky napařováním, sušením, svinováním a tříděním. Tento proces je stejný jako u Gyokura. Svinování lístků umožňuje čaji se ve vodě rozvinout a uvolnit svou chuť a vůni. Sencha je jedním z nejoblíbenějších japonských čajů. V Senche najdete dokonalou rovnováhu mezi osvěžující, plnou a trpkou chutí. Nálev je žlutozelené barvy. Nejvyšší sorta Senchy má nasládlou chuť mísící se s částečnou trpkostí a osvěžující vůni.
Sencha Fukamushi
Tento druh Senchy prochází procesem napařování delší dobu, než je tomu u základního druhu tohoto čaje. To způsobuje, že lístky se rozštěpí a to dodává čaji při jeho přípravě silnější a plnější chuť. Nálev je temně zelené barvy díky procesu štěpení, protože čaj se po zalití lépe ve vodě louhuje.
Sencha Karigane
Tento typ Senchy je tvořen stonky oddělenými od čajových lístků nejkvalitnějšího druhu tohoto čaje. Karigane obsahuje víc teaninu, což dodává nálevu plnou a nasládlou chuť. Tento čaj je levnější, protože stonky jsou považovány za vedlejší produkt Senchy. Ale i přesto se jedná o výrobek vysoké kvality. Nálev má zelenožlutou barvu.

3. Další čaje

V této části se zmíníme o čajích, které se vyznačují převážně lehkou a jemnou chutí a jsou vhodné pro každodenní popíjení. Jedná se o čaje připravované ze Senchy, anebo čaje procházející stejným procesem jako Sencha.
Genmaicha
Tento čaj je kombinací Senchy a leštěné hnědé rýže. Vyznačuje se nálevem zlatozelené barvy a nižším obsahem kofeinu. Díky rýži má nálev tohoto čaje bohatou a plnou chuť přirovnatelnou k chuti pražené kávy.
Genmaicha Matcha Iri
Jedná se o kombinaci Genmaichy a Matchy. Rozdrcená Matcha, lístky Senchy a leštěná hnědá rýže dodávají čaji plnou praženou chuť přirovnatelnou k chuti pražené kávy, obohacenou o svěžest Matchy. Nálev má sytě zelenou barvu..V tomto čaji se mísí uhlazenost s výraznou chutí.
Houjicha
Jedná se o Senchu, která prošla dodatečným pražením, což dodává čaji specifickou praženou chuť. Tento čaj se pěstuje na plném slunečním světle, díky čemuž dochází ke zvýšení obsahu Catechinu. Obsahuje velice malé množství kofeinu, takže je vhodná i pro děti či těhotné matky. Nálev má hnědou barvu a částečně se dá přirovnat svou chutí k černým čajům jako Darjeeling či Ceylon.
Kukicha
Tento čaj se připravuje ze stonků a dolní části lístků nižší sorty Senchy. Proto je Kukicha Karigane, dělaná z vyšší sorty Senchy kvalitnější.
Yanagi
Vyrábí se ze spodní části lístků čaje a zpracovává se stejným způsobem jako Sencha, ale není tak chutná.

Ručně sbíraný čaj versus čaj sbíraný strojem
V dnešní době se většina čajů sklízí pomocí strojů, proto jsou ručně sbírané čaje jako např. Matcha, Gyokuro či Sencha velkou vzácností. Vůně ručně sbíraných čajů je výrazně plnější a jemnější, a také jejich kvalita je vyšší. Oba tyto typy se pěstují odlišně. V případě strojového zpracování pokračuje růst v místě, kde došlo k předchozímu ustřihnutí lístků. V případě ručního sbírání se dbá na to, aby se stříhaly pouze vybrané části čajovníku, tudíž nedochází k oslabení či poškození rostliny. Chuť a vůně ručně sbíraných čajů je výrazně kvalitnější než u čajů sbíraných za pomoci strojů. Hlavní rozdíl je v plnosti a jemnosti sbíraného čaje.
Organický čaj versus čaj pěstovaný za pomoci chemických látek
V dnešní době se většina čajů pěstuje za pomoci chemických látek, pouze malé množství se pěstuje přírodní cestou. Organické pěstování se liší od chemického, tím že upřednostňuje starší metody používané v zemědělství. To znamená, že nedochází k používání žádných chemických látek ani pesticidů. Čaje pěstované pouze přírodní cestou mají značku, kterou potvrzuje Ministerstvo zemědělství v Japonsku. Ale čaje pěstovány za pomoci chemických posypů jsou také kontrolovány, a to tak aby zbytkový obsah chemických látek byl maximálně 0,01ppm. Parametry jsou stanoveny podobně jako v EU.



Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím