+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Indie a čaj

Co je dobré vědět o Indickém čaji

Indické čaje jsou notoricky známé každému, byť i jen občasnému pijákovi čaje. Vždyť kdo by neznal Darjeeling, Assam, Nilgiry.
Holandský cestovatel Jan Huyghes van Linschoten popsal ve své knize z roku 1598 zvyk Indů přidávat lístky divoce rostoucího čajovníku assámského do jídel a také vyrábět z nich nápoj. Výroba čaje z assámského čajovníku neměla snadný počátek. Anglie, která měla v době Opiových válek embargo na čínský čaj, intenzivně hledala, kde založit plantáže. V roce 1823 se Skot Robert Bruce setkal s Indy, kteří popíjeli čaj z listů asámské varianty čajovníku. Jelikož jeho bratr Charles byl zaměstnancem východoindické společnosti, pokoušeli se společnost přesvědčit, aby začala čaj pěstovat. V roce 1835 dostali finanční prostředky k pěstování assámského čajovníku v místech, kde se čínský neujal. První zásilka assámského čaje dorazila do Anglie v roce 1938. V roce 1940 vznikla Assámská čajová společnost. V roce 1852 byla poprvé v zisku, což bylo způsobeno množstvím nákladných investic. Čaj se v Assámu v současnosti pěstuje podél toku Brahmaputry při hranicích s Barmou, Bangladéšem a Čínou. Jelikož je zde velmi velké množství srážek a vysoká vlhkost, dosahuje zde pěstovaný čaj širokého spektra chutí a jemných podtónů.
Sklizně největšího množství čaje probíhají v létě (červen, červenec, září). Tomuto období předchází sběr v březnu a v dubnu. Čaje z těchto sklizní nejsou bohužel určeny cíleně na export. Assám je jedním ze tří nejexportovanějších indických čajů, dalšími jsou Darjeeling a Nilgiry.

V Darjeelingu na severovýchodě Indie
se ve výšce 1831m.n.m nalézá horské centrum obklopené cca 49 tisící akry osázenými čajovníkem. Svahy pokryté čajem mají někdy sklon až 45°. Na rozdíl od Assámu je zde pěstován převážně čajovník čínský, nebo kříženec čínského a assámského. Přes sto zahrad produkuje ročně cca 17 tun čaje. První sklizeň (first flush) probíhá v prvních dnech měsíce dubna, druhá (second Flush) v květnu a v červnu. Někdy se mezi těmito dvěma sklizněmi produkuje čaj takzvaný mezidobní (in betwen). V některých zahradách se navíc sklízí i v říjnu a listopadu - tyto sklizně jsou zvány podzimními (Autumnal).

Oblast Nilgiri
jejíž jméno je odvozeno od hor Nílgiri - Modrých hor, je místem, kde se čaj pěstuje od roku 1840. Ve výšce 1372,5 m.n.m. se nalézá horské centrum Ootacamud. A v jeho okolí v rozmezí cca od 300 do 1850 m.n.m. se na 62 tisících akrech pěstuje čaj. Sklízí se zde převážně ve dvou hlavních sklizních a to v květnu a v červnu. V tomto období se sklidí přibližně čtvrtina celkové produkce z Nilgiry. V dalším období se sklízí asi 40 procent a to v říjnu a listopadu. Zbytek produkce se sklízí v mezidobích. Čaje z Nilgiri jsou jemné, svěží a celkem dosti aromatické. V Indii existuje i spoustu menších čajových oblastí, výše popsané čaje jsou ovšem kontrolovány a vyváženy pod dohledem společnosti Tea Board Of India, která dohlíží na autenticitu a kvalitu vyvážených čajů. Jsou to zároveň tři největší indické čajové oblasti. Z dalších si můžeme vyjmenovat třeba Kéralu,Sikkim,Tarai, Travankor...


Příbuzné oddělení


Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím