Používáte nebo chcete umět používat jídelní hůlky, které jsou typické pro východoasijskou kuchyni? Hůlky tvoří alternativou našemu způsobu stravování a ve světě jsou velmi oblíbené. Mají tisíciletou tradici a dosahují nespočtu provedení od jednorázových po takřka umělecké kusy s velkou hodnotou. Ačkoliv se může zdát ovládnutí techniky konzumace s hůlkami složité až nemožné, stačí trocha cviku a trpělivosti a začnete s nimi jíst s naprostou samozřejmostí.

Vznik jídelních hůlek

Jídelní hůlky představují velice dávný způsob konzumace jídla. Svůj počátek mají v Číně zhruba před 5 000 lety. Říká se, že pochází z časů, kdy se jídlo vařilo ve velkých kotlích pro hodně lidí – mnozí jídla chtiví si ulomili větvičku a už dopředu vyjídali z kotle jídlo. Postupem času svůj způsob zdokonalili přidáním druhé větvičky a první verze jídelních hůlek tím byla na světě! V Číně se nazývají „kuaizi“, v Japonsku je nazývají „haši“. A nejen v Číně jsou dodnes nejdůležitějším jídelním příborem. Mimo Čínu jsou typické např. pro Tchaj-wan, Japonsko, Koreu nebo Vietnam, a jejich používání je oblíbené po celém světě. Hůlky na jedno použití byly vynalezeny v roce 1878 a říká se jim waribashi.

Pestrá paleta materiálů

Od dřeva či bambusu, které tvořili nejčastěji využívaný materiál, prošly jídelní hůlky výrazným vývojem a existují ve stovkách variant. Z materiálů se využívá např. slonovina, zvířecí kosti (rohovina), drahé kameny, zlato, stříbro, bronz, železo, olovo, slitina, nejrůznější vzácné materiály a mnohé další (plasty nebo třeba korály). Všechny materiály jsou často zdobeny různě barevnými rytinami, básněmi nebo malbami. Kvalitní dřevěné hůlky, které v dávných dobách podléhaly rychlé zkáze, bývají opatřeny lakem chránícím před vlhkostí a kyselinami z jídla.

Hůlky čínské, japonské, korejské …

Ačkoliv kultura jídelních hůlek pochází z Číny, každá země k jejich vzhledu přistoupila po svém. Čínské jsou na rozdíl od japonských delší a zakončené ploškou nebo zakulacením, nikoliv však špičkou, v Číně totiž nesměly být na stole věci evokující násilí. Japonské hůlky mívají na svém konci obvodové drážky, které zabraňují uklouznutí jídla. Pro Korejce je typické používaní kovových nebo nerezových hůlek, které jsou na konci opatřené vroubkováním, čímž je zabráněno sklouzávání jídla.

Naučte se jíst s hůlkami

Jíst pomocí jídelních hůlek je pro mnohé nemožné a nepraktické. Pokud si rádi pochutnáváte na východoasijské kuchyni, pak vás určitě láká odložit klasický český příbor a nahradit ho jídelními hůlkami. Uvidíte, že při troše snahy a trpělivosti vám bude používání hůlek připadat stejně samozřejmé jako používání vidličky s nožem. Jak na to?

Z hůlek vytvoříme jakési kleště, které nám umožňují jíst. Spodní hůlka se během jezení nehýbe a je vložená na místo mezi palcem a ukazováčkem, opřená o spodní část kloubu palce. Druhá hůlka je pohyblivá a držíme ji stejně jako tužku. Konce hůlek by měli být v jedné rovině, hůlky se tak nebudou křížit a snáze s nimi naberete jídlo. Dál už můžete zkoušet rozevírání a zavírání hůlek, přičemž hýbat se musí pouze vrchní hůlka. První sousta nabírejte zhruba pod úhlem 45 stupňů a zkoušejte, a zkoušejte, až vám nakonec nebude dělat problém jíst čínská a asijská jídla všeho druhu. Pokud zrovna nebudete jíst, odložte hůlky před sebe na podložky anglicky nazývané chopsticks rest, které zamezují zašpinění stolu nebo ubrusu.

Etiketa aneb co dělat a nedělat

Obdobně jako se pojí nejrůznější zásady pro slušné stolování u našich příborů, váží se ke stolování s jídelními hůlkami určitá pravidla, kterých bychom měli dbát.

  1. Hůlky se snažte nedržet uprostřed nebo v dolní třetině, držte je co nejblíže konci.
  2. Pokud s nimi zrovna nejíte, položte je před sebe špičkami směřujícími doleva.
  3. Hůlkami kolem nemávejte, nehrajte si s nimi a neukazujte jimi na něco nebo někoho, ani je neolizujte.
  4. Dbejte na to, aby nezůstali v poloze do písmene V, které je považování za symbol smrti.
  5. Nepoužívejte je k přisouvání nádobí nebo pohybování miskami nebo talíři.
  6. Při jídle s nimi jídlo nenabodávejte a nezapichujte je do rýže – pouze při pohřbech se zapichují do rýže a dávají na oltář.
  7. Nepodávejte hůlkami jídlo na hůlky druhého – pouze při pohřbech se takto pozůstatky spáleného těla podávají od jednoho pozůstalého k druhému.
  8. Pokud jste už hůlky měli v ústech, nepoužívejte je k nabírání ze společné mísy, použijte druhý konec hůlek nebo servírovací hůlky.
  9. Můžete pomoci s nabráním porce těm, kteří si s hůlkami zatím příliš nerozumí.

Zajímavosti na závěr

Historie jídelních hůlek je opravdu dlouhá a logicky se tak s nimi pojí i různé zajímavé informace, z nichž si některé představíme dále v textu. Že má kultura jídelních hůlek světový význam dokazuje více než 1.8 miliardy lidí, kteří je používají. Na základě tvrzení vědců se při jejich použití pohybuje přes 30 kloubů a až 50 svalů. V dávných časech králové a vysoce postavení lidí používali stříbrné hůlky. Stříbro totiž změnilo barvu, pokud někdo otrávil jídlo. Mnozí ohledně konzumace jídla hůlkami tvrdí, že se jedná o zdravější způsob, neboť menší velikost nabraného sousta znemožňuje hltání a tím přispívá k jeho lepšímu rozkousání a následně snazšímu trávení. Zajímavostí je také občasné využití jídelních hůlek jako testovacího nástroje při přijímaní pracovníků do oborů strojírenství a elektroniky, kteří musí za pomoci hůlek roztřídit barevné korálky, navléci nit do jehly nebo třeba rozdělit správně součástky. Své využití mimo kuchyni mají hůlky i na poli bojových umění coby improvizované a skryté zbraně.