+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Letní období japonského zeleného čaje

Léto na Japonské farmě čaje

Po sklizni Shinchy následuje prořezávání
Jakmile je sklizeň Shinchy dokončena, začíná prořezávání čajových keříků. Existují dva různé způsoby prořezávání, které se liší podle odlišných potřeb. Tím prvním se zabraňuje dalšímu růstu rostliny, dopřává se jí tak odpočinek. V tomto případě je prořezávání hlubší. Většina čajových lístků je prořezána, čímž dojde k téměř úplnému zastavení fotosyntézy a růstu. Keře čajovníku si tím odpočinou a načerpají novou sílu. Přínosem je menší zátěž rostlin a záruka dobré sklizně v příštím období. Naopak nevýhodou tohoto způsobu je to, že sklizeň může být prováděna jen jednou do roka. Druhý způsob se používá při přípravě Nibanchy, druhé sklizně. V tomto případě bývají keře prořezávány méně. Je možno zpracovat takto prořezané lístky do podoby vyšší třídy Houjichy, která se vyrábí z Ichibanchy. Dokonce i Houjicha vyráběná z Ichibanchy, tzv. premium grade Houjicha (vyšší třída Houjichy), může být vyráběna z čajových lístků pouze po sklizni Senchy. Má skvělé osvěžující aroma. Pouze okolo pěti procent Houjichy je vyráběno tímto způsobem a může být proto považováno za vyšší třídu tohoto čaje.
Nibancha
Jako Nibancha se označuje druhá sklizeň v roce, která probíhá během června a července. Brzy poté následuje třetí sklizeň, „Sanbancha“. Tento proces pokračuje až do prvního mrazu. Svou kvalitou a chutí se však Nibancha ani Sanbancha nevyrovnají první sklizni, Ichibanche. Proto se tyto dva druhy považují za nižší třídu čaje.
Čajová organická farma během letní sezóny
Nejvíce hmyzu se rodí během června. Naštěstí jsou zde však pavouci a jiné druhy hmyzu, které přicházejí na pomoc, aby speciální organický čaj nebyl zničen. Pavouci, ještěrky a slunéčka sedmitečná jsou přirozenými nepřáteli škodlivého hmyzu a mají proto na organické farmě důležitou funkci. Když se z neorganické farmy stane farma organická, začne se na jejím území do tří let dařit škodlivým druhům. Druhá sklizeň začíná počátkem července. Farmáři na neorganických farmách užívají chemická hnojiva ještě před druhou sklizní, aby uspíšili růst výhonků. Avšak na organický čaj nemohou být použita žádná chemická hnojiva. Proto na organických farmách rostou výhonky čaje při druhé sklizni mnohem pomaleji. Rychle se šířící plevel roste na organických farmách v těsné blízkosti čajových keřů. Farmáři proto musí během léta tento plevel den co den kosit,což je jedna z nejnáročnějších prací. V Japonsku je speciální rčení, které tuto situaci připomíná, „Daichi tono Kakuto“, což znamená, že farmáři musí bojovat s matkou Zemí. Ale díky této námaze můžou nabídnout jeden z nejlepších zelených organických čajů na světě!
Boj s plevelem
V čajové oblasti Uji během dlouhé letní sezóny slunce velmi pálí a vzduch má vysokou vlhkost. To spolu s dostatkem hnojiva vytváří příznivé podmínky nejen pro růst čajovníku, ale rovněž plevele, pro nějž se stávají čajové farmy v létě ideálním prostředím. Je velmi náročné otrhat ji z čajových keřů, protože se kolem nich vytrvale ovíjí.



Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím