+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Maté - Cesmína paraguyajská

Maté a jeho typy

Tento legendární povzbuzující nápoj je připravován zaléváním drcených lístků Cesmíny paraguyajské (Ilex paraguariensis) , rostoucí v zemích Latinské Ameriky. Nejčastějši popíjeným druhem je Maté zelené – Rancho, na výběr ovšem máme i z dalších variant – například: Maté pražené – pampero, Maté lemon – smíchané s Citrónovou trávou a.j..

Maté rancho

je ceněno zejména pro své povzbuzující účinky. Působí ale i pozitivně na lidské zdraví. Obsahuje velké množství minerálních látek, např.: hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor, křemík a další, vitamíny A, skup. B, C, E, betakarotén a navíc množství antioxidantů. Požívání tohoto nápoje dokonce tlumí chuť k jídlu – čehož v dobách nouze hojně využívají právě chudí lidé zemí Latinské Ameriky.

Pražené Maté

má výraznou praženou chuť a je vhodné k pití jak samotné, tak i s různým kořením, mlékem, medem, kakaovým bobem a dalšími přísadami.

Maté lemon

je mícháno z klasického zeleného maté a Citrónové trávy (Cymbopogon citratus) - asi 150 cm vysoká tráva vonící i chutnající po citrusech, rostoucí v Asii i Jižní americe – především v Brazílii a Guatemale.
Místní lidé ji používají čerstvou trávu jako příměs do jídel, sušenou na pití k potlačení horečnatých stavů, léčení nervových onemocnění a nemocí trávicího ústrojí. Také k snížení cholesterolu v krvi. V kombinaci s Maté dává vzniknout výbornému osvěžujícímu nápoji, který se pije jak čistý, tak i slazený cukrem, vanilkovým cukrem, medem nebo karamelem.
 

Ostatní ochucené Maté

je kombinováno a dochucováno se spoustou dalších rostlin. Na trhu je např. hruškové, jablečné, pomerančové, dokonce i s guavou. Mezi nejoblíbenější " k nabuzení" je maté s guaranou.

Pití Maté

Maté bývá popíjeno ze zvláštní, pro tento nápoj speciálně určené nádoby “kalabasy“ a kovovou nebo bambusovou trubičkou na konci opatřenou sítkem – “bombillou. I když ortodoxní příznivci tohoto nápoje jej neochucují, velice dobré je z karamelem, vanilkovým cukrem, citrónovou šťávou a.p.

Příprava nápoje Maté:

Do kalabasy nasypeme 20 – 40g maté (dle toho, jak se moc povzbuzující nápoj chceme).
Zalijeme cca 0,5 dcl studené vody.
Důkladně promícháme….
Cca po minutě zalijeme 80°C převařenou vodou.
Můžeme zalít podruhé 95°C převařenou vodou.
Případně dochutíme cukrem, karamelem, vanilkovým cukrem…..



Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím