Víte, že čaj popíjeli už kdysi dávno buddhisté při svých meditacích, neboť pomáhal udržovat bdělý stav mysli? Ke kultivaci mysli a soustředění používali při svých meditacích také různých vůní. Mindfulness představuje pojem, který má své počátky v buddhistické psychologii a českým ekvivalentem tomuto slovu je uvědomění, všímavost, bdělá pozornost nebo např. vědomé pozorování. Čajový obřad je v rámci mindfulness destilací všeho, co přináší jasnou a přítomnou mysl. Pojďte si o tom všem přečíst v článku níže!

Co je meditace?

V dnešním uspěchaném a hektickém světě, kde jsme zvyklí provádět několik činností zároveň, a kde se tento přístup dokonce vyžaduje, představuje meditace ideální a takřka všem dostupnou formu terapie a relaxace. Je však mnohem víc – stav vědomí, kde naše myšlenky a jednání nehrají žádnou roli, kultivací mysli, získáním vhledu, procesem duševní očisty, prohlubováním soustředění a získáním jistoty a prostoru nezbytného pro náš osobní růst.

Jak začít s meditací

Pro většinu z nás nebývá složité s meditací začít, ale vydržet u ní dostatečně dlouho, aby měla větší pozitivní dopad na náš každodenní život. Je to stejné jako cvičení našeho fyzického těla – výsledky se nikdy nedostaví za týden nebo za měsíc, a když od cvičení upustíme, tělo začne opět slábnout. Cvičení mysli vyžaduje úsilí a trpělivost, abychom dosáhli výsledků popsaných v odstavci výše. Jak tedy začít?

Pokud s meditací ještě nemáte zkušenosti, věnujte svoji pozornost také místu meditace. Mělo by jít o klidné prostředí, kde nebudete rušení zvuky okolí nebo pohybem druhých lidí. Osvětlení volte tlumené a hřejivé. Mnozí obvykle sedí na zemi, pokud ale máte problémy s bolestmi nohou a zad, není nic špatného na sezení na židli. Důležitá jsou rovná a uvolněná záda a takové pohodlí, abyste si nemuseli po pár minutách přesedat. V začátku vám mohou pomoci meditační aplikace nebo videa, kde vás bude příjemný hlas provázet meditací a vysvětlí vám vše potřebné. Začněte na 5 až 10 minutách, během kterých se naučíte zklidnit mysl a přesunout soustředění pouze na dech – s každým nádechem a výdechem můžete počítat od jedné do deseti. Můžete zároveň vnímat buď místo, kde se vás dotýká proud vzduchu, nebo pohyb břicha vyvolaný nádechem a výdechem (jedná se o pomůcky pomáhající udržet vaše soustředění). Později můžete začít skenováním celého těla od hlavy až po konečky prstů na nohou, a přitom zaznamenávat veškeré pocity a emoce, které se ve vás objeví. Je důležité tyto emoce a z nich plynoucí myšlenky dále aktivně nerozvíjet, ale pouze je zaznamenat a víc se o ně nestarat – udržet si roli nestranného pozorovatele. Jakmile si uvědomíte, že se mysl toulá a cestuje, zaznamenejte to a vraťte ji opatrně zpátky k dechu. S pravidelným cvičením byste měli dosáhnout dokonale klidné, vyrovnané a čisté mysli.  

Meditace s vonnými esencemi

Vítaným zpestřením nebo zlepšením vaší meditační praxe mohou být vonné esence. Esenciální oleje známé také jako těkavé oleje, éterické oleje nebo rostlinné oleje představují „esenci“ vůně rostliny. A ačkoliv k účinkům vůní neexistují žádná ověřená lékařská tvrzení, podporují naši pohodu a celkové uvolnění. Mnohé starověké kultury využívaly aromatické esence v posvátných a rituálních praktikách nebo ke stimulaci snů a vizí. Obecně se k meditacím doporučují vůně dřevité, pryskyřičné a syté. Rozhodněte se však především na základě vlastních preferencí, ať se s vůní cítíte co nejlépe. Inspirovat se můžete několika vůněmi níže.

  1. Santalové dřevo – je oblíbené při práci s čakrami, už od pradávna je velmi oblíbené, často se využívalo k duchovním a náboženským účelům. Při meditací uklidňuje, kultivuje vnitřní klid a usnadňuje soustředění na dech. Buddhisté věří, že vůně santalového dřeva dokáže transformovat touhy a udržet bdělost.
  2. Levandule – se v aromaterapii řadí k těm nejvíce oblíbeným éterickým esencím a skvěle funguje i při meditacích. Je známa uklidňujícími a sedativními účinky, je velmi podpůrná v boji se stresem a pomáhá tak v navození vnitřního klidu. Vůně levandule je silná, sladká a svěží.
  3. Ylang ylang – pochází ze zářivě žlutých květů stromu Cananga v Indonésii. V meditacích se využívá pro pozitivní působení při mírnění lehkých depresí a úzkostí. Říká se, že zvyšuje štěstí a hodí se tak k meditacím v době smutku, nebo když cítíme frustraci. Vůně oleje je pronikavě květinová a sladce ovocná.
  4. Jasmín – velice známá a oblíbená rostlina s květy s povznášející vůní, která se obvykle využívá při depresích nebo vyčerpanosti.
  5. Cedr – jehličnatý strom s dlouhou historií, např. Egypťané ho používali při balzamování a v Řecku a Římě ho pálili jako kadidlo. V meditaci se hodí zejména, pokud v životě cítíte chaos a nestabilitu – uklidňují a tlumí negativitu.

Vyjma jednodruhových esencí můžete vyzkoušet mnohé další vůně, které nabízíme nebo směsi různých esencí určených třeba přímo k meditacím.

Co je to mindfulness

Propojte meditaci, čaj a mindfulness! Mindfulness je založené na trénování uvědomění přítomného okamžiku, bytí tady a teď a vnímání reality všemi smysly. V současnosti se jedná o poutavou techniku s doloženým pozitivním působením. Obdobně jako je tomu u meditování, vyžaduje mindfulness trpělivost a pravidelnost – neboť býváme rozptýlení, ve spěchu, myšlením v minulosti nebo budoucnosti nebo uzavření ve své hlavě. Během praktikování mindfulness se zaměřujeme na přítomný okamžik, což nám pomáhá docházet porozumění souvislostem mezi myšlenkami, pocity a chováním a pochopením povahy pozorovaných jevů. Např. tak můžeme dojít uvědomění, že obsah některých myšlenek není objektivním popisem skutečnosti, nýbrž je ovlivněný předchozí zkušeností nebo aktuálními pocity. Jinými slovy v sobě pěstujeme všímavost, díky které jsme schopni odstupu od emočně nabitého obsahu a vědomé a uvážené reakci.

Mindfulness s čajem

Na cestě za osvojením mindfulness je čaj jedinečným pomocníkem! Jeho příprava od zalití lístků až po popíjení připraveného nálevu zahrnuje množství činnosti, které můžete přijímat všemi smysly. Čaj je neuvěřitelně složitou látkou s dlouhou a náročnou cestou z čajového keře do šálku, a zároveň není nic víc než list v horké vodě. Čaj využívali už buddhisté při svých meditacích, neboť pomáhal udržovat bdělý stav mysli. V rámci praktikování mindfulness je důležité přistupovat k přípravě čaje jako k rituálu nebo formě relaxace. Nejde o rychlé připravení nápoje k uhašení žízně nebo přísunu kofeinu, ani aplikování automatizované přípravy, kdy nevnímáme prováděné úkony. Naopak je zapotřebí koncentrace na celý proces přípravy krok za krokem, a každému prováděnému kroku přitom věnovat maximální pozornost.

Jak na vědomou přípravu čaje v kostce?

Neočekávejte odstavec ala manuál nutný k dodržování. Jde o vytvoření představy průběhu vědomé přípravy a popíjení čaje. Vyjma klidného a příjemného prostoru je ideální vlastnit např. čajové moře, čajovou sošku a obecně náčiní a propriety používané k čajovému obřadu Gong Fu Cha.

  1. Prostor – není nutné sedět v lese u potoka, sedněte si tam, kde se cítíte pohodlně, kde je přirozené světlo, a kde vás nebudou rušit okolní zvuky a druzí lidé, pokud se neúčastní vědomého čajování společně s vámi.
  2. Čajové náčiní – vyberte si např. takové, ke kterému máte nějaký vztah, případně které je příjemné na pohled, dotek a pohodlně se vám s ním pracuje.
  3. Čaj – výběr čaje záleží na vaší náladě a preferencích. V zimě nebo na podzim to mohou být černé čaje připomínající čokoládu, zralé ovoce a hřejivý domov. Na jaře v čase, kdy se vše probouzí a začíná kvést, můžete zvolit svěží zelený čaj s chutí připomínající kvetoucí rostliny.
  4. Voda – vodu mějte blízko svého dosahu, např. v termosce nebo ve skleněné konvičce umístěné na nahřívačku se svíčkou, abyste nemuseli opakovaně odcházet a dovařovat čaj v rychlovarné konvici.

Samotná příprava už záleží na vás. Důležité je neodcházet myšlenky od místa čajování a úkonů, které provádíte s cílem připravit lahodný čaj. Vnímejte zvuk vody zalívající čajové lístky, změnu teplot čajového náčiní, chutě a vůně připraveného čaje a jejich proměny spolu s dalšími nálevy, zvuky čajového náčiní, které zrovna používáte a pozorujte rozvíjející se lístky, které si na konci můžete také důkladně prohlédnout. A na závěr, k čemu mindfulness vede?

  1. Kultivuje pocit vděčnosti a hluboké úcty k životu.
  2. Snižuje stres a dodává jasnost mysli.
  3. Je skvělý ranní rituál, který vám umožní začít den.
  4. Přináší všechny benefity pití čaje.
  5. Je velkou přípravou a podpůrnou praxí pro meditace.
  6. Je báječné pozvat přátele a rodinu, abyste jim představili všechny tyto benefity a upevnili své vztahy.