+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Naše návštěva továrny na čaj

Továrna na čaj

Při cestě za výběrem čaje a zboží do Číny jsme se na naší první, degustační, zastávce zastavili v Dianch Pu Erh Factory. Dianch Pu Erh Factory se nachází v prefektuře Kchun Ming nedaleko stejnojmenného hlavního města Jün-nanu. Nadmořské výška je zde kolem 1900 m.n.m. Celá provincie je velmi známá pěstováním a výrobou čaje, převážně Pu Erhu, pojmenovaného podle města Pu Erh ležícího na jihu provincie, a vlastně i celé Číny. V březnu, kdy naše návštěva probíhala, byly ulice i, jak jsme zjistili později, plantáže, krášleny rozkvetlými stromy, převážně různými druhy třešní. Hned při vstupu nás překvapila na dvoře továrny rozvěšená plátna, nejvíce připomínající silně opotřebené dětské plínky. Až později, při prohlídce továrny jsme pochopili, že se jedná o plátna používaná přivýrobě lisovaných pu erhů.

 

Plátna používaná při výrobě

Plátna používaná při výrobě lisovaných pu erhů
 
I když nám bylo dopředu řečeno, že přímo z této továrny se dá koupit čaj minimálně v tunách, a my jsme samozřejmě netajili, že koláče pu erhu v tunách v plánu kupovat nemáme, na chování majitelky, ani čajové mistryně to nebylo vůbec znát. Naopak, u stolu, co by jediní Evropané, jsem měl pocit, že jsme vítanými hosty – atrakcí. Přítomní „kolegové“ obchodníci se nám snažili vše vysvětlovat a zdvořile se nás ptali, co si o čaji myslíme a jak nám to či ono chutná. U stolu s námi degustoval majitel jiné čínské továrny a dvou „čajových hor“ v Laosu a obchodnice s čajem z Hong Kongu. Degustování čaje je v Číně věc náročná jak na čas, tak i pro žaludek a tak je důležité se nezapomenout předtím pořádně najíst, případně si vzít s sebou do kapsy nějaké sušenky, nejlépe neutrální chuti. První věc, co člověka překvapí, je všudypřítomný popelník. Číňané kouří téměř všude a z degustování se leckdy přejde k obchodování a u toho se Číňan bez popelníku – cigarety, neobejde.
Číňané v Jün-nanu připravují čaj odlišným způsobem, než jsme zvyklí my u nás v Čechách. Před začátkem samotné degustace je třeba čajové nádobí vždy zahřát zevnitř horkou vodou. Někteří čajoví mistři polívají i „tea pets“, čajové duchy. Pokud připravujete červený čaj, v Jün-nanu nejčastěji Dian Hong, nikdy jej nezalíváte horkou vodou. Tím se totiž z čaje odstraní aromatické složky a čaj tak přijde až o třetinu spektra své chuti. Pokud připravujete zelený nebo tmavý pu erh, zalíváte ho horkou vodou, ano i zelený, na krátkou dobu několik sekund a pak čaj přelíváte přes sítko. I když jste na čaj nažhaveni, nikdy nepijte první nálev, ten se totiž vždy vylívá, slouží pouze k propláchnutí čaje.
 

Prolévání kalíšků horkou vodou

Prolévání kalíšků horkou vodou
 
V továrně Dianch, před prohlídkou výroby, nám v degustaci nabídli čtyři čaje. Yi Wu Long Zhu, velice jemný, zelený čajík, na degustační „rozcvičení“. Následoval Bing Dao, který údajně dává až 30 nálevů přípravou na Kung Fu a stojí 30 000 Kč za kilo. Poté jsme lehce odbočili k červenému Gu Shu Lincang Hong Cha. Tento černý čaj je právě jeden nejcitlivějších na teplotu vody, a pokud ho zalijete teplejší vodou než 85°C, zhořkne. Poslední byl čaj, dle tvrzení majitelky za neuvěřitelnou cenu 3 000000 Kč za kilo, Lao Ban Zha. Prý nejlepší co tam mají. Tento čaj ale neprodávají, jen dávají ochutnat těm nejvzácnějším hostům. Díky přítomností majitele dvou čajových hor a hong-kongské obchodnice jsme tak mohli ochutnat svůj nejdražší čaj v životě. Subjektivně mi nejvíc chutnal Bing Dao. Na konec degustace jsme dostali jako prezent nějaké, pro majitelku levnější, koláče v ceně asi tak 15000 Kč a mohli jsme jít do provozu.

 

Čaj připraven k degustaci

Čaj připraven k degustaci
 
Jelikož jsme vypili čaje opravdu hodně, byli jsme mírně roztěkaní a po zásluze zaplavení čajovou euforií. Na takovou degustaci se nedostanete jen tak a díky naší nákupčí, která se znala s majitelkou, se nám povedlo zažít tento jedinečný zážitek. V Číně totiž vše funguje na doporučení a na osobních vazbách. Není možné zaklepat na továrnu a jít se do ní podívat, stejně tak není možné tam, kde to není „na oko a pro turisty“, zavolat a degustování si objednat. Musí vás někdo doporučit, ať už učitelka kaligrafie nebo taxikář. Nikdy nevíte, kdo koho zná. Proto se Číňané obecně chovají k sobě v obchodním styku velice slušně a kultivovaně.
 

Čajové raznice pro lisovaný pu erh

Čajové raznice pro lisovaný pu erh
 

Sušení čaje

Sušení čaje
 

Lisování čaje

Zabalené čajové koláče
Lisování čaje
Lisování čaje

 

 

 

 



Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím