Při cestě za výběrem čaje a zboží do Číny jsme se na naší první degustační zastávce zastavili v Dianch Pu Erh Factory. Dianch Pu Erh Factory se nachází v prefektuře Kchun Ming nedaleko stejnojmenného hlavního města Jün-nanu. Nadmořské výška je zde kolem 1900 m.n.m. Celá provincie je velmi známá pěstováním a výrobou čaje, převážně Pu Erhu, pojmenovaného podle města Pu Erh ležícího na jihu provincie. 

V březnu, kdy naše návštěva probíhala, byly ulice, a jak jsme zjistili později i plantáže, krášleny rozkvetlými stromy, převážně různými druhy třešní. Hned při vstupu nás překvapila na dvoře továrny rozvěšená plátna, nejvíce připomínající silně opotřebené dětské plínky. Až později v průběhu prohlídky jsme pochopili, že se jedná o plátna používaná při lisování Pu Erhů.

Degustování a obchodování

I když nám bylo dopředu řečeno, že přímo z této továrny se dá koupit čaj minimálně v tunách, a my jsme samozřejmě netajili, že koláče pu erhu v tunách v plánu kupovat nemáme, na chování majitelky, ani čajové mistryně, to nebylo vůbec znát. U stolu, kde jsme by jediní Evropané, jsme byli vítanými hosty – atrakcí. Přítomní „kolegové“ obchodníci se nám snažili vše vysvětlovat a zdvořile se nás ptali, co si o čaji myslíme a jak nám to či ono chutná. U stolu s námi degustoval majitel jiné čínské továrny a dvou „čajových hor“ v Laosu a obchodnice s čajem z Hong Kongu. Degustování čaje je v Číně věc náročná jak na čas, tak i pro žaludek a tak je důležité se nezapomenout předtím pořádně najíst, případně si vzít s sebou do kapsy nějaké sušenky, nejlépe neutrální chuti. První věc, co člověka překvapí, je všudypřítomný popelník. Číňané kouří téměř všude a z degustování se leckdy přejde k obchodování a u toho se Číňan bez popelníku – cigarety, neobejde.

Příprava čaje na čínský způsob

Číňané v Jün-nanu připravují čaj odlišným způsobem, než jsme zvyklí my u nás v Čechách. Před začátkem samotné degustace je třeba čajové nádobí vždy zahřát zevnitř horkou vodou. Někteří čajoví mistři polívají i „tea pets“ neboli čajové duchy. Pokud připravujete červený čaj, v Jün-nanu nejčastěji Dian Hong, nikdy jej nezalíváte vroucí vodou. Tím se totiž z čaje odstraní aromatické složky a čaj tak přijde až o třetinu spektra své chuti. Pokud připravujete zelený nebo tmavý Pu Erh, zalíváte ho právě uvařenou vodou. Ano, skutečně i ten zelený, na krátkou dobu několikasekund a pak čaj přelíváte přes sítko. I když jste na čaj nažhaveni, nikdy nepijte první nálev, ten se totiž vždy vylívá, slouží pouze k propláchnutí čaje.

Před exkurzí do továrny

V továrně Dianch, před prohlídkou výroby, nám v degustaci nabídli čtyři čaje. Yi Wu Long Zhu, velice jemný zelený čaj na degustační „rozcvičení“. Následoval Bing Dao, který údajně dává až 30 nálevů přípravou na Kung Fu a stojí 30 000 Kč za kilo. Poté jsme lehce odbočili k červenému Gu Shu Lincang Hong Cha. Tento černý čaj je právě jeden nejcitlivějších na teplotu vody, a pokud ho zalijete teplejší vodou než 85°C, zhořkne. Poslední byl čaj, dle tvrzení majitelky za neuvěřitelnou cenu 3 000 000 Kč za kilo, Lao Ban Zha. Prý nejlepší co tam mají. Tento čaj ale neprodávají, jen dávají ochutnat těm nejvzácnějším hostům. Díky přítomností majitele dvou čajových hor a hong-kongské obchodnice jsme tak mohli ochutnat svůj nejdražší čaj v životě. Subjektivně mi nejvíc chutnal Bing Dao. Na konec degustace jsme dostali jako prezent nějaké, pro majitelku levnější, koláče v ceně asi tak 15 000 Kč za kilo a mohli jsme jít do provozu.

Dobrá známost nad zlato

Jelikož jsme vypili čaje opravdu hodně, byli jsme mírně roztěkaní a po zásluze zaplavení čajovou euforií. Na takovou degustaci se nedostanete jen tak a díky naší nákupčí, která se znala s majitelkou, se nám povedlo zažít tento jedinečný zážitek. V Číně totiž vše funguje na doporučení a na osobních vazbách. Není možné zaklepat na továrnu a jít se do ní podívat, stejně tak není možné tam, kde to není „na oko a pro turisty“, zavolat a degustování si objednat. Musí vás někdo doporučit, ať už učitelka kaligrafie nebo taxikář. Nikdy nevíte, kdo koho zná. Proto se Číňané obecně chovají k sobě v obchodním styku velice slušně a kultivovaně.