+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Obecné zásady pro přípravu čaje

Abyste si mohli připravit šálek lahodného sypaného čaje, nemusíte být čajovým mistrem. Stačí se řídit několika základními pravidly a zjistíte, že i po ránu si lze rychle připravit nejen sáčkový, ale také kvalitní sypaný čaj.

Jak se původně čaj připravoval?

První varianty přípravy čaje byly prakticky oproštěné od všech současných zásad, které v průběhu čaje víceméně dodržujeme. Čajové lístky se vařily v kotlících nad ohněm, což udržovalo čaj teplý i během popíjení. Postupem času se na přípravu čaje začaly klást větší nároky, což vedlo ke vzniku nejprve misce podobné současnému chawanu (slouží pro přípravu japonského práškového čaje matcha) a později k jeho úpravě na misku s pokličkou nazývanou gaiwan nebo také zhong. Čajová konvice, čajník, vznikla až v 16 stol. a jejím předobrazem byly čínské porcelánové konvice určené původně k servírování vína.

Do jakých forem se příprava čaje vyvíjela?

Příprava čaje se stávala více a více sofistikovaná a mistrné formy práce s čajem krásně ilustrují např. japonský čajový obřad Čanoju, čínský obřad Cong Fu Cha nebo korejský čajový obřad zvaný Darye. Tyto metody nejsou použitelné pro běžnou přípravu čaje a každý obřad je odrazem života dané kultury, hodnot lidí a jejich přístupu k čaji a životu. Současná doba ale zahrnuje nespočet dalších možností, jak si připravit čaj, od jednoduchých a časově nenáročných způsobů až po způsoby hraničící s obřadními způsoby. Jedná se např. o způsoby přípravy čaje poplatné určité kultuře nebo vycházející z lásky k čaji a práci s ním – zde největší výstavní plochu představuje každoročně pořádaná celosvětová soutěž Tea Masters Cup, kde jednotliví účastníci mají možnost představit své umění ve čtyřech disciplínách – 1) tvorby čajové mixologie, 2) tvorby menu čaje s jídlem, 3) přípravy čistého nálevu a 4) čajové degustace testující schopnost rozpoznat jednotlivé čaje na základě vonných a chuťových charakteristik nálevu.

Jak si připravit šálek dobrého čaje

Abyste si mohli připravit šálek lahodného sypaného čaje, nemusíte být čajovým mistrem. Stačí se řídit několika základními pravidly a zjistíte, že i po ránu si lze rychle připravit nejen sáčkový, ale také kvalitní sypaný čaj.

Kolik lidí bude čaj popíjet

Pokud s vámi po ránu (nebo v jiný čas) čaj nikdo sdílet nechce (nebo si jej chcete vychutnat sami), pak vám postačí buď jen miska nebo gaiwan (případně čajový tester) s miskou. V případě první varianty stačí do misky nasypat malé množství čajových lístků (bez nutnosti vážit) a ty zalít vroucí nebo lehce zchladnou vodou. Použijte čaj s většími lístky – ideálně černý nebo oolong, které nejsou příliš háklivé ani na teplotu vody, ani na louhovací časy. Tím veškerá vaše práce na přípravě čaje končí, v klidu upíjejte čaj a případně lístky po dobití opět zalijte. Při použití objemnější misky nebo gaiwanu s miskou na slití nálevu vám nic nebrání sdílet čaj i s druhou osobou.

Při více lidech se již vyplatí nálev připravit v konvičce a mít k dispozici několik šálků nebo hrnků. Pro přípravu nám stačí následující náčiní: buď louhovačka, sítko a konvička, nebo dvě louhovačky se sítkem. Průběh přípravy je jednoduchý a spočívá v zalití lístků uvařenou (příp. lehce zchladlou) vodou a slití nálevu podle chuti do druhé louhovačky nebo konvičky.

Čajové vajíčka a sítka umístěná v konvicích

Ačkoliv jsou tyto dvě varianty louhování čajových lístků rozšířené, jejich použití může vést k poměrně nudnému nálevu a ke zbytečně vyhozeným penězům za kvalitnější čaj. Čajové vajíčka mají značnou nevýhodu plynoucí z jejich malé velikosti – lístky uvnitř louhovacího vajíčka nemají prostor se dostatečně rozvinout, voda zde nemůže proudit dostatečně dobře a nemůže tak dojít k uvolnění veškerých chuťových a vonných kvalit včetně organismu prospěšných látek. Podobný problém se pojí se sítky v konvicích, zde však lístky mají prostor o něco větší. Použití těchto pomůcek může být dobré maximálně pro přiměřené množství drobnolistého nebo drceného čaje, nikoliv však pro velké množství čaje, oolongy, velkolisté čaje nebo např. čaje vyžadující rovnoměrné louhování.

Čtyři proměnné aneb množství, teplota, čas a struktura listu

Jestliže si zafixujete tyto proměnné, vaše příprava čaje bude značně jednodušší a dále bude především záležet na vás samotných a na experimentování s různými druhy čaje.

  1. teplota vody – použití vroucí a velmi horké vody se zasazuje o silnější nálev, kde budou více dominovat kořeněné, dřevité nebo výrazněji ovoce charakteristiky. S nižšími teplotami dáme vzniknout lehkému nálevu, v kterém bude přítomna travnatá chuť a květinové nebo mléčné tóny.
  2. louhovací čas – čím delší časy, tím více budou do nálevu pronikat látky zapříčiňující hořkou a svíravou chuť čaje. Krátké louhování vytvoří nálev bez těchto prvků, avšak příliš krátké louhování neumožňuje vylouhování některých organismu prospěšných látek.
  3. množství čajových lístků – obecně platí, že pro silnější nálev přidejte více čajových lístků, pro slabší nálev zkraťte dobu louhování.
  4. struktura, zpracování listu – čím porušenější list, tím větší celková plocha listu, která je vystavena působení vody a tím rychlejší louhování. Lisované (např. puery) a rolované čaje (např. oolongy) vyžadují zpočátku delší časy, než dojde k plnému rozvinutí lístků. Z tohoto důvodu často chutnají oolongy nejvíce až v druhém nálevu.

Vyhřívání čajového nádobí před jeho použitím

Vyhřívání konviček a šálků je činnost silně spojená s přípravou čaje. Není však nezbytná. Její smysl spočívá ve třech aspektech. Předehřátí náčiní vroucí vodou má čisticí efekt, udržuje následně nalitou vodu o požadované teplotě a také umožňuje suchým čajovým lístkům uvolnit některé své aromata, což má při přivonění mnohdy přímo aromaterapeutický účinek.



Příbuzné zboží


Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím