+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Podzim japonského zeleného čaje

Podzim na Japonské plantáži

Podzim je pro čajové plantáže kritickým obdobím. Čajovníky rostou na podzim nejrychleji. Proto se farmáři snaží na konci léta a začátkem podzimu půdu obohacovat o různé živiny vytvářet pro ni vhodné pH a provzdušňovat ji . To podporuje růst nových kořenů. Úprava pH půdy a provzdušňování V Japonsku má mnoho čajových plantáží kyselou půdu a hnojení kyselost ještě zvyšuje. Protože čajové keře absorbují kyselost půdy, je třeba pH půdy upravovat, nejčastěji rozprašováním vápna mezi čajovníky. Poté je vápno zarýváno do půdy, čímž se také přispívá k jejímu provzdušňování. Nové kořeny tak mají přísun vzduchu, vody a živin pro svůj rozvoj. Péče a výživa plantáží je během podzimu nezbytná, protože zajišťuje kvalitní úrodu a zdravý růst keřů.
Podzimní hnojení
Kořeny stromů rostou nejrychleji na podzim, je proto důležité, aby byly v tomto období hnojeny. Obecně existuje osm až patnáct způsobů jak hnojit a hnojí se desetkrát do roka. Většina farmářů (30-40%) hnojí většinou na podzim, tak aby hnojivo postupně vyživovalo půdu a to až po dobu půl roku. Ichibancha, první sklizeň, dosahuje oproti druhé a třetí sklizni takové kvality právě díky tomu, že absorbuje většinu živin po podzimním hnojení. Hnojiva se skládají většinou z řepkových semen a bavlníkových plev, vápenatých minerálů a dalších přírodních živin a složek.
Hnojení na organické farmě
Veškerá hnojiva používaná na organických farmách musí splňovat určitá kritéria. Chemická ani geneticky upravená hnojiva samozřejmě povolená nejsou. Také všechny složky výroby a produkty jsou přísně zkoumány, aby mohly získat certifikát o splnění norem organické farmy. Pro farmáře není snadné ani samotné shánění vhodných organických hnojiv.
Hnojení na farmách s Gyokuro a Matchou
Čajové keře, ze kterých se vyrábí Gyokuro a Matcha, bývají hnojeny až třikrát více než ostatní rostliny, aby se tak dosáhlo jejich charakteristické jemné chuti.
Prořezávání
Během přípravy na sklizeň v dalším roce,tedy od října do listopadu bývají keře prořezávány. Existuje mnoho variant čaje Bancha, ale lístky sbírané v říjnu slouží k přípravě tzv. podzimní Banchy. Lístkům čaje Bancha (Houjicha) je na plantážích dopřán dostatek slunečního svitu, podzimní Bancha proto obsahuje hodně katechinu. Farmáři keře prořezávají proto, aby zabránili míšení nových výhonků se starými lístky během sklizně. Pokud jsou stromky prořezány příliš brzy, vyraší nové výhonky, které jsou pak během zimy poškozeny, v případě, že k prořezání dojde pozdě, výhonky vyraší až pozdě na jaře.
Květ japonského zeleného čaje
Japonský zelený čajovník rozkvétá na konci podzimu.Barva květu je bílá nebo žlutá a vypadá jednoduše a elegantně. Říká se, že když čajovník dobře vykvete, bude v zimě hodně sněhu.
Kuradashi Gyokuro
Oproti Senche, jež se cení pro svou čerstvou chuť těsně po sklizni, získává Gyokuro tu pravou chuť až časem a je tedy nejlepší až několik měsíců po sběru. Kdysi lidé na podzim oslavovali stáří Gyokuro jako Shinchu Gyokuro. Říkalo se jí Kuradashi Gyokuro, což znamená Gyokuro vzata ze zásob. Současné možností uskladňování umožňují uchovat čerstvou chuť čaje po celý rok. Avšak i dnešní milovníci Gyokura ocení Kuradashi Gyokuro pro jeho dlouhověkou chuť.


Příbuzné oddělení


Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím