Čajovník čínský - Camellia sinensis mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů. Ačkoliv jsou mnohá zdravotní tvrzení stále součástí probíhajích výzkumů, tisíciletá historie popíjení čaje představuje nepřímý důkaz o pozitivech spojených s jeho pravidelnou konzumací. Co může čajový nálev našemu organismu nabídnout a jak jinak, než k přípravě čaje můžeme využít čajové lístky? Začneme u antioxidantů.

Antioxidant a volný radikál

Antioxidant je látka, která omezuje aktivitu kyslíkových radikálů – buď je neutralizuje, nebo je převede do méně reaktivních forem, nebo obecně snižuje jejich výskyt. Volný radikál je sloučenina s obsahem jednoho nebo více nespárovaných elektronů, které vytrhává z jiných sloučenin, což vede k poškozování buněk, a může končit např. vznikem rakoviny nebo jiných více nebo méně závažných zdravotních problémů. Role volných radikálů však není vždy negativní, obsahují je např. bílé krvinky a také umožňují oplodnění vajíčka.

Katechiny – látky s antioxidační aktivitou

Katechiny patří k látkám s antibakteriálními a antioxidačními účinky. Lístky čajovníku katechiny přirozeně obsahují v různých množstvích (dané např. způsoby pěstování a zpracování). Dostatečný a pravidelný příjem antioxidantů je pro správné fungování organismu obecně prospěšný. V souvislosti s antioxidačním působením čaje existuje řada do různé míry ukončených výzkumů a studií, které se snaží potvrdit tisícileté pozitivní zkušenosti lidí s popíjením čaje. Popíjení čaje tak může tvořit složku zdravého životního stylu – pomáhá např. předcházet rakovině, srdečním infarktům, krevním sraženinám, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, čistit ucpané cévy a tepny a přispívá k ochraně před toxiny v životním prostředí. Třebaže všechny zelené čaje obsahují katechiny, nejvíce jej obsahuji lístky pěstované na přímém slunečním světle, např. japonské čaje typu Sencha.

Katechiny a redukce cholesterolu

Je známo, že přílišné množství cholesterolu způsobuje artrózu, srdeční záchvaty a mrtvici. Ale ne všechny druhy cholesterolu škodí zdraví. HDL cholesterol má pozitivní účinky na zdraví člověka, zatímco LDL cholesterol zdraví škodí. Příliš mnoho LDL cholesterolu může způsobit v těle okysličování buněk, což vede k artróze. Katechin patří k látkám, které se podílí na zabraňování vytváření škodlivého LDL cholesterolu, a proto je vhodnou prevencí proti artróze. Katechin také pomáhá zvyšovat obsah zdraví prospěšného HDL cholesterolu v těle.

Čaj a dutina ústní

Antibakteriální působení čajových katechinů má příznivý vliv také na naši ústní dutinu. Pravidelným popíjením čaje předcházíme množení bakterií, které mohou způsobovat např. parodontózu nebo zápach z úst. Čaj také pomáhá redukovat množství kyselin, které ničí zubní sklovinu a zapříčiňují vzniku zubního kazu.

L-theanin

Čajový keř je jedinou rostlinou produkující látku L-theanin. Nejvíce se jí nachází v sypaném čaji s vysokým podílem vrcholových výhonků neboli tipsů a mladých lístků. V chuti čaje se tato látka projevuje sladkými tóny, kdežto katechiny jsou odpovědné za svíravost čaje. L-theanin je důvodem, proč čaj nezpůsobuje silné a pro mnohé nepříjemné kofeinové nabuzení, které je typické pro kávu. L-theanin stimuluje produkci GABA kyseliny a alfa mozkové vlny, čímž vyvolává relaxaci a zároveň udržuje mysl v bdělém stavu. L-theanin má pozitivní účinky na naši mysl, zlepšuje paměť a schopnost se učit. Pravděpodobně má také vliv na naše emoce. Co se týče např. úzkostí, výsledky výzkumu z roku 2009 však naznačují, že L-theanin nevyvolává anxiolytické účinky pouze sám o sobě působením na GABA(A) receptory, ale v kombinaci s léčivy, konkrétně midazolamem. Podle výzkumu alfa vlny vzrůstají cca 40 minut po konzumaci L-theaninu. Lidé mohou považovat za výhodu, že přestože se rozhodnou relaxovat, jejich mozek je stále stejně výkonný.

Kofein

Kofein patří k často diskutovaným tématům v souvislosti s čajem. Existuje zde široká paleta názorů zahrnující také nesmysly a zažité mýty. Předně je třeba říct, že kofein a jeho vzorec existuje pouze jeden – ať už se jedná o kávu, čaj nebo např. maté. Jeho účinek se liší v závislosti na ostatních obsažených látkách. Pokud se budeme bavit konkrétně o kofeinu, lze jeho úroveň odvodit na základě několika následujících vodítek:

  1. List, stonek nebo vrcholový výhonek, tzv. tips – různé části čajovníku, ze kterých může být čaj vyroben, dosahují rozdílných úrovní kofeinu. To je dáno tím, že pro čajovník představuje kofein insekticid, který chrání mladé a náchylné lístky a tipsy před mnoha škůdci. Spodnější lístky jsou více houževnaté a tužší a již v nich není soustředěno tolik kofeinu. Ideálním příkladem je trojice bílých čajů – Bai Hao Yin Zhen složený pouze z tipsů, Bai Mu Dan složený z tipsů a dvou přilehlých lístků, Shou Mei složený z minimálního nebo žádného množství tipsů a třetího a čtvrtého listu, obsah kofeinu je v těchto čajích daný právě na základě použitého materiálu a tedy Yin Zhen dosahuje v rámci těchto tří čajů nejvyšších hodnot kofeinu a Shou Mei naopak patří k vyhledávaným nízkokofeinovým čajům.
  2. Varieta / kultivar – co se variet čajovníku týče, pak Camellia sinensis var. assamica dosahuje v kofeinu vyšších hodnot (o cca 30%), než je tomu u Camellia sinensis var. sinensis. Obdobně také šlechtěné kultivary dosahují rozdílných úrovní kofeinu a může se tak stát, že dva totožné čaje zpracované z rozdílných kultivarů se budou v obsahu kofeinu výrazně lišit.
  3. Pečení čajových lístků – tento bod uvádíme, ačkoliv nemusí být ve všech ohledech přesný. Poukazuje na fakt, že hodnocení hladiny kofeinu v rámci celé čajové sorty není zdaleka tak jednoznačné, jak bývá mnohdy uváděno. Existují informace tvrdící, že čím intenzivnější pečení, tím méně kofeinu zůstane v čajovém listu. V tomto směru existuje studie, kdy konkrétní vzorek japonského čaje Hojicha měl méně kofeinu, než některé dekofeinované čaje. Nelze si však na základě příkladu výše myslet, že např. všechny pečené oolongy budou obsahovat méně kofeinu, neboť procesy pečení oolongu se velmi odlišují od zpracování čaje Hojicha, navíc samotné množství kofeinu v jednotlivých oolong čajích nebylo blíže ověřováno.
  4. Čaj a další přísady – zde platí, že čím více přidaných složek, tím méně lístků a tedy méně kofeinu v nálevu.
  5. Rychlost extrakce kofeinu / doba louhování / počet vypitých nálevů – že čím více je list porušený (tzn. čím větší plocha je vystavená působení vody), tím snáze se bude kofein louhovat (stejně tak jiné obsažené látky), čím delší doba louhování a větší počet nálevů, tím více kofeinu náš organismus přijímá.

Matcha – kofeinový favorit

Lístky pro tento čaj obsahují vyšší množství kofeinu (a tedy platí např. také pro Gyokuro), což je dané jednak tím, že se jedná o mladé lístky, tak také tím, že se jedná o zastiňované čajové keře, kde se mění celková chemie v listu. V případě čaje matcha navíc nekonzumujeme pouze nálev, ale také veškeré listy, ze kterých je smaragdově zelený prášek vyrobený.

Minerály

Čaj v sobě obsahuje také minerály, najdeme v něm např. mangan, draslík a vápník, což pomáhá alkalizovat krev, regulovat srdeční tep, a také budovat silné kosti a zuby. Nedoporučujeme však nabývat dojmu, že čajem lze nahradit pestrou stravu – čaj je ideální především jako součást zdravého životního stylu, kdy nám při dlouhodobém užívání pomáhá předcházet zdravotním komplikacím.

Použití čajových lístků

Po přípravě čaje můžeme použít čajové lístky k jiným účelům, např. k využití v našem každodenním životě.

Deodorant – lístky zeleného čaje mají překvapující deodorační účinek. Např. můžete použité čajové lístky usušit a zapálit jako vonnou tyčinku. Kouř eliminuje zápachy a nechá váš pokoj příjemně provoněný. Usušenými lístky odstraníte zápach z vašich bot tím, že je do nich vložíte. Zápachy na kuchyňském náčiní jako například krájecí prkýnka či hrnce lze redukovat jejich utřením vlhkými čajovými lístky.

Dezinfekční účinky – čajové lístky mají dezinfekční účinky. Kloktaní zeleným čajem předchází tvorbě bakterií v dutině ústní, a může být také použit jako lokální dezinfekce či peeling, aby vaše pokožka byla zdravá a krásná. V Japonsku se tradičně používaly při umívaní dětí látky nasáklé Houjichou, aby dětská pokožka zůstala hebká a čistá.