+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Pozitivní účinky japonského zeleného čaje

Účinky zeleného Japonského čaje na zdraví člověka

Catechin(Tannin)

Catechin jinak také zvaný Tannin je bioflavonoid, který má jak antibakterialní, tak antioxidační účinky. Pomáhá předejít rakovině tím, že zamezuje růstu rakovinotvorných buněk. Také snižuje hladinu cholesterolu v těle, čistí ucpané cévy a tepny, a to umožňuje hladký průtok krve. Některá studia prokázala, že Catechin může pomáhat předcházet mrtvicím, srdečním infarktům, krevním sraženinám, a dokonce srdečním onemocněním. Také chrání celé tělo před poškozením oxidanty, a to díky volným radikálům a dalším toxinům v našem životním prostředí. Čajové lístky produkují Catechin, aby se chránily před ultrafialovým zářením. Třebaže všechny japonské čaje obsahují Catechin, ty které jsou pěstovány na přímém slunečním světle, jako například Sencha obsahují Catechinu nejvíce. Tato látka se nejlépe uvolňuje ve vodě při teplotě kolem 75-80C.

Odstraňovaní volných radikálů

Volné radikály jsou silným oxidačním činitelem v těle. Jsou známy tím, že způsobují mnoho nemocí mezi nimi i stárnutí a tvorbu vrásek. Vznikají při vystavování ultrafialovému záření, a také při stárnutí, kouření a přílišném pití alkoholu. Pokud byste chtěli odstranit volné radikály, které se ve vašem těle vytváří, jezte potraviny, které mají silný antioxidační účinek. Mezi dobře známe antioxidanty patří Catechin a Vitamin C. Japonské zelené čaje obsahují jak Catechin, tak Vitamin C. Je prospěšné je pít, protože pomáhají odstraňovat volné radikály z těla.

Redukce cholesterolu

Je známo, že přílišné množství cholesterolu způsobuje artrózu, srdeční záchvaty a mrtvici. Ale ne všechny druhy cholesterolu škodí zdraví. HDL cholesterol má pozitivní účinky na zdraví člověka, zatímco LDL cholesterol zdraví škodí. Příliš mnoho LDL cholesterolu může způsobit v těle okysličování buněk, což vede k artróze. Catechin, který je obsažen v japonských čajích, zabraňuje vytváření škodlivého LDL cholesterolu, a proto je vhodnou prevencí proti artróze. Ale Catechin nemá jen tuto funkci, pomáhá také zvyšovat obsah zdraví prospěšného HDL cholesterolu v těle.

Redukce tuků

Mnohé studie dokázaly, že pití čajů obsahujících Catechin podporuje spalování energie jak u lidí, tak u zvířat. Také redukuje tuky v těle a zažívacím systému. Je dokázáno, že Catechin pohlcuje škodlivé látky v játrech a podporuje metabolismus.

Antibakteriální a sterilizační účinky

Catechin má silné antibakteriální a sterilizační účinky na mikroby a bakterie. Je účinný proti virovým onemocněním, a také se dá použít jako prevence proti infekcím.

Antivirové účinky

Studie dokázaly, že Catechin také chrání před virovými onemocněními. Popíjení Japonských čajů je vhodnou prevencí proti chřipce a běžným nachlazením jako angína, kašel, či ucpání nosních dutin. Pomáhá zmírňovat příznaky těchto nemocí. Zmírňuje alergie. Další vlastností Catechinu je zmírnění příznaků alergií včetně svědění a kýchaní.

Orální péče

Šálek japonského čaje po jídle předchází množení bakterií, které způsobují nemoci jako ozubice či zápach z úst. Chrání ústní dutinu Catechin efektivně chrání ústní dutinu. Snižuje množství kyselin v ústech, které ničí zubní sklovinu. Také udržuje vaše zuby silné a zdravé.

Theanin (Teanin)

Čaj je jediná rostlina, která produkuje amino acid Theanin známý také jako Teanin nebo L-Theanin. Theanin stimuluje alfa mozkové vlny, které jsou spojené s relaxací, ale zároveň udržují člověka v bdělém stavu. Pomáhá uvolňovat mysl a zrychluje reakce člověka. Zatímco Catechin chutná trpce, tak Theanin je sladký. Tyto dva prvky vytváří perfektně vyváženou chuť čaje. Opětovné pokusy dokázaly, že Theanin má pozitivní účinky na mysl a zlepšuje paměť. Pokusy dále ukázaly, že alfa vlny vzrůstají 40 minut po konzumaci Theaninu. Lidé mohou brát jako výhodu to, že přestože se rozhodnou relaxovat, jejich mozek funguje stejně výkonně, jako kdyby pracovali. Zkuste tedy šálek zeleného čaje 40 minut před prací či učením. Nebudete moci uvěřit jak šálek zeleného čaje, který obsahuje tolik kofeinu, může být tak uklidňující! A to vše díky Theaninu. Theanin zmírňuje efekt kofeinu, který způsobuje podrážděnost či nervozitu, a zklidňuje mysl. Přestože je v zeleném čaji velké množství kofeinu, tak nezpůsobuje nervozitu, a to díky Theaninu. Velké množství Theaninu obsahují lístky Ichibanchy (první sklizeň roku) Karigane (vyráběna ze stonků vysoce kvalitních čajů) Gyokuro a Matchy, protože před sklizní se pěstují čajové lístky na nepřímém slunci. Theanin se uvolňuje jak při vysokých tak nízkých teplotách.

Vitamin C

Vitamin C, Catechin a vitamin E pracují společně na posílení imunitního systému. Tyto tři živiny také dopomáhají ke kráse vaší pokožky, protože redukují vady pokožky, vrásky a poškození sluncem. Vitamin C, který se vyskytuje v zeleném čaji nejčastěji, je rozpustný ve vodě a teplo, které se uvolňuje při přípravě čaje, nesnižuje jeho účinnost.

Kofein

Neměnné množství kofeinu v zeleném čaji zvyšuje schopnost koncentrace, bdělost a energii. Také dopomáhá hubnutí, a to díky stimulaci organismu a jeho mírným diuretickým účinkům. Zelené čaje s vyšším obsahem kofeinu jsou Matcha, Gyokuro a Sencha. Zato Houjicha (Bancha) a Genmaicha mají nejmenší množství kofeinu.

Bioflavonoidy

Bioflavonoidy obsažené v zeleném čaji mají pozitivní účinek na zuby a dásně. Pokud chcete zamezit tvorbě bakterií v dutině ústní popřípadě nepříjemnému zápachu z úst, stačí si vykloktat zeleným čajem po vyčistění zubů.

Minerály

Mimo jiné je čaj bohatý na minerály, obsahuje například mangan, draslík a vápník, což pomáhá alkalizovat krev, regulovat srdeční tep, a také budovat silné kosti a zuby.

Tipy na použití čajových lístků

Po přípravě čaje můžeme použít čajové lístky k jiným účelům například k využití v našem každodenním životě.
Deodorant - lístky zeleného čaje mají překvapující dezodorační účinek. Například můžete použité čajové lístky zapálit jako vonnou tyčinku. Kouř eliminuje zápachy a nechá váš pokoj příjemně provoněný. Usušenými čajovými lístky odstraníte zápach z vašich bot tím, že je do nich vložíte. Zápachy na kuchyňském náčiní jako například krájecí prkýnka či hrnce lze redukovat jejich dřením vlhkými čajovými lístky. Ochrana proti rzi - tím, že budete otírat ocelové hrnce či nože použitými čajovými lístky, můžete předejít korozi. Tannin, složka zeleného čaje, vytváří antikorozní potah na povrchu hrnců.
Dezinfekční účinky - čajové lístky mají dezinfekční účinky. Kloktaní zeleným čajem předchází tvorbě bakterií v dutině ústní a může být také použit jako lokální dezinfekce či peeling, aby vaše pokožka byla zdravá a krásná. V Japonsku se tradičně používaly při umívaní dětí látky nasáklé Houjichou, aby dětská pokožka zůstala hebká a čistá.



Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím