+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Příprava kalabasy – tykve na maté k použití

Kalabasa - nědky také Kalabassa či Calebassa je plodem Lagenárie (Lagenaria siceraria). Jedná se o jednoletou bylinu používanou lidstvem již přes 10 000 let. Původně africká rostlina byla domestikována v Asii, nyní je rozšířená po celém světě. Listy i plody rostliny jsou jedlé, z listů se například dělá špenát, plody chutí připomínají cuketu. Nejvýznamnější je však zpracování těchto plodů na různé nádoby, lžičky, misky.

Díky dřevnaté slupce plodů se k tomuto účelu plody používají od dob, kdy lidé ještě neznali pálení hlíny. Pokud jste se stali čerstvými majiteli kalabasy vyrobené z tykve, možná nevíte, že kalabasu je třeba k používání připravit.

Pokud není kalabasa níže popsaným způsobem upravena, může zapáchat, ze stěn se mohou odlupovat kousky dužiny a nápoj v ní připravený může mít různé pachuti.

Jak tedy připravit kalabasu?

Níže popsaný postup se nazývá Currádo - jinak také očištění kalabasy:

  • Zakoupenou kalabasu naplníme ze dvou třetin sypaným maté – nejlépe druhem který z ní plánujeme pít. Ideální je vlastnit pro každý druh maté jinou kalabasu. Obsah zalijeme 70°C teplou vodou po vrch kalabasy a necháme 24hodin odstát.
  • Následně obsah kalabasy vyhodíme a její vnitřek vyhladíme oblým předmětem – např. čajovou lžičkou. Pokud místy odstávají kousky dužniny, tuto opatrně odrýpneme koncem lžíce. Dáváme si velký pozor, abychom do kalabasy neudělali díru.
  • Poté necháme kalabasu vyschnout a celý postup opakujeme ještě jednou.
  • Nakonec celou kalabasu vylijeme karamelem. Buďto použijeme ohřátý karamel naředěný vodou nebo karamel hustý, neředěný. Pokud zvolíme neředěný karamel, kalabasu nevylíváme karamelem celou, ale pouze po stěnách kalabasy.
  • Po vychladnutí vypláchneme karamel horkou vodou.
  • Místo karamelu můžeme zvolit i nahřátý med nebo javorový sirup. Necháme odstát opět 24 hodin a vnitřek vylijeme. Nyní je vaše kalabasa připravena k použití.


Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím