+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Příprava zelených čínských čajů

Jak si dobře připravit čínský zelený čaj

Vybrali jsme pro Vás typické zástupce zelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody pro jejich přípravu.

Zhu Cha ( Ču čcha )
Čaj v Evropě známý jako gunpowder (z angl. střelný prach), česky nejlépe Perlový čaj. Gunpowder je klasickým čínským zeleným čajem svinovaným do podoby tmavě zelených, lesklých kuliček, odtud jeho anglické jméno. Poskytuje výrazný nápoj vhodný především na odpoledne a večer.

Čaj se připravuje na jeden nálev.
Množství čaje: Pět čajových lžiček na 4 dcl.
Teplota vody: 70-80°C
Doba louhování: Od 2 do 4 minut podle kvality sorty.
Dobrý jako chlazený ( s cukrem, popř. citronem ).
Možno připravit v zhongu.
 

Zhenmei ( Čen mej )
Tento čaj zvaný také chunmee, u nás vžité “čanmí“. V překladu Vzácné obočí. U tohoto čaje velmi záleží na sortě, kterou máme při přípravě k dispozici. Pro všechny sorty však platí, že poskytují velmi osvěžující nápoj.

Čaj se připravuje na jeden nálev.
Množství čaje: Pět čajových lžiček na 4 dcl.
Teplota vody: 70-80°C
Doba louhování: Od 2 do 4 minut podle kvality sorty.
Možno připravit v zhongu.

Yunnan lü cha (Jyn-nan ly čcha )
Zelený Yunnan, ( lü cha znamená čínsky zelený čaj ). Čínská čajová klasika. Chuťově podobný lepším “vietnamům“. Příjemně nahořklý s patrným kouřovým tónem. Silně povzbuzující.
Čaj lze připravit na dva nálevy.
Množství čaje: Pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev zaléváme 80°C na 2 min.
Druhý nálev zaléváme 90°C na 2-3 min.
Možno připravit v zhongu.

Biluochun ( Pi-luo-čung )
Plantáže tohoto výborného čaje jsou celoročně zahaleny mlhou z nedalekého jezera. Keříky jsou tak v permanentním vlhku. Mezi čajovníky jsou vysázeny broskvoně, švestky a meruňky a čaj přejímá vůni jejich květů. Zakroucen do podoby jemných, zelenomodrých, spirálovitě točených jehliček, dává velice osvěžující nálevy žlutozelené barvy.
Čaj lze připravit na tři nálevy.
Množství čaje: Pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev zaléváme 70°C na 3 min.
Druhý nálev zaléváme 80°C na 2-3 min.
Třetí nálev zaléváme 90°C na 3 min.
Možno připravit v zhongu.

Longjing ( Lung-ťing )
Dračí studna. Tento čaj je pit již po staletí. Opěvován v čínské literatuře pro své velké přednosti, Pěkný list, krásnou barvu, vítečnou vůni a nezaměnitelnou chuť. Lístky tohoto čaje neprocházejí procesem svinování, výroba je tedy o něco složitější. Díky tomu se můžeme těšit z pěkné struktury čajových lístků.
Čaj lze připravit na tři nálevy.
Množství čaje: Pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev zaléváme 70°C na 3 min.
Druhý nálev zaléváme 80°C na 2-3 min.
Třetí nálev zaléváme 90°C na 3 min.
Možno připravit v zhongu.

Jasmín Mandarím
Jasmínových čajů je mnoho druhů v různé kvalitě..Čím vyšší sorta tím více nálevů a jemnější chuť. Řídíme se přípravou zelených čajů v dané kvalitě. Vhodný je především po jídle. Patří do skupiny zelených – tradičně aromatizovaných čajů.

Čaj lze připravit na dva nálevy.
Množství čaje: Pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev zaléváme 80°C na 2 min.
Druhý nálev zaléváme 90°C na 2-3 min.



Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím