+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Příprava zelených čínských čajů

Zelené čaje patří v Číně k nejvíce oblíbeným čajům a popíjí se zde pravděpodobně už přes pět tisíc let. Rozmanitost zelených čajů je skutečně ohromná a na výběr je přes tisíce druhů a rozdíly mezi nimi jsou dány jak zpracováním, tak také polohou zahrady, složením půdy, klimatickými podmínkami a kultivarem čajového keře. Vybrali jsme pro Vás čtyři typické zástupce zelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody pro jejich přípravu.

Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.

Zhu Cha (Ču čcha)

V Evropě je tento čaj znám pod anglickým jménem Gunpowder (v českém překladu: střelný prach), v Česku mu často říkáme Perlový čaj. Patří ke klasickým čínským zeleným čajům svinovaným do podoby tmavě zelených, lesklých kuliček, odtud jeho anglické jméno. Díky své ceně a příjemné chuti (leč lehce výraznější a ne natolik kulaté) je ideálním kandidátem ke každodennímu popíjení. Pro svoji sílu se dobře kombinuje také s mlékem a dobře chutná připravený za studena, dochucený medem, cukrem nebo citronem. Čaj se připravuje na jeden nálev. Možno připravit ve zhongu.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
Teplota vody: 70 až 80°C.
Doba louhování: od 2 do 4 minut podle kvality sorty. 

Zhenmei (Čen mej)

Tento čaj je známý také pod názvem chunmee nebo vžitým výrazem „čanmí“. V překladu a česky mu říkáme Vzácné obočí. Co do kvality zde hodně záleží na sortě čaje, kterou máme k dispozici, obecně však lístky poskytují nálev lahodné a osvěžující chuti, již ne tolik výrazné, jako tomu je v případě čaje výše. Spolu s Gunpowder je oblíbenou součástí čaje Tuareg. Čaj se připravuje na jeden nálev. Možno připravit v zhongu.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
Teplota vody: 70 až 80°C
Doba louhování: od 2 do 4 minut podle kvality sorty. 

Yunnan Lü Cha (Jyn-nan ly čcha)

Zelený Yunnan -  Lü Cha znamená čínsky zelený čaj. Jde o klasiku ve světě čaje. Chuťově se velmi podobá lepším zeleným čajům z Vietnamu. Příjemně nahořklý s patrným kouřovým tónem. Čaj lze připravit na dva nálevy. Možno připravit v zhongu.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev: voda o teplotě 80°C, louhujeme cca 2 minuty.
Druhý nálev: voda o teplotě 90°C, louhujeme 2 až 3 minuty.

Pi Luo Chun (Pi-luo-čung)

Česky se čaj nazývá jako Smaragdové spirálky jara. Plantáže tohoto výborného čaje jsou celoročně zahaleny mlhou z nedalekého jezera. Keře jsou tak v permanentním vlhku. Mezi čajovníky jsou vysázeny broskvoně, švestky a meruňky a čaj přejímá vůni jejich květů. Zakroucen do podoby jemných, zelenomodrých, spirálovitě točených jehliček, dává velice osvěžující nálevy žlutozelené barvy. Čaj lze připravit na tři nálevy. Možno připravit v zhongu.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev: voda o teplotě 70°C, louhujeme 2 až 3 minuty.
Druhý nálev: voda o teplotě 80°C, louhujeme 1 až 2 minuty.
Třetí nálev: voda o teplotě 90°C, louhujeme cca 3 minuty.

Lung Ching (Lung-ťing) 

Známý a oblíbený čaj právem náležící mezi deset nejslavnějších čínských čajů. Česky se čaj jmenuje Dračí studna. Popíjen je již mnoho staletí a váže se k němu několik poutavých příběhů. Jedna z nich vypráví např. o císaři Quianlongovi, který o jarních svátcích putoval oblastí Západního jezera. Při své cestě navštívil klášter Hu Gong pod horou Lví vrchol. Místní mu zde nabídli čaj Lung Ching, jehož lístky měly původ v 18 nejlepších a nejstarších čajových keřích. Čaj byl skutečně výborný a císař tak těmto keřům udělil císařský status a dodnes je toto místo poutním místem milovníků čaje. Čaj se vyznačuje pěkným listem, krásnou barvou, výtečnou vůní a nezaměnitelnou chutí. Lístky tohoto čaje neprochází procesem svinování, výroba je tedy o něco složitější a my se díky tomu můžeme těšit z pěkné struktury čajových lístků. Čaj lze připravit na tři nálevy. Možno připravit v zhongu.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: Pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev zaléváme 70°C na 3 min.
Druhý nálev zaléváme 80°C na 2-3 min.
Třetí nálev zaléváme 90°C na 3 min.

Jasmín Mandarín

Jasmínových čajů existuje mnoho druhů v různé kvalitě. Čím vyšší sorta, tím více nálevů a tím jemnější chuť. Patří do skupiny zelených – tradičně aromatizovaných čajů. Při přípravě se řídíme přípravou zelených čínských čajů v dané kvalitě. Popíjet tento čaj je doporučování např. po jídle z ryb nebo obecně k chuťově silným jídlům. Jasmínová chuť nápoje je tak výrazná, že dovede neutralizovat a odstranit nepříjemnou vůni těchto jídel. Čaj lze připravit na dva nálevy a vychutnat si ho můžeme také ze zhongu.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev: voda o teplotě 80°C, louhujeme přibližně 2 minuty.
Druhý nálev: voda o teplotě 90°C, louhujeme 2 až 3 minuty.



Příbuzné zboží


Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím