V českých čajovnách patří Rize k velmi oblíbenému nápoji, který poutá nejen svým povzbuzujícím účinkem, ale také mezi čaji specifickou přípravou. Svůj původ má v Turecku, kde má silný sociální aspekt a místní jej upřednostňují před šálkem kávy. Tradičně vám Turci čaj naservírují silný v malých tulipánových skleničkách na talířku spolu s několika kostkami cukru. Když se jedná o tolik oblíbený nápoj, vyplatí se poznat, co dělá čaj Rize čajem Rize.

Od počátku do budoucnosti

O rozšíření čaje do oblasti se zasloužil Zihni Derin, kterému se v Turecku říká „Otec čaje“. Uvědomil si, že jedinečné podnebí regionu s mírnou zimou a deštivým létem je ideální pro pěstování čajovníků. Turecká cesta čaje započala založením výzkumné zahrady a školky ve 20. letech 20. století. Později Derin také dovážel semena z Gruzie a farmářům prodával čajové sazenice. První továrna na čaj v Rize byla otevřena v roce 1947, čímž se zrodil Çaykur. V současnosti je státní společnost největším výrobcem čaje v Turecku. Çaykur si je vědoma své sociální, ekonomické a enviromentální odpovědnosti – postavila základní školu, podporuje společenské a kulturní projekty a dále plánuje rozšířit ekologickou pěstitelskou plochu o několik tisíc hektarů (přičemž v plánu je převedení celé produkce na ekologickou do roku 2023).

V oblasti Rize je společnost nejdůležitějším zaměstnavatelem, přičemž sama neřídí žádné čajové plantáže. Téměř 200 tisíc nezávislých producentů čaje (především malých rodinných plantáží dodává lístky do 46 továren, které ročně vyrobí cca 133 tisíc tun sušeného čaje. Společnost zaručuje výrobcům pevnou kupní cenu.

Historie čaje v Turecku

První pokusy o čajovou výsadbu byly provedeny na konci 19. století v oblasti Bursa, přibližně 90 km jižně od Istanbulu. Tyto pokusy však selhaly kvůli špatnému podnebí regionu. Ali Riza Erten, profesor a tehdejší ředitel zemědělské školy v Halkali, přisel s alternativou – popsal, jak má východní černomořská oblast stejnou ekologii jako Batumi v Gruzii, kde se již vědělo o vysoce výnosné produkci čaje. Tyto informace byly základem prvního čajového aktu zakotveného v zákoně tureckým národním shromážděním v roce 1924. Následně byl do oblasti vyslán Zihni Derin, aby zorganizoval a provedl další kroky. Dále již odstavce v úvodu …

Oblast Rize

Rize je provincie na severovýchodě Turecka, která se nachází v blízkosti Černého moře. Klima v této horské oblasti je ideální pro pěstování čajovníků. V zimě křehké čajovníky chrání před houbami a škůdci sněhová pokrývka. V létě obvykle prší každý třetí den. Tyto klimatické podmínky jsou jedinečné a pomáhají vytvářet jedinečnou chuť čaje. Rize je v Turecku i mimo něj dobře známá jako „oblast čaje“. Více než polovina lidí, kteří zde žijí, si vydělává na živobytí prací v čajovém sektoru. Provincie se stala největší čajovou oblastí v Turecku – s ročním podílem téměř 60 % z celé sklizně země.

Hlavní město oblasti Rize (jméno má význam „pod horou“) se jmenuje Rize a žije zde třetina z cca 350 000 obyvatel. Město leží na úpatí pohoří Kaçkar, které se táhne asi 100 kilometrů podél pobřeží. Provincie hraničí s Trabzonem na západě, Erzurum a Bayburt na jihu a Artvinem na východě.

Organický čaj v Rize

Společnost Çaykur začala s přechodem na ekologické zemědělství již v roce 2003, čímž plánuje zajistit budoucnost regionu Rize a jeho obyvatel. Pěstování bez chemie a pesticidů chrání půdu a vodu v oblasti a dává čaje lepší a chuťově náročnější kvalitu. Celosvětový nárůst poptávky po ekologických produktech navíc znamená, že lze rozšířit vývoz, čímž se zvýší celkové bohatství regionu. 

V současnosti společnost spolupracuje s více než 10 000 ekologickými zemědělci a vyrábí bio čaj na ploše více než 3 000 hektarů. Dalších 8 500 pěstitelů čaje, kteří mají k dispozici celkem 2 500 hektarů půdy, je v současné době ve fázi přeměny. Běžně trvá zhruba tři roky, než je země zcela bez stop po chemii. Çaykur poskytuje zemědělcům finanční prostředky na vyrovnání se s počátečními ztrátami, poskytuje informace o organických hnojivech a zaručuje 100% nákup organického čaje pěstovaného zemědělci. Na základě vyjádření společnosti všechny produkty určené na vývoz do Evropy nesou od roku 2009 evropskou značku Biosiegel. V současnosti produkty také prochází procesem certifikace pro získání značky EKOTAR.

Zpracování tureckého čaje

Historicky se čajové lístky sbíraly ručně. Dnes j tento způsob nahrazen speciálními nůžkami se sběrným vakem. Dobrý a zkušený sběrač může nyní denně nasbírat až 500 kg čerstvých lístků. Lístky se sklízí od května do října ve třech fázích.

Listy čerstvého čaje obsahují až 70 procent buněčné vody. Proces vadnutí snižuje tento podíl na 30–35 procent. Následně jsou lístky sušeny až sedm hodin obrovskými ventilátory při konstantní teplotě 21 °C. Ve fázi válcování, která následuje, jsou čajové lístky rozdrceny. Kyslík se dostává do prosakující buněčné šťávy, a třepačka nebo sítovací stroj rozbíjí shluky mokrého listí. Poté začíná proces oxidace, tj. enzymy a další složky v čajových listech reagují s kyslíkem, lístky mění barvu a získávají svou charakteristickou vůni a chuť. 

Poté následuje sušení na kovových dopravních pásech, kde jsou listy otryskávány horkým vzduchem o teplotě až 90 °C. Takto získají své typické tmavě hnědé až černé zbarvení.  Následně se usušené lístky čaje prosívají a třídí pomocí speciálního zařízení. Čaj se třídí na listový čaj (prosetý / zlomený čaj) a čaj s malými lístky.

Připravte si Rize společně s námi!


Zdroj informací: http://www.caykur-tea.com