Změny v klimatu planety země mají negativní vliv na produkci Rooibosu v Jihoafrické republice, která je největším producentem na světě. Rooibos se pěstuje v západní části země v okolí Kapského Města.

Intenzivní sucha, která sužují tuto oblast už přes dvacet let, zredukovala populaci Kapského města z jednoho miliónu lidí na 400 tisíc. Většina lidí se přestěhovala do hlavního města Johannesburgu.  Díky suchům trpí i produkce Rooibosu. Čajovec kapský, ze kterého se Rooibos vyrábí, je sice díky svým hlubokým kořenům odolný proti suchu, nicméně množství ročních srážek se v některých oblastech snížilo z 200 mm na pouhých 25 mm, což už má výrazný negativní vliv na objem sklizně. Největší škody sucho působí v červenci a srpnu, kdy se vysazují mladé rostliny. Některé plantáže v sušších oblastech už zanikly úplně.

Nárůst cen rooibosu

Snižující se produkce a zvyšující se poptávka po Rooibosu postupně zvyšuje cenu, která může časem narůst až o 300 %.  Naděje je vkládána do divokých odrůd Čajovce kapského, který je odolnější než vyšlechtěné odrůdy a mohl by aspoň částečně pokrýt výpadky v produkci.

Úbytek Čajovníkovce kapského?

Nejvíce pesimistické předpovědi ale počítají s obecně velkým úbytkem Čajovníkovce kapského v Jihoafrické republice i mimo plantáže. Vzhledem k tomu, že je to jediná země, ve které se tento keř přirozeně vyskytuje a ve velkém pěstuje, je možné, že si milovníci Rooibosu budou muset za svůj oblíbený čaj v budoucnu výrazně připlatit.