+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Sahlab, Salep, Sahleb, Saloop

Sahlab, Salep, Sahleb, Saloop

Odkud pochází a z čeho se tato lahůdka vyrábí?
Slovo sahlab je původně arabský název pro orchidej a základem pro toto sladké pitíčko je mouka právě z hlíz orchidejí (Orchiz macula). Ze stejné mouky se také dělá i sahlabový puding či zmrzlina. Nápoj vzniká rozmícháním této mouky, bohaté na škroby, v teplém mléce, doslazením a doplněním chuti trochou růžové či pomerančové vody. Podává se v tradičních tureckých či arabských skleničkách nebo v miskách. Někdy bývá sypán mandlemi, oříšky, téměř vždy skořicí. Turci často pojídají k sahlebu sladké pečivo.

Tento nápoj byl velice populární před nástupem čaje a kávy po celém blízkém východě, v Řecku, Anglii a Německu. V Anglii byl sahlab na vrcholu popularity v 17. a 18. stoletím. Poptávka byla tak veliká, že mouka na výrobu tohoto nápoje se začala vyrábět z anglické orchideje. Dnes je tento nápoj velmi oblíben převážně v Turecku. Spotřeba dokonce vedla k zákazu vyvážení pravých sahlabových orchidejí ze země. O Sahlebu se říká, že má afrodisiakální účinky, které přisoudili orchidei už staří Řekové, kteří vyráběný nápoj pojmenovali satyrion a taktéž priapiscus. Je pravděpodobné, že za pověst afrodisiaka může vzhled hlíz, který nápadně připomíná liščí samčí genitálie.

V naší čajovně připravujeme většinou dva litry tohoto nápoje najednou.
Jednu plechovku kondenzovaného mléka (310g) nalijeme do dvoulitrové konve, nasypeme 100g instantního sahlabu a důkladně rozmícháme. V misce rozmícháme cca 0,3l studené vody se špetkou zázvoru a dvěma čajovými lžičkami škrobu na vaření. Obsah misky vlijeme do konve a opět promícháme. Dosladíme 100g vanilínového cukru a přidáme 1,7l horké vody. Celou směs postavíme na mírný plamen. Za stálého míchání čekáme až směs zhoustne. Podáváme horké, posypané skořicí.


Příbuzné oddělení


Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím