Sloni patří k majestátným symbolům, které mají pro mnoho kultur zásadní význam a jsou součástí vyobrazení božstev. Duchovní význam a symbolika slona není v západním světě původní a pro mnohé tak socha slona postrádá hlubší význam. Pronikat k nám začal až v devatenáctém století, kdy nás více a více oslovovala hinduistická a buddhistická kultura.

Produkty s tématikou slonů si můžete prohlédnout na našem eshopu

Slon patří k největším a nejsilnějším zvířatům na zemi. Není vždy tím nejpůvabnějším stvořením, avšak dává majestátu dobré jméno a je znám jako královské zvíře (vyjadřoval hrdost, důstojnost a čest). Jedna kamenná tabulka nalezená kdysi v Řecku praví: „Platón mi řekl, že všechno, co potřebuji vědět o životě, můžu vidět u slonů.“ – něžní, silní, hloupí a inteligentní, sloni probouzejí naše emoce a my pravděpodobně ty jejich. Sledujte slony zblízka a brzy si všimnete inteligence v jejich očích, stejně jako hravosti.

V současnosti mají sloni na celém světě pozitivní symbolický význam – považujeme je za symboly štěstí, moudrosti a zkušenosti. Pro svůj sociální život představují také symbol loajality, společenství a jednoty. Někteří říkají, že pokud má někdo v bytě sochu slona, poznáte podle jejího umístění, podoby a podle způsobu zacházení s ní, kdo vytvořil ve svém životním prostoru mírumilovný vnitřní klid a cestu ke šťastnému a spokojenému životu.

Počátky duchovního významu slonů

Pravděpodobně je náš zájem o slony dán tím, že s nimi máme hodně společného. Slonům i lidem se v říši savců vyvinul největší a nejkomplexnější mozek a jsme si tak vědomi světa kolem nás, jsme vynalézaví a přizpůsobiví. Sloni stejně jako my vedou dlouhý život a pečují a své vztahy a rodiny, žijí v komunitách a společenstvích. Potomci slonů mají také dlouhé dětství, během kterého se učí všechny praktické životní dovednosti.

Sledování počátků nás zavádí do jihovýchodní Asie a Indie, kde jsou sloni uctíváni a přijímáni v mnoha duchovních vyobrazeních. Vyobrazení hinduistického boha Ganéšy je se sloní hlavou představující věrnost, inteligenci a sílu (v hinduistické tradici jsou sloni považováni za posvátná zvířata – jsou indickým národním pokladem). Obecně je Ganéša považován za boha štěstí, úspěchu a moudrosti. Védský bůh Indra je nejčastěji vidět se silným bílým slonem po svém boku (bůh hromů, deště, říčních toků a blesků).

V americké společnosti dvacátého století ustoupilo božstvo do pozadí a do popředí se dostal samotný slon. Mnozí věří, že vyobrazení slona se zvednutým chobotem nás „osprchuje“ požehnáním a štěstím a zamezí odlivu peněz – z tohoto důvodu jsou sochy slona nebo tapiserie se slony běžně umísťovány blízkosti vchodových dveří.

Symbol slona v Buddhismu

Pro buddhisty vyjadřuje symbol slona mentální sílu a probuzení, nacházíme ho v roli duchovního průvodce pomáhajícího na naší cestě. Ta vyžaduje trpělivost. Na začátku cesty k osvícení je mysl zobrazena jako divoký šedý slon, který nepředvídatelně strhává vše, co mu stojí v cestě. Až poté, co začneme uznávat velikost naší mysli a začneme proces osvícení, se obraz slona v naší mysli promění na bílého slona, jenž je zaměřený na skutečný smysl našeho života. Krocením mysli máme tendenci posilovat obraz slona a směřovat myšlenky k řešení a výběru vlastní reality.

Jinými slovy řečeno – nestačí pouhé držení síly, měli bychom umět zmírňovat naše silné stránky a pracovat se zaměřením na jasný a dobře definovaný cíl. Slon nám říká, abychom zůstali rozhodnuti dosáhnout těchto cílů a přijali existenci překážek, které musíme s pomocí našich schopností překonat. Stejně tak bychom měli umět naslouchat zprávám z vyšších sfér. Když nemůžeme najít řešení v dostupných prostředcích, může naslouchání a důvěra v intuici cestu vyjasnit.

Sloni podle Feng Shui

Čínská Feng Shui čerpá z některých buddhistických postulátů, ve kterých je slon mocným nebeským tvorem nesoucím Buddhův drahokam splněných přání – nalezení vnitřního klidu, vyrovnanosti nebo pocitu naplnění života. Ve filosofii Feng Shui se se slonem pracuje více detailně a vybraný slon by měl do zamýšleného prostoru dobře zapadnout. Vyjma materiálu zde záleží také na barevném provedení nebo jejich počtu:

  • červený slon pomáhá komunikaci a hodí se více do pracovního prostoru
  • bohatě zdobený, stříbrný, zlacený nebo vyšperkovaný bývá slon plodnosti
  • dva modří sloni umístění před vstupem do pokoje chrání děti před nebezpečím
  • slon v černém provedení je ochráncem před cizími žárlivci a závistivci
  • žlutý slon Fuk Luk Sau podporuje především ženy, dodává energii a harmonizuje vztahy
  • modrý slon s šesti kly v doprovodu modrého nosorožce chrání před zloději, nehodami a ztrátami

Sloni v křesťanské víře

V křesťanství symbol slona označuje střídmost, cudnost, a trpělivost. Jsou vyobrazeny v různých starověkých uměleckých dílech a věří se, že představují Adama a Evu ve svých mužských a ženských podobách. Kdysi se také předpokládalo, že sloni nemají kolena a proto symbolizují „pád člověka“. Padlý slon představoval osobu, která upadla do hříchu.

Sloni v africké mytologii

V africké mytologii je slon vyobrazován jako moudrý náčelník, který může objektivně urovnat spory jiných zvířat, což vyústilo v jeho symbolické významy síly, moci a moudrosti.

Sloni v symbolismu keltů

V keltské kultuře byli sloni většinou cizí (obdobně jako u amerických indiánů) a jediný příklad lze najít v jednom nalezeném spisu, dle kterého slona použil král Antiochus I. Sótér v bitvě k překvapení a vyděšení svých nepřátel. Následně slon zaujal v keltském symbolickém panteonu pozici spojenou s vojenskou strategií.

Sny o slonech

Přítomnost slonů ve snech obvykle vyjadřuje věrnost, intelekt, sílu a moc. Může znamenat připomenutí něčeho, abychom nezapomněli na něco zásadního, nebo naopak příliš dlouhé držení určitých vzpomínek, které je třeba nechat minulosti. Sen o sloním mláděti může symbolizovat problém, který se aktuálně nezdá příliš důležitý, avšak časem může přerůst v náročnou záležitost. Sen o slonovi nám také může sdělovat, že musíme mít více trpělivosti a porozumění vůči ostatním lidem.

Se slonem ke štěstí a osobnímu růstu

Slon má do našich životů přinášet štěstí, a to si každý představujeme po svém na základě naší cesty životem. Pokud si slona pořídíte, zůstává především na vás, jak bude vypadat. Vyobrazení slonů je pestré a někdo si oblíbí např. drahocenný kousek, jiný si pořídí slona prostého okázalého zdobení, z materiálů má někdo raději dřevo a jiný zase kámen nebo látku, stejně tak se někdo spokojí s jedním slonem a druhý si jich pořídí postupně vícero. Nalezení štěstí a životní spokojenosti se však neskrývá v sošce slona mimo nás - vyžaduje to hluboké sebepoznání a sebekázeň. Sošky slonů mohou být na této cestě skvělými společníky.