Tabáky do vodních dýmek a jejich rozdělení

Každý, kdo si pořídí vodní dýmku ví, že bez tabáku mu je dýmka k ničemu. Jak si ale správný tabák vybrat? Jak se zorientovat ve jménech příchutí a v množství značek nabízených na našem trhu?

Na počátku výběru je důležité vědět, jestli chci tabák, nebo bez nikotinovou náhražku. Jako eventualitu pro zákazníky, kteří nechtějí vdechovat tabákový dým, ale rádi si dopřejí zážitek vonného kouře máme například minerální kamínky. Jedná se o náhražku, kdy se při kouření uvolňuje dým z melasy, ale nedochází k spalování tabáku.

Dělení podle výroby

Pro milovníky klasické tabákové vodní dýmky se v dnešní době nabízí dva druhy tabáku. Takzvané klasické světlé tabáky a černé tabáky.

Klasické tabáky jsou vyráběny hlavně z odrůdy Virginia pojmenovaném podle amerického státu, kde se počalo s jeho pěstováním. Jedná se o nejrozšířeněji pěstovaný tabák na světě. Při výrobě tabáku do vodní dýmky se tabák většinou opakovaně vaří a proplachuje, čímž je zbaven převážné části nikotinu. Množství propláchnutí určuje pozdější tabákovou intenzitu produktu. Následně se skoro vždy míchá s medem a dalšími přísadami – aromaty, které mu dodávají konečnou chuť. Tabák je lehký a v chuti při kouření dominuje aromatická složka.

Černé tabáky, které se dostaly na náš trh o dvacet let později než ty světlé, jsou vyráběny z jiného druhu tabáku, např. Burley, anebo jinou metodou zpracování. A to sušením horkým vzduchem nebo ohněm. Výsledný produkt je však v obou případech chuťově podobný, proto obě cesty vedou k výrobě stejně nazývaného finálního produktu.  Černý tabák je silnější, chuťově subjektivně výraznější. Největší rozdíl je v jeho pomalém spalování. Poznat od světlého jej můžeme třeba pro jeho typicky jemný střih (angl. cut).

Dalším dělením je dělení na příchutě.

V dřívějších časech byly k dostání příchutě jedno druhové. Za průkopnický tabák můžeme označit tabák firmy Nakhla, který byl jako první k dostání v české republice téměř na každém rohu. Jedná se o silnější světlý tabák egyptské výroby a nejpopulárnější z příchutí byly Dvě jablka, Tropik, Višeň, Banán, Jahoda, Máta. Postupem času se nabídka příchutí rozšiřovala a stalo se zvykem tabáky míchat. Netrvalo dlouho a krom Nakhly se na trhu začaly vyskytovat i jiné příchutě.  Mezi prvními Al Fakher, Princess, Serbetli a jiné. Nabídka bohatla a začaly se prodávat i tabáky složené ze dvou a více příchutí. Typickými prvními mixy, jejichž popularita stále trvá byly mixy s mátou. Chuť máty dodá dýmce svěží nádech, který prostě buď oceníte, anebo vůbec. Se změnou legislativy a nemožností míchání příchutí z různých krabiček v podnicích dýmky nabízejících se rozšířila poptávka po tabácích mixovaných z více příchutí. Dnes je převážná většina v tuzemsku nabízených tabáků složená z dvou a více příchutí. Populární jsou ovocné příchutě, kolové i kořeněné a bylinkové tabáky.

Suchý tabák a melasy

Jinou variantou v naší nabídce jsou oblíbené suché tabáky a melasy - zvlhčovadla. Při zakoupení suchého tabáku a melas si můžete namíchat svoji příchuť a zároveň experimentovat s poněrem melasy a tabáku. Za zmínku rovněž stojí, že jde o variantu s velmi přijatelnou cenou. Dávno pryč je doba, kdy melasy sloužily pouze k oživení vyschlého tabáku...

Příprava je jednoduchá, suchý tabák promícháte s melasou a necháte minimálně tři dny uležet. Ideální je doba delší, ale už po třech dnech můžete tabák nabít do dýmky a užívat si vlastní výtvor. Melasy v nabídce jsou jak míchané, tak jednodruhové,

Nabídka tabáků do vodních dýmek opravdu velmi rozmanitá, ostatně posuďte sami...