Pojmenování oolong označuje čajovou sortu částečně oxidovaných čajů původně pocházejících z Číny, odkud se rozšířily nejdříve na ostrov Tchaj-wan a následně až do dalších zemí. Zařadit tyto čaje můžeme mezi sortu čajů zelených (minimálně oxidovaných) a černých (oxidovaných maximálně), samotné oolongy pak dosahují různého stupně oxidace od světle zelených oolongů s květinovým charakterem po chuťově výrazné oolongy s např. sladovým, ořechovým nebo ovocným charakterem.

Vznik tchajwanského oolongu

Z čínské provincie Fujian, odkud pochází vůbec první zmínky o čaji typu oolong (když v Číně vládla dynastie Tang, 618 – 907 n. l.), bylo v průběhu 19. století převezeno mnoho odrůd na Tchaj-wan, konkrétně z oblastí Wuyi a Anxi. Jednalo se o kvalitní čajové keře, které ve spojitosti s ideálními klimatickými podmínkami Tchaj-wanu dali vzniknout jedněm z nejslavnějších, nejchutnějších a logicky tedy nejvíce vyhledávaným oolongům.

Zpracování čaje oolong

Lístky pro výrobu oolongu se sklízí později, vegetativní proces je lehce prodloužen. Ihned po sběru je čaj vystaven přímému působení slunečních paprsků a po určité době závislé na produkční oblasti a kvalitě čaje, přesypán do velkých bambusových bubnů. Bubny je pozvolna po stanovený čas (dáno např. požadovaným stupněm oxidace) otáčeno a čaj pozvolna oxiduje. Čím delší oxidace, tím tmavší je výsledný čajový list. Pro lístky čaje oolong je typické tmavší zbarvení jejich okrajů, což je dáno právě jejich natřásáním v bubnech – čajové lístky si tímto unikátním procesem uchovávají jak původní katechiny, tak také katechiny přeměněné na theaflaviny a thearubiginy (typické pro černé čaje). Následuje tepelné ošetření a případné svinování. Nakonec je čaj třízen. Poddruhem částečně oxidovaného čaje je Pao-Čung. Je oxidován pouze velmi krátkou dobu (zhruba do 10%) a tvoří jakýsi předěl mezi čaji zelenými a oolongy – má zlatavou barvu nálevu, svěží chuť a lehký mandlový podtón.

Známí zástupci tchajwanských oolongů

Typickými zástupci lehce oxidovaných čajů je Zamrzlý vrcholek (Tung Ting), Alishan, Si Ji Chun nebo Four Season oolong – mají lehké květinové aroma, sladkost a vydrží mnoho zalití. Z více oxidovaných čajů nelze nezmínit GABA oolong známý a vyhledávaný nejen pro vyšší obsah příznivě působící kyseliny gama-aminomáselné, ale také pro svoji bohatou chuť plnou medové sladkosti a ovocných tónů připomínajících nejvíce meruňky, dále čaj Oriental Beauty, u které se na vzniku podílí malá cikáda zvaná Jaboisca formosana, což v nálevu vytváří lahodné citrusové tóny. Z ochucených tchajwanských oolongů patří k nejvíce oblíbeným Nai Xiang – mléčný oolong, oolong ovoněný vonokvětkou (Osmathus) nebo květy růží.

Jak si lze připravit čaj typu oolong

Volit zde můžeme z několika variant – příprava v konvičce, zhongu (gaiwanu) nebo v yixingové konvičce, která je z hlediska dokonalého poznání chutí a vůní čaje nejvhodnější. Během přípravy oolongů se obvykle provádí (není nutností) nultý nálev, kdy má za úkol provlhčit pevně svinované lístky a odstranit prachové částice.

Při přípravě v konvičce (obvykle o objemu 0,4 až 0,5l) použijeme cca 10 gramů čaje, které zalijeme vodou požadované teploty (nižší teploty pro méně oxidované, vyšší pro více oxidované čaje) a necháme louhovat kolem 2 minut. Druhý nálev louhujeme mezi 2 až 3 minutami, třetí nálev opět o něco déle – podle chuti.

Pozn. k přípravě: je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.

Příprava čaje metodou Gong Fu Cha

Tato varianta přípravy je složitější a vyžaduje více času, tzn. čaj se při obřadu Gong Fu Cha skutečně vychutnávat a poznávat a má mu být věnována maximální pozornost, jedná se o setkání s čajem, čajové uměni a formu relaxace nebo mindfulness, kdy zaměřujeme pozornost na přítomný okamžik, který vědomě prožíváme. Touto metodou jsme schopni dostat z čaje to nejlepší, co v něm je. Můžeme ji rozdělit do několika málo bodů: 

  1. Přivedeme vodu k varu – přičemž dbejte na použití kvalitní, např. pramenité vody.
  2. Připravíme si malou (cca 200ml) yixingovou konvičku.
  3. Konvičku a další náčiní nejdříve vyhřejeme horkou vodou.
  4. Do vyhřáté konvičky vsypeme dvě až tři čajové lžičky oolongu, čaj (mokré, rozvinuté lístky) by měl zabírat mezi 10% až 20% objemu konvičky.
  5. Konvičku s čajem prolijeme horkou vodou, kterou ihned vylijeme, tento nálev nepijeme, slouží k propláchnutí a zahřátí lístků.
  6. Zalijte čaj horkou vodou (min. 90°C) na dobu přibližně 50sec. Poté rozlijte všechen nálev do šálků, či konvičky ke slití. Postup můžete opakovat, dokud vám čaj chutná.
  7. Nyní si vychutnejte chuť, vůni i barvu Vámi připraveného čaje.