Jedna z možností jak si koupit vodní dýmku je samozřejmě na dovolené v Egyptu, Turecku, Tunisu nebo v jiném arabském státě. Cena je často velmi lákavá, ale přináší svá rizika. A to, že dýmka nebude kompletní a kvalitní, což je na tržištích běžné, že nabízené dýmky nemají těsnění mezi korunkou a tělem, šlauchem a tělem a podobně. Často je rozdíl mezi dýmkou vyrobenou pro kouření a dýmkou vystavenou na tržišti pro turisty, kdy prodávající Arab Vás bude přesvědčovat, že jeho dýmka je velice kvalitní a nejlepší, ale doma zjistíte, že si ji můžete tak akorát vystavit jako pěknou dekoraci z dovolené. No a pak, když budete mít štěstí, tak Vám v dobré prodejně u nás dodají chybějící díly. Z toho vyplývá další riziko. Když si dovezete z orientu atypickou dýmku a rozbije se Vám např. váza, těžko budete u nás shánět náhradní.

A jak se orientovat na našem trhu?

U nás se bohužel stal obchod s vodními dýmkami pro mnohé vidinou rychlého a snadného zbohatnutí. Myslím, že u málokterého zboží se vynořilo tolik prodejců, kteří často neví ani co prodávají. Jsou i takoví prodejci (nejen Arabové žijíci v ČR), kteří nakoupí na tržišti dýmky za levné peníze a tady se je snaží prodat. I mezi vodními dýmkami jsou ověřené značky výrobců. My třeba prodáváme vodní dýmky od firem Top Mark, AladinKaya, Marvin, Al Fakher a MVP které vyrábějí dýmky pro kouření a né jako okrasu do bytu pro turisty.

Pokusím se tedy poradit. Určitě bych si vybral specializovanou prodejnu, ať už je to kamenný obchod, čajovna nebo eshop. Jak již jsem uvedl, prodejců je na našem trhu hodně, ale lze docela snadno poznat, jestli jsou to odborníci nebo pouze nějaký překupník.  
Jedním s kriterií je určitě výběr a to nejen dýmek, ale hlavně náhradních dílů. Těžko se budete později domáhat výměny vadné součástky nebo dokoupení náhradního dílu v trafice nebo v drogerii, kde mají ve výloze dvě dýmky. Značkový výrobci nabízejí ke svým dýmkám kompletní sortiment náhradních dílů a doplňujících příslušenství. A proto kdo nabízí značkové dýmky, měl by nabízet i kompletní sortiment.

A teď technicky, jak na to

Když vezmeme klasickou vodní dýmku a né nějaký atyp, určitě jsi překontrolujte jestli má všechny části a v pořádku, které mají vliv na funkci.
Začneme u šlauchu neboli hadice. Přirozeně musí dobře protahovat, ať se z dýmky lehce tahá. Ale naopak zase musí těsnit. Lehce vyzkoušíte, když jeden konec ucpete a do šlauchu fouknete. Uniká-li vzduch, je tam někde díra.

Dále jsou to těsnění a to mezi vázou a tělem, těsnění mezi šlauchem a tělem a těsnění mezi korunkou a tělem. Pokud chybí byť jedno těsnění, nebude dýmka nikdy pořádně „táhnout“. Když dýmku poskládáte, jde těsnost jednoduše vyzkoušet a to tak, že zakryjete korunku dlaní a potáhnete ze šlachu. Tentokráte musíte tahat, dýmky mají často přepouštěcí ventil. Pokud něco natáhnete do plic, tak to musí být falešný vzduch a dýmka tedy špatně těsní.
Další důležitou součástí je korunka, často se stává, že má ucpané dírky od výroby. Dobrá korunka by měla mít minimálně čtyři dírky, nejčastěji bývá pět. Ve špatné korunce nedochází k rovnoměrnému spalování tabáku, tím pádem ke zbytečné spotřebě tabáků a stejně si dobře nezakouříte.
A pak jsou tu další části, které mají taky vliv na pokouření a to váza a tělo. U vázy se dívejte na stabilitu a kvalitu provedení. U těla na jeho zpracování a materiál.

Teď už záleží jenom na Vašem rozhodnutí, jestli si vyberete malou, střední nebo velkou vodní dýmku. Ovlivnit Vaši volbu může cena, prostor, kde budete kouřit nebo vzhled dýmky. Samozřejmě, že větší dýmky (do určité velikosti cca 90 cm) jsou lepší z hlediska stability, množství vody, která filtruje kouř a délce trasy kouře. Ale i malé a střední dýmky mohou splnit zážitek z příjemného pokuřování arabských voňavých tabáčků.