Použití éterických vonných olejů je stejně staré jako lidé a jejich bolesti. Znaly je všechny dávné civilizace. Vůně rostlinných silic příznivě působí na náš nervový systém a emoce, podporuje imunitní systém a spouští ozdravný proces celého organismu. Protože silice působí komplexně a hluboce, je nutné dbát na jejich kvalitu a užívat skutečně 100% přírodní produkty. Jedině tak můžete dosáhnout žádaných výsledků.

Pár slov o rostlinných silicích

Rostlinné silice jsou obsaženy nejen v květech a plodech, ale i v listech, kůře a kořenech. Jejich chemické složení je velmi komplikované, v laboratorních podmínkách nenapodobitelné. Silice jsou nejčastěji získávány z rostlin destilací, lisováním nebo extrakcí, přičemž u mnohých rostlin je velmi důležitá denní doba sběru. Na výrobu několika kapek je někdy potřeba až kilogramu suroviny. Novodobé dějiny esenciálních olejů jsou provázeny pokusy o napodobení jejich vůní syntetickou cestou. Avšak tyto syntetické látky nikdy nenahradí účinky přírodních silic.

Jak působí vůně na náš organizmus

Vůně jsou naším mozkem přijímány a vyhodnocovány nejrychleji ze všech vjemů.  Čichové nervy jsou spojeny přímo s tou částí mozku, která hraje klíčovou roli při spouštění emocionálních reakcí – radost, náklonnost, zlost, žal nebo sexuální a erotické naladění. Otisk vůní se ukládá do paměti daleko pevněji než název rostliny. Mozek reaguje na vůně a může vyvolat pro naše tělo příznivé impulsy, a to i dlouhodobě. S čichovými nervy je blízce spojená i intelektuální a analytická část mozku. Funkce čichu je zároveň i funkcí varovnou. V rostlinných vůních naleznete vůně příjemné a nepříjemné. Spolehněte se proto při výběru olejů i na váš nos a vybírejte to, co mu lahodí. Kromě toho molekuly silic vstupují vdechnutím do plic, a odtud pak do celého těla. Tím je účinek násoben. Proto je nesmírně důležitá čistota a kvalita esenciálních olejů.

Možnosti použití

Vůně esenciálních olejů vás může provázet celým dnem. V kanceláři, kde pohlcuje pachy a osvěžuje, při studiu, při relaxacích jako je např. koupel, masáž, odpočinek nebo relaxaci, a také během spánku. Inhalace je nejjednodušší použití esenciálních olejů je v aromalampách. Do vody nakapeme 3 až 8 kapek esenciálního oleje. Plamínek svíčky ohřívá misku, ze které se jako první odpařují těkavé vonné silice. Také stačí nádobku s olejem položit na topení nebo nakapat éterický olej na papírový kapesník (a použít například při dlouhé jízdě autem).

Aromakoupele

Asi každý už ví a přímo „magickém“ působení koupele na naši psychickou i fyzickou kondici. Pokud navíc do koupele předáme několik kapek esenciálního oleje, výrazně tím posílíme celkový účinek. Pokud se k takové koupeli chystáme, prvním krokem před přidáním oleje je teplota vody, ta v případě nižší teploty působí více tonizačně a osvěží nás, pokud zvolíme horkou koupel, vyšší teploty jsou více relaxační a blahodárné – otevírají se póry a tělo se začíná potit, čímž se zbavuje toxinů, více se také uvolňují svaly. Přidání esenciálního oleje pak působí dvěma cestami, jednak vůni přímo vdechujeme do plic, tak také dochází k pronikání olejů skrz pokožku do krevního oběhu. Při používání olejů je potřeba mít na paměti, že nejsou rozpustné ve vodě, ale vytváří na jejím povrchu povlak, který následně zůstane na naší pokožce a může ji podráždit. Je zapotřebí nosič, který umožní smíchání nebo naředění oleje s vodou – použít můžete např. med, mléko nebo např. hydrofilní olej. Pro dospělé použijte mezi 3 a 8 kapkami oleje do vody teplé mezi 35 a 40 stupni, pro děti množství oleje snižte o polovinu, dálka koupele by neměla přesáhnout 20 minut.

Aromadifuzér

Elektrické difuzéry představují nadčasový a velmi elegantní způsob k provonění pokoje nebo kanceláře. Fungují také jaké zvlhčovače vzduchu, což oceníte především v topné sezóně. Navíc jsou velmi jednoduché na obsluhu – stačí přidat vodu a pár kapek oblíbeného esenciálního nebo vonného oleje a za pár chvil už můžete nasávat příjemné aroma. Difuzér používá velmi tichý ultrasonický motor, při jeho používání tak uslyšíte jen příjemné bublání vody. Obvykle je součástí difuzéru lehké barevné podsvícení, které podpoří příjemnou relaxační atmosféru.

Co je dobré vědět o používání silic

Při používání silic jsou rizika minimální. Obecně platí, že bychom se měli vyvarovat vysokých koncentrací a vždy se podrobně seznámit s účinky jednotlivých silic.

Aromatické kompozice 

Vyjma čistých rostlinných silic jsme pro vás připravili celou řadu směsí – od Antitabáku až po Vánoční hvězdu. Aromatické kompozice jsou tvořeny tak, aby harmonizovaly vůni a účinek silic, provoněly domov či pracoviště a navodily příjemnou atmosféru.