Káva z džezvy je od českého „turka“ na míle vzdálená. Patrně se jedná o nejstarší způsob přípravy kávy. Káva připravená v džezvě má výtečnou a jedinečnou chuť a aroma, navíc je skutečně povzbuzující, neboť se při její přípravě nepoužívá filtrace nebo provaření. Džezva si až do současnosti uchovala svoji podobu a vyjma využití sporáku namísto rozžhaveného popela si užijete stejnou přípravu jako milovníci kávy před stovkami let. Příprava kávy v džezvě rozhodně není nic pro rychlá a uspěchaná rána, naopak vyžaduje pozornost a čas, což však dělá z přípravy příjemný a kávou provoněný rituál. Pro přípravu je ideální zvolit směs velice jemně namleté Arabiky s Robustou (ta se postará o pěknou pěnu), použijte množství 7 g na 100 ml vody, džezvu naplňte ze 2/3 studenou vodou. Jakmile káva začne pěnit, odstavte ji a sklepejte pěnu, poté ještě dvakrát postavte na oheň a nechte zpěnit (nenechávejte však projít varem). Kávu servírujte bez lógru, který se při opatrném slití zachytí v ústí džezvy. Dobrou chuť! Věřte, že odmítnutí takto připravené kávy se v arabských zemí považuje za neslušné.

Žádná položka