Shu a sheng Pu Erh - lisované zrající čaje - Zpracování čaje - Aromatizované
Kolébkou vzniku Pu Erhu je provincie Yunnan v Číně, která v současnosti jako jediná může používat název Pu Erh. Původně existovaly pouze sheng (zelelné, zrající) Pu Erhy, jejichž výrobní postupy byly zpočátku předávány pouze ústně – po určitý čas nedosahoval tento čaj zdaleka tak vysoké hodnoty. Nevýhodou sheng Pu Erhu byl dlouhý čas jejich zrání, obvykle mezi 15 a 30 lety. Postup pro výrobu shu (tmavého, zralého) Pu Erhu, který má imitovat vyzrálé a letité sheng Pu Erhy, vznikl roku 1973 s cílem uspokojit rostoucí poptávku po sheng pueru. Takto vyrobené čaje mají výraznou hutnou a plnou chuť a aroma připomínající deštěm a čerstvostí nasáklý les. Spcecifickým rysem Pu Erhu je lisování čajových lístků do nejrůznějších podob. Tou nejtradičnější je čajový koláč, který byl dříve častým svatebním darem. K dalším známým tvarům patří cihlička nebo hnízdo, delikátní a vyhledávané jsou také nelisované typy Pu Erhu.
Tmavý aromatizovaný čaj Pu Erh Wellness Guarana
Tmavý aromatizovaný čaj Pu Erh Dharma
Tmavý aromatizovaný čaj Pu Erh Africana
Čínský čaj Pu Erh a jeho zpracování, 2. část
Zpracování čaje Pu Erh je zajímavý proces, na jehož konci jsou čajové lístky slisované do různých tvarů. Povíme si o sklízení, fermentaci, polotavru Maocha a Sheng a Shu Pu Erhu.
Čínský čaj Pu Erh a jeho cesta do současnosti, 1. část
Pu Erh nese své jméno nikoliv podle pěstební oblasti, ale podle malého města v činské provincii Yunnan, kde pěstitelé čajových keřů a výrobci čaje prodávali své čaje.
Čajem prodchnutý (nejen) vánoční dárek
Vymyslet originální dárek může být poměrně náročnou záležitostí. Pokud však má váš cílový objekt zálibu v popíjení čaje, máte vyhráno. Vyberte dárek za pomoci našeho dárkového rozcestníku světem čaje.
Čaj pro každou denní dobu
Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne.
Letní osvěžení v podobě ledových čajů
Více a více se blíží horké letní dny a mnozí určitě uvažujete nad šálkem horkého čaje o jeho přeměně v osvěžující a povzbuzující chladivý nápoj. Povíme vám, jak na to!
Recepty plné osvěžujících čajů!
S čajem se dá doslova čarovat a vyjma klasického horkého nápoje s ním vyčarujete pestrou paletu ledových variant do horkých letních dnů.
Meditace, vonné esence, mindfulness a čaj
Propojte meditaci, čaj a mindfulness! Víte, že čaj popíjeli už kdysi dávno buddhisté při svých meditacích, neboť pomáhal udržovat bdělý stav mysli?
Sestavte si sadu na rituál Gong Fu Cha
Čajový rituál Gong Fu Cha představuje nejen dokonalou přípravu čaje, ale také jeho dokonalé poznání způsob relaxace a tradiční ceremonii, která byla součástí čínského císařského dvora.
Čínský čajový rituál Gong Fu Cha a jeho provedení
Čínský čajový rituál nevyžaduje v porovnání s japonskou čajovou ceremonií striktní dodržování všech zásad a přináší určitou volnost v jeho modifikaci v závislosti na naší osobnosti.
Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně
Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.