Guricha (v překladu „kudrnatý“ čaj) představuje v japonské produkci čaj, kde je během zpracování vynecháno válcování, což má za následek pokroucený list namísto rovného. Díky tomuto tvaru se lístky po zalití rozvírají o něco déle a dobře tím uvolňují chuť umami. V porovnání s čaji plochého listu je zde větší potenciál představit širší spektrum příchutí a vůní. Vznik čaje Guricha se datuje do roku 1930 a cílem bylo rozšíření exportu japonského čaje do muslimských zemí poté, co Západ přestal konzumovat Senchu. Pokud se však v muslimském světě konzumoval zelený čaj, jednalo se o čínský čaj. Ten byl vzhledem i chutí od toho japonského velmi rozdílný. Infrastruktura (továrny apod.) znemožňovala průmyslovou výrobu Kamairichy, která byla historicky blízká čínskému čaji. Bylo nutné vytvořit čaj, který vypadá jako Kamairicha – to se podařilo vynecháním posledního kroku válcování čajových lístků zvaného seiju, který dává čajům charakteristický jehlicovitý tvar, a probíhá další fáze sušení, čímž byl vytvořen čaj chutí a vůní blízký čaji Kamairicha.
Region Ureshino (v překladu Ureshii znamená „šťastný“ nebo „radostný“) spadá do prefektury Saga, známé produkcí čaje a hlubokým vztahem k čaji. Jedná se o rodiště japonského čaje – v roce 1119 přinesl mnich Eisai z Číny čajové semena a zasadil je na úpatí hory Sefuri, v dnešním městě Yoshinogarocho v prefektuře Saga. Kolem roku 1440 (v Číně za dynastie Ming) do této oblasti emigrovali čínští hrnčíři, kteří pěstovali a vyráběli čaj pro svoji potřebu. Skutečné šíření čaje Ureshino začalo nejspíš kolem roku 1648 až 1651 zásluhou Jinbei Yoshimury, který kultivoval vlastní půdu, na které založil čajovou zahradu na podporu čajového průmyslu. Jeden čajový keř zasazený Yoshimurou existuje dodnes (přes 350 let) a je označen jako národní přírodní památka a považován za jeden z největších čajových keřů na světě.
Příprava cca 9g čaje v 0,4l konvičce:
1. nálev: voda o teplotě cca 60°C, louhovat přibližně 1 a půl minuty,
2. nálev: voda o teplotě cca 65°C, louhovat přibližně 1 a půl minuty,
3. nálev: voda o teplotě cca 80°C, louhovat 2 až 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.