Rozličné jídelní hůlky nejen do orientální kuchyně, se kterou jsou spjaté už více než 5 tisíc let, kdy je poprvé začali používat dávní Číňané. V Číně dodnes představují nejužívanější jídelní příbor. Typické jsou např. také pro Japonsko, Vietnam, Tchaj-wan a Koreu. Po celém světě se s jejich pomocí stravuje více než 1.8 miliardy lidí. Široce rozšířené jednorázové hůlky byly vynalezeny v roce 1878 - říká se jim waribashi a vznikly za účelem efektivního zpracování zbytků dřeva. Cennější hůlky se používají opakovaně a na jejich výrobu se využívá např. slonovina, zvířecí kosti, drahé kameny, zlato, stříbro, bronz, železo, olovo, slitina, nejrůznější vzácné materiály a mnohé další. Všechny materiály jsou často zdobeny různě barevnými rytinami, básněmi nebo malbami. K používání hůlek se váží určitá pravidla, tzv. etiketa. S hůlkami se tak mimo jiné nesmí jídlo nabodávat, nezapichují se jídla v mískách, nepřendává se jídlo z hůlek na hůlky druhého, neposunuje s jejich pomocí jiné nádobí nebo se nesmí dávat do polohy písmene V, které je považováno za symbol smrti.