Jídelní hůlky - Čína
Rozličné jídelní hůlky nejen do orientální kuchyně, se kterou jsou spjaté už více než 5 tisíc let, kdy je poprvé začali používat dávní Číňané. V Číně dodnes představují nejužívanější jídelní příbor. Typické jsou např. také pro Japonsko, Vietnam, Tchaj-wan a Koreu. Po celém světě se s jejich pomocí stravuje více než 1.8 miliardy lidí. Široce rozšířené jednorázové hůlky byly vynalezeny v roce 1878 - říká se jim waribashi a vznikly za účelem efektivního zpracování zbytků dřeva. Cennější hůlky se používají opakovaně a na jejich výrobu se využívá např. slonovina, zvířecí kosti, drahé kameny, zlato, stříbro, bronz, železo, olovo, slitina, nejrůznější vzácné materiály a mnohé další. Všechny materiály jsou často zdobeny různě barevnými rytinami, básněmi nebo malbami. K používání hůlek se váží určitá pravidla, tzv. etiketa. S hůlkami se tak mimo jiné nesmí jídlo nabodávat, nezapichují se jídla v mískách, nepřendává se jídlo z hůlek na hůlky druhého, neposunuje s jejich pomocí jiné nádobí nebo se nesmí dávat do polohy písmene V, které je považováno za symbol smrti.
Čínské jídelní hůlky Oriental 4 ks s držáky 22,5 cm
Čínské jídelní hůlky Geisha kulaté khaki 22,5 cm
Čínské jídelní hůlky Geisha kulaté růžové 22,5 cm
Čínské jídelní hůlky Geisha kulaté žluté 22,5 cm
Čínské jídelní hůlky Geisha kulaté zelené 22,5 cm
Čínské jídelní hůlky Geisha kulaté krémové 22,5 cm
Čínské jídelní hůlky Kočky 5ks dřevo kulaté 22,5 cm
Čínské jídelní hůlky Sakura 5ks dřevo kulaté 22,5 cm
Jak se používají jídelní hůlky?
Ačkoliv se může zdát ovládnutí techniky konzumace s hůlkami složité až nemožné, stačí trocha cviku a trpělivosti a začnete s nimi jíst s naprostou samozřejmostí. Odkud se jídelní hůlky vlastně vzaly?