Káva, kterou pijeme, je vlastně pecka plodu, který je podobný naší třešni. Tato maličká zrnka, skrývající mnohá tajemství chutí a vůní, jsou semena kávovníku s bílými květy, červenými plody a sytě zelenými listy. Listy jsou oválné s vlnitými okraji, deset centimetrů dlouhé. Rostlina Coffea, z čeledi mořenovitých, kvete jen několik málo dní, zato však několikrát ročně. Bílé květy vypadají jako květy pomerančovníku a jejich vůně je omamná jako vůně jasmínu a jemná jako vůně růže. Zvláště úchvatnou podívanou jsou kávovníky, které současně kvetou a nesou plody. Pestrá paleta barev na každém keři: hnědé ohebné větve se zelenými listy, voňavými bílými květy a sytě červenými plody. Jako čarovný pás bíle kvetoucích kávovníků s jasnými červenými plody se podél rovníku táhnou země, ve kterých se pěstuje káva. Všechno jsou to velmi rozmanité, útlé plazivé rostlinky, liány, keře, či stromy. Ze 60 druhů kávovníků, pocházejících pravděpodobně z Etiopie, je nejvýznamnější kávovník Arabica a kávovník Robusta.
Saké je tradiční alkoholický nápoj spojovaný především s Japonskem. Nejčastěji se jako saké označuje rýžové víno, ale v různých regionech Japonska se takto označují také lihoviny vyrobené z brambor, obilovin, cukrové třtiny apod. Při výrobě saké se dodržuje podobný postup jako při výrobě piva. Rýže se vaří podobně jako slad a po vychladnutí se "infikuje" plísní, která dokáže štěpit škrob z rýže na cukry, ze kterého následně kvasí a vzniká alkohol. Výsledný nápoj obsahuje kolem 20 % alkoholu, ale většinou se ředí na 15% pro jemnější chuť. I přesto, že se saké označuje jako víno, je nejlepší, když je čerstvé, oproti klasickému vínu, které se může archivovat.