Nepálský ortodoxní čaj a pronikavé vonné tyčinky
Čaj představuje pro Nepál nedílnou součást jeho kultury a cennou tržní komoditu, která významně přispívá k místnímu a národnímu hospodářství. Stejně jako v sousední Indii je zde uplatňováno strojní nebo ortodoxní zpracování čaje, přičemž ortodoxní zpracování vytváří čaje chuťově velmi podobné produkci čajů z Darjeelingu (dáno často shodnými pracovními postupy a prakticky stejnými klimatickými podmínkami). Významnou roli v oblasti čaje má výzkumné zařízení v Kanchanjangha, které razí cestu organickému pěstování čaje a dále např. poskytuje bezplatné bydlení na plný úvazek zemědělcům a bezplatné vzdělání všem jejich dětem. Nepálské čaje jsou harmonické chuti se sladce květovými nebo ovocnými, méně často s medovými tóny, s tipsovým, popřípadě lehce bylinným aroma. K nepálské kultuře patří také vonné tyčinky, které jsou od těch japonských nebo indických velmi odlišné - mají hrubou strukturu, větší tloušťku, při jejich pálení se můžeme setkat se silnou kořeněnou zemitou vůní, připomínající drsný vysokohorský život.