Černý čaj Anhui Keemun Curly Pekoe Special
Černý čaj Anhui Keemun Curly Pekoe Special

Základní třída velmi známého čaje nazývaného také Qi Men neboli Čchi men, podle okrsku v provincii Anhui, z kterého pochází. Více
od 240 Kč

Základní třída velmi známého čaje nazývaného také Qi Men neboli Čchi men, podle okrsku v provincii Anhui, z kterého pochází. Více
Varianty2
Gramáž čaje | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
![]() |
200 g | Skladem | 240 Kč | ||
![]() |
1000 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
1 050 Kč |
Čínský černý čaj nezaměnitelné chuti, za kterou vděčí ojedinělé odrůdě čajovníku, ze které se vyrábí. Nálev červenavé barvy, sladké květové aroma s mírnými čokoládovými a medovými podtóny. Lístky jsou svinovány do podoby drobných pokroucených jehliček.
Provincie Anhui je důležitou produkční oblastí a domovem mnoha druhů čaje včetně čaje Keemun. Keemun (nebo Qi Men) je některými popisován jako burgundské víno mezi čínskými čaji. Vznikl v oblasti Qi Men, po které je pojmenován. Zajímavostí některých variant tohoto čaje je možnost jejich zrání za správného skladování, což údajně vede k lepší barvě nálevu a celkové chuti čaje.
Příprava 8 g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat přibližně 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Jeden |
Zpracování čaje | Černé (červené) |

Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně
Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.

Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1

