Černý čaj Caykur Rize BOP Turist
Černý čaj Caykur Rize BOP Turist
Klasická a nejoblíbenější sorta čaje pro přípravu Rize. V Turecku patří Rize k národnímu nápoji, kde tvoří součást většiny setkání. Více
od 49 Kč
Klasická a nejoblíbenější sorta čaje pro přípravu Rize. V Turecku patří Rize k národnímu nápoji, kde tvoří součást většiny setkání. Více
Varianty3
Gramáž čaje | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
500 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
149 Kč | |||
1000 g | Skladem | 249 Kč | |||
100 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
49 Kč |
Ačkoliv se může zdát, že národním nápojem Turecka je káva, upřednosťnují místní setkání nad sklenkou čaje. Čaj zde představuje významný sociální aspekt a dokonce se s ním pojí jedno turecké přísloví: "Sevmek Çay Gibidir Sevilmek Seker Bizim Gibi Garibanlar Çayi Sekersiz", což se dá přeložit jako "Milovat je jako čaj, být milován je jako cukr. Chudí jako my pijí svůj čaj bez cukru."
V Turecku je tento čaj tradičně servírován silný v malých tulipánových skleničkách na talířku spolu s několika kostkami cukru. Čaj se pomalu upijí, což dává vyniknout jeho charakteristické chuti. Nálev má mahagonovou barvu a vydatnou, plnou a lehce natrpklou chuť.
Návod na přípravu čaje Rize:
- na plotně rozpálíme nerezovou konvičku,
- do rožhavené konvičky vsypeme cca 10 g Rize na 0,5 l vody,
- třepáním s konvičkou čaj pražíme - promícháváme asi minutu,
- následně zalijeme 0,6 dcl vody a přibližně 10 minut vaříme,
- podáváme s kostkovým cukrem, cca tři kostky na 1dcl.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Papírový sáček, krabička |
---|---|
Počet nálevů čaje | Jeden |
Zpracování čaje | Černé (červené) |
Rostlina rodu Camellia - Čajovník čínský
Čajovník čínský je stálezelená rostlina s lesklými a po okraji zoubkovanými listy. Známa je ve dvou primárních varietách: Camellia sinensis varieta sinensis a Camellia Sinensis varieta assamica.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Rize Çaykur aneb o tureckém čaji Rize
V českých čajovnách patří čaj Rize k velmi oblíbenému nápoji, který poutá nejen svým povzbuzujícím účinkem, ale také mezi čaji specifickou přípravou.
Návod na přípravu tureckého čaje Rize
Ačkoliv se může zdát, že národním nápojem Turecka je káva, upřednostňují místní setkání nad sklenkou čaje a čaj zde představuje významný sociální aspekt. V Turecku je tento čaj tradičně servírován silný, v malých tulipánových skleničkách na talířku, spolu s několika kostkami cukru. Čaj se pomalu upijí, což dává vyniknout jeho charakteristické chuti. Nálev má mahagonovou barvu a vydatnou, plnou a lehce natrpklou chuť.
Čaje vhodné k vodní dýmce
K vodní dýmce se tradičně popíjí čaje spíše silnějších chutí. Kombinace výrazných tabákových příchutí a jemných tónů čistých vysoce kvalitních čajů nejde moc dohromady. V tomto videu můžete vidět návod na přípravu čajů Rize, Tuareg a Karkáde.
Čaj pro každou denní dobu
Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne.
Historie čaje
Čaj je nápoj, který nás provází každodenním životem a mnoha lidem se možná proto zdá až příliš všední a obyčejný. Je téměř neuvěřitelné, že se v Evropě objevil teprve před několika sty lety.
Základní zásady přípravy čaje
Abyste si mohli připravit šálek lahodného sypaného čaje, nemusíte být čajovým mistrem. Stačí se řídit několika základními pravidly a zjistíte, že i po ránu si lze rychle připravit nejen sáčkový, ale také kvalitní sypaný čaj.
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.