Černý čaj China Anhui Keemun Hao Ya - 50 g Premium Selection
Černý čaj China Anhui Keemun Hao Ya - 50 g Premium Selection
Prémiová řada čajů. Vysoká třída černého čaje, který se nachází na seznamech nejslavnějších čínských čajů. Balení 50 g v uzavíratelném zip sáčku. Více
Kód produktu: 100036001Doprava a platba
230 Kč
Prémiová řada čajů. Vysoká třída černého čaje, který se nachází na seznamech nejslavnějších čínských čajů. Balení 50 g v uzavíratelném zip sáčku. Více
Kód produktu: 100036001Doprava a platba
Vysoká třída černého čaje, který se nachází na seznamech nejslavnějších čínských čajů. Jeho historie je poměrně krátká – vznikl v čajových zahradách okresu Keemun v provincii Anhui, kde se původně pěstoval výhradně zelený čaj. Díky hornaté a lesnaté oblasti s dostatkem srážek, nižší teplotou a vyšší vlhkostí se v listech zachovává dostatek aminokyseliny L-theaninu, která vytváří aromatický nálev s jemnou chutí a nižší svíravostí. Specifický je také kultivar Zhu-ye-zhong, jehož listy obsahují éterický olej zvaný myrcenal a vysokou hladinu geraniolu – oba prvky se zasazují za mnohdy těžko popsatelnou sladkost a vůni připomínající sušené růže nebo pečený horký toust.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 1 a půl minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 100°C, louhovat 2 až 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 50 g |
---|---|
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
Počet nálevů čaje | Dva |
Zpracování čaje | Černé (červené) |
Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně
Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.