Černý čaj Kenya Milima GFOP1
Černý čaj Kenya Milima GFOP1
Čajové lístky sbírané na plantáži Milima v nadmořské výšce nad 1980 metrů vytváří nálev vysokohorského aroma s nasládlou chutí, typickou svíravostí a tóny citrusů a koření. Ideální také k dochucení mlékem a cukrem nebo medem. Více
od 268 Kč
Čajové lístky sbírané na plantáži Milima v nadmořské výšce nad 1980 metrů vytváří nálev vysokohorského aroma s nasládlou chutí, typickou svíravostí a tóny citrusů a koření. Ideální také k dochucení mlékem a cukrem nebo medem. Více
Varianty2
Gramáž čaje | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
200 g | Skladem | 268 Kč | |||
1000 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
1 190 Kč |
Čajové lístky sbírané na plantáži Milima v nadmořské výšce nad 1980 metrů vytváří nálev vysokohorského aroma s nasládlou chutí, typickou svíravostí a tóny citrusů a koření. Ideální také k dochucení mlékem a cukrem nebo medem.
Čajové lístky se sklízí už brzy ráno a následně jsou třikrát rolovány, čímž si zachovají svůj charakter a získají typicky zkroucený tvar. Následuje oxidace lístků, sušení a třízení do tříd podle kvality a zastoupení vrcholových výhonků (tipsů). Název Milina se ze svahilštiny překládá jako „Na vysokém místě“ – což odkazuje právě na vysokou nadmořskou výšku. Na rozdíl od většiny čajů v Africe se Milima vyrábí ortodoxní cestou.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
1. nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat přibližně 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Jeden |
Zpracování čaje | Černé (červené) |
Rostlina rodu Camellia - Čajovník čínský
Čajovník čínský je stálezelená rostlina s lesklými a po okraji zoubkovanými listy. Známa je ve dvou primárních varietách: Camellia sinensis varieta sinensis a Camellia Sinensis varieta assamica.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Čaj pro každou denní dobu
Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne.
Základní zásady přípravy čaje
Abyste si mohli připravit šálek lahodného sypaného čaje, nemusíte být čajovým mistrem. Stačí se řídit několika základními pravidly a zjistíte, že i po ránu si lze rychle připravit nejen sáčkový, ale také kvalitní sypaný čaj.
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Sypané a sáčkové čaje aneb o výhodách, nevýhodách a přípravě čaje
Představíme si několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.