China Fujian Wuyi Shui Hsien (Water Sprite Cliff Tea) - 50 g Premium Selection
China Fujian Wuyi Shui Hsien (Water Sprite Cliff Tea) - 50 g Premium Selection

Prémiová řada čajů. Oolong, který se řadí mezi slavné útesové čaje z oblasti Wu Yi. Kvalitní útesový čaj se vyznačuje vyváženými tóny čokolády, květin, tabáku a karamelu. Balení 50 g v uzavíratelném zip sáčku. Více
Kód produktu: 100040001Doprava a platba
280 Kč

Prémiová řada čajů. Oolong, který se řadí mezi slavné útesové čaje z oblasti Wu Yi. Kvalitní útesový čaj se vyznačuje vyváženými tóny čokolády, květin, tabáku a karamelu. Balení 50 g v uzavíratelném zip sáčku. Více
Kód produktu: 100040001Doprava a platba
Oolong, který se řadí mezi slavné útesové čaje (také yancha – yan ve významu skály a cha ve významu čaj) z oblasti Wu Yi. Jedinečnou chuť čajovníkům dodává skalní podloží bohaté na minerály. Čaje jsou typické silnou oxidací a pečením. Kvalitní útesový čaj se vyznačuje vyváženými tóny čokolády, květin, tabáku a karamelu. Název Hsien bývá spojován s postavou Xian - odkazem na legendární taoistické nesmrtelné, kteří se zřekli každodenního způsobu života a šli žít bezstarostným životem do hor jako poustevníci.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 85°C, louhovat 2 až 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat 2 až 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 3 a více minut.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Hmotnost čaje | do 50 g |
---|---|
Balení čaje | Alu sáček |
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Polozelené |

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Příprava čínských polozelených čajů (oolongů)
Příprava polozelených čínských čajů. Vybrali jsme pro Vás typické zástupce polozelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody na přípravu těchto čajů - Wu Long, Shui Xian a Tie Guan Yin.

Zpracování čajových sort
Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského.

Čajová miska zhong, gaiwan, čcha wan nebo také čung
Co je to gaiwan (zhong) a jak jej používat? Historicky byl gaiwan určený k přípravě velkolistých zelených čajů nebo světlých oolongů. Gaiwan se skládá z celkem tří částí – talířek (tuo), miska (wan) a víčko (gai).

Jak si připravit vybrané čínské oolongy
Příprava polozelených čínských čajů. Vybrali jsme pro Vás typické zástupce polozelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody na přípravu těchto čajů - Wu Long, Shui Xian a Tie Guan Yin.

Jak správně skladovat čaj
Chcete vědět, jak uskladnit čaj? Pokud čaj nakupujete ve větším množství nebo jej uchováváte po delší čas, dbejte na jeho správné uskladnění, které vám pomůže uchovat chuť a vůni čaje.

Sestavte si sadu na rituál Gong Fu Cha
Čajový rituál Gong Fu Cha představuje nejen dokonalou přípravu čaje, ale také jeho dokonalé poznání způsob relaxace a tradiční ceremonii, která byla součástí čínského císařského dvora.

Čínský čajový rituál Gong Fu Cha a jeho provedení
Čínský čajový rituál nevyžaduje v porovnání s japonskou čajovou ceremonií striktní dodržování všech zásad a přináší určitou volnost v jeho modifikaci v závislosti na naší osobnosti.

Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně
Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.

Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.

Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1

