Polozelený čaj China Da Hong Pao (Šarlatové roucho)

1 320 bodů do věrnostního systému

Čína

Polozelený útesový čaj. Zástupce silně oxidovaných oolongů. Da Hong Pao nabízí chuťově a aromaticky lahodný profil s nádechem peckovin a melasy, dřevitou vůní a jemnými tóny tabáku. Více

Doprava a platba

od 162 Kč

Upřesněte výběr produktu
Varianta neexistuje
ks
Čína

Polozelený útesový čaj. Zástupce silně oxidovaných oolongů. Da Hong Pao nabízí chuťově a aromaticky lahodný profil s nádechem peckovin a melasy, dřevitou vůní a jemnými tóny tabáku. Více

Doprava a platba

Gramáž čaje Dostupnost Cena  Množství (ks)
Polozelený čaj China Da Hong Pao (Šarlatové roucho) 100 g Skladem 162 Kč
Polozelený čaj China Da Hong Pao (Šarlatové roucho) 1000 g Dočasně vyprodáno
Sledovat dostupnost
1 320 Kč

Da Hong Pao neboli také "Velké šarlatové roucho" pochází z provincie Fujian v jihovýchodní Číně. Legenda praví, že matka vládce Ming byla vážně nemocná. Z její nemoci ji vyléčil čaj, který byl připraven z lístků čtyř čajovníků, které sklidili královští poslové. Čajovníky byly následně střeženy královskými strážemi a jejich listy sklízeny pro potřebu královské rodiny. Tři z těchto čajovníků rostou v horách Wu Yi a jejich existence je doložena až do doby dynastie Ming (14. století). Místní obyvatelé tyto rostliny uctívají a jsou dokonce pojištěny proti poškození. Čajovníky byly rozmoženy a nyní se pěstují také na okolních čajových plantážích. Tento čaj se v Číně obvykle podává při návštěvě velmi vážených hostů. Vzhledem k malému počtu původních čajovníků je každoroční sklizeň spojena s oslavným ceremoniálem. Da Hong Pao nabízí chuťově a aromaticky lahodný profil s nádechem peckovin a melasy, dřevitou vůní a jemnými tóny tabáku.

Pokud toužíte někdy ochutnat Da Hong Pao z původních čajových keřů, tak se vám to s velkou pravděpodobností již nepovede. Nejenže se jedná o čaj prodávaný za astronomické částky, ale také o čaj, u kterého je od roku 2007 čínskou vládou zakázána výroba s použitím matečních rostlin. Poslední várky tohoto Da Hong Pao se prodávali v hodnotě desítek tisíc dolarů za pár gramů čaje. Nejbližšími variantami, které se vám podaří ochutnat, jsou buď čaje Da Hong Pao vyrobené z řízků matečních rostlin nebo varianty vyrobené smícháním lístků Da Hong Pao s lístky čajů Shui Xian, Rou Gui nebo Tie Guan Yin, které se chuťově a aromaticky podobají původnímu čaji. 

Příprava 6g čaje v 0,5l konvičce:

1. nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat přibližně 4 minuty,
2. nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat přibližně 4 minuty.

Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.

Parametry
Balení čaje Zipový sáček s alu vrstvou
Počet nálevů čaje Dva
Zpracování čaje Polozelené