Polozelený čaj China Tie Guanyin (Železná bohyně) K101
Polozelený čaj China Tie Guanyin (Železná bohyně) K101

Čínský polozelený (oolong) čaj. Vynikající třída tohoto slavného a klasického oolongu. Pěstuje se v provincii Fujian v Číně. Více
od 121 Kč

Čínský polozelený (oolong) čaj. Vynikající třída tohoto slavného a klasického oolongu. Pěstuje se v provincii Fujian v Číně. Více
Varianty3
Gramáž čaje | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
![]() |
50 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
121 Kč | ||
![]() |
100 g | Skladem | 221 Kč | ||
![]() |
1000 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
1 906 Kč |
Vynikající třída tohoto slavného a klasického oolongu z Číny. Všechny druhy Tie Guanyin se řadí k nejlepším sortám světlejších, středně zoxidovaných oolongů. Produkují se hlavně v provincii Fujian, Kuang-tung a na Tchajwanu. Barva nálevu je žlutavá, vůně jemně květinová. Chuť je lahodná, aromatická s příjemně natrpklými tóny.
K čaji se váže legenda, dle které jej nalezl chudý rolník na radu časem zničené sochy Bohyně milosrdenství v chátrajícím chrámu. Čaj disponoval výtečnou chutí a lidé si jej rychle oblíbili. Z peněz, které rolník prodejem čaje vydělal, nechal chrám a sochu opravit. Díky vzkvétajícímu obchodu s čajem začal postupně vzkvétat celý okres.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce (před 1. nálevem provedeme oplachovací nálev):
- nálev: voda o teplotě cca 80°C, louhovat 2 až 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat cca 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat cca 3 minuty.
Příprava 3g čaje v 150ml gaiwanu (před 1. nálevem provedeme oplachovací nálev):
- 1. až 4. nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 90, 40, 100 a 160 vteřin.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Polozelené |

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Příprava čínských polozelených čajů (oolongů)
Příprava polozelených čínských čajů. Vybrali jsme pro Vás typické zástupce polozelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody na přípravu těchto čajů - Wu Long, Shui Xian a Tie Guan Yin.

Jak si připravit vybrané čínské oolongy
Příprava polozelených čínských čajů. Vybrali jsme pro Vás typické zástupce polozelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody na přípravu těchto čajů - Wu Long, Shui Xian a Tie Guan Yin.

Čínský čajový rituál Gong Fu Cha a jeho provedení
Čínský čajový rituál nevyžaduje v porovnání s japonskou čajovou ceremonií striktní dodržování všech zásad a přináší určitou volnost v jeho modifikaci v závislosti na naší osobnosti.

Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně
Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.

Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.

Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1

