Polozelený čaj Darjeeling Oolong
Varianty2
Gramáž čaje | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
![]() |
100 g | Skladem | 390 Kč | ||
![]() |
1000 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
3 600 Kč |
Chuťově velice ojedinělý druh polozeleného čaje z proslaveného Darjeelingu. Indická čajová specialita, polozelený čaj vyrobený z čajů vypěstovaných na darjeelingských plantážích. Nálev květově nasládlé zelinkavé chuti s lehkými ořechovými podtóny, s lehkou přípomínkou kvalitních čínských oolongů a podtóy orchidejí.
List tohoto čaje se obvkyle skláda z jednoho pupenu a dvou přilehlých lístků a zpracován je obdobně jako černý dárdžilinský čaj s rozdílem slabší oxidace v rozmezí od 8% do 85%. V nálevu se oxidace projevuje zlatooranžovou barvou a určitým stupněm kouřovosti.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 80°C, louhovat přibližně 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat přibližně 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Dva |
Zpracování čaje | Polozelené |

Indie a čaj
Indické čaje jsou i přes svoji krátkou dobu existence známy po celém světě. Jaká je cesta indického čaje od počátku? Jaký je čaj v Ásámu, Darjeelingu nebo v Nilgiri?

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Sypané a sáčkové čaje aneb o výhodách, nevýhodách a přípravě čaje
Představíme si několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.

Historie čaje
Čaj je nápoj, který nás provází každodenním životem a mnoha lidem se možná proto zdá až příliš všední a obyčejný. Je téměř neuvěřitelné, že se v Evropě objevil teprve před několika sty lety.

Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.

Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1

