Polozelený čaj Formosa Ali Shan Mountain Oolong - 75 g
Polozelený čaj Formosa Ali Shan Mountain Oolong - 75 g

Ve své domovině je Ali Shan konzumenty často vyhledáván pro svoji vysokou kvalitu. Patří mezi lehce oxidované čaje velmi vysoké kvality. Delikátní záležitost. Originální balení 75 g (design obalu se může lišit). Více
Kód produktu: 100817002Doprava a platba
497 Kč

Ve své domovině je Ali Shan konzumenty často vyhledáván pro svoji vysokou kvalitu. Patří mezi lehce oxidované čaje velmi vysoké kvality. Delikátní záležitost. Originální balení 75 g (design obalu se může lišit). Více
Kód produktu: 100817002Doprava a platba
Ali Shan je název jak pro hory, tak pro čaj, který je v nich pěstován. Plantáže se nachází v nadmořské výšce 1000-1200 metrů. Hory Ali jsou po většinu času v mlze či mracích a tím, díky vysoké vlhkosti, jsou ideální pro pěstování oolongu. Ve své domovině je Ali Shan konzumenty často vyhledáván pro svoji vysokou kvalitu. Patří mezi lehce oxidované čaje velmi vysoké kvality s krémovou strukturou, bohatým rozsahem chutí a lehkou sladkostí. Nálev je zelinkavě zlatavý a příjemnou květinovou vůní. Doporučujeme čaj připravit metodou Gong Fu Cha, kdy dokonale poznáte pestrou paletu chutí a vůní, které v sobě lístky ukrývají.
Obecně o čajích z Alishanu:
Pokud by nás zajímala obecná charakteristika těchto čajů, pak klíčové jsou tři vlastnosti - složitost chutí, květinové tóny a dlouhý aftertaste se sladkými tóny. Vůně nálevu je nejčastěji přirovnávána k orchidejím, růžím nebo jasmínu. Kultivary pro vznik těchto čajů jsou nejčastějí Zlatá lilie neboli Jinxuan s krémovější strukturou nebo Qingxin s pronikavějším charakterem, vyšší sladkostí a květinovostí.
Stručná charakteristika čaje:
Období sběru: jaro
Aroma: krémové, květinové
Barva nálevu: světle žlutá-zlatá
Chuť: květinová, jemě sladká s dlouhou dochutí
Místo původu: hora Ali, Tchaj-wan
Příprava 8g čaje v 0,5l konvičce (po provedení oplachovacího nálevu):
- nálev: voda o teplotě cca 75°C, louhovat přibližně 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 85°C, louhovat 2 až 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 3 a více minut.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 75 g |
---|---|
Balení čaje | Sáček s alu vrstvou bez zipu |
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Polozelené |

Čaj pro každou denní dobu
Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne.

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Sběr tchajwanského čaje
Již dlouhá léta se zaobíráme přímým dovozem Tchajwanských čajů, převážně Oolongů, a tak bylo jenom otázkou času, kdy se vyrazíme za našimi dodavateli podívat osobně.

Taiwan – vysokohorský čaj, Alishan a kultivar TTES#18
Když se mluví o čaji z Tchaj-wanu, nejčastěji se nám asociují pojmy oolong, vysokohorský oolong nebo třeba čaj Oriental Beauty. Jedná se o sorty a čaje typické pro tento ostrov a celosvětově oceňované.

Sestavte si sadu na rituál Gong Fu Cha
Čajový rituál Gong Fu Cha představuje nejen dokonalou přípravu čaje, ale také jeho dokonalé poznání způsob relaxace a tradiční ceremonii, která byla součástí čínského císařského dvora.

Čínský čajový rituál Gong Fu Cha a jeho provedení
Čínský čajový rituál nevyžaduje v porovnání s japonskou čajovou ceremonií striktní dodržování všech zásad a přináší určitou volnost v jeho modifikaci v závislosti na naší osobnosti.

Tchajwanské oolongy - příprava a základní dělení
Pojmenování oolong označuje částečně oxidované čajů původně pocházejících z Číny, odkud se rozšířily nejdříve na ostrov Tchaj-wan a následně až do dalších zemí.

Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.

Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1

