Polozelený čaj Formosa Ali Shan Tie Guan Yin Oolong (Middle level baked) - 7 g
Polozelený čaj Formosa Ali Shan Tie Guan Yin Oolong (Middle level baked) - 7 g

V tradičním stylu zpracovaná Tie Guan Yin neboli Železná bohyně milosrdenství z proslavené tchajwanské oblasti Alishan. Původní verze tohoto čaje byly pečené pod dohledem čajových mistrů a v chuti dosahovali poměrně odvážného, avšak klasického pečeného profilu. Originální balení 7 g. Více
Kód produktu: 2008Doprava a platba
51 Kč

V tradičním stylu zpracovaná Tie Guan Yin neboli Železná bohyně milosrdenství z proslavené tchajwanské oblasti Alishan. Původní verze tohoto čaje byly pečené pod dohledem čajových mistrů a v chuti dosahovali poměrně odvážného, avšak klasického pečeného profilu. Originální balení 7 g. Více
Kód produktu: 2008Doprava a platba
V tradičním stylu zpracovaná Tie Guan Yin neboli Železná bohyně milosrdenství z proslavené tchajwanské oblasti Alishan. Původní verze tohoto čaje byly pečené pod dohledem čajových mistrů a v chuti dosahovali poměrně odvážného, avšak klasického pečeného profilu.
V Číně se řadí Tie Guan Yin k deseti nejslavnějším čajům, jeho domovem je oblast Anxi v provincii Fujian. Od tradičního pečení se začalo upouštět až v nedávné době s rostoucím zájmem o slabě oxidované oolongy s květinovým aromatickým a chuťovým profilem. Bývá tak stále obtížnější najít tradičně pečené varianty, které vyžadují velkou zručnost čajového mistra a jejich výroba zabírá více času, což se odráží na výsledné vyšší ceně za tento čaj.
Listy oolongu jsou pevně svinované, oxidované cca z 25% a středně až vysoce pečené. Nálev má jasnou barvu a pečenou vůni a chuť s bylinnými, kořeněnými a ovocnými tóny, připomínat může také pečené kaštany nebo karamelizované ořechy. Výborný k vychutnání v několika nálevech, neboť v každém objevíte trochu nové příchutě.
Příprava 8g čaje v 0,4l konvičce (provedeme oplachovací nálev):
- nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat cca 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 2 až 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 2 až 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 7 g |
---|---|
Balení čaje | Sáček s alu vrstvou bez zipu |
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Polozelené |

Sypané a sáčkové čaje aneb o výhodách, nevýhodách a přípravě čaje
Představíme si několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Příprava čínských polozelených čajů (oolongů)
Příprava polozelených čínských čajů. Vybrali jsme pro Vás typické zástupce polozelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody na přípravu těchto čajů - Wu Long, Shui Xian a Tie Guan Yin.

Sběr tchajwanského čaje
Již dlouhá léta se zaobíráme přímým dovozem Tchajwanských čajů, převážně Oolongů, a tak bylo jenom otázkou času, kdy se vyrazíme za našimi dodavateli podívat osobně.

Taiwan – vysokohorský čaj, Alishan a kultivar TTES#18
Když se mluví o čaji z Tchaj-wanu, nejčastěji se nám asociují pojmy oolong, vysokohorský oolong nebo třeba čaj Oriental Beauty. Jedná se o sorty a čaje typické pro tento ostrov a celosvětově oceňované.

Sestavte si sadu na rituál Gong Fu Cha
Čajový rituál Gong Fu Cha představuje nejen dokonalou přípravu čaje, ale také jeho dokonalé poznání způsob relaxace a tradiční ceremonii, která byla součástí čínského císařského dvora.

Čínský čajový rituál Gong Fu Cha a jeho provedení
Čínský čajový rituál nevyžaduje v porovnání s japonskou čajovou ceremonií striktní dodržování všech zásad a přináší určitou volnost v jeho modifikaci v závislosti na naší osobnosti.

Tchajwanské oolongy - příprava a základní dělení
Pojmenování oolong označuje částečně oxidované čajů původně pocházejících z Číny, odkud se rozšířily nejdříve na ostrov Tchaj-wan a následně až do dalších zemí.

Základní zásady přípravy čaje
Abyste si mohli připravit šálek lahodného sypaného čaje, nemusíte být čajovým mistrem. Stačí se řídit několika základními pravidly a zjistíte, že i po ránu si lze rychle připravit nejen sáčkový, ale také kvalitní sypaný čaj.

Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.

Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1

