Polozelený čaj Formosa Bao Zhong Oolong (Pao Čung) - 150 g
Polozelený čaj Formosa Bao Zhong Oolong (Pao Čung) - 150 g

Jméno Bao Zhong znamená zabalen v listu a je odvozeno od dávné metody zpracovávání a uchovávání tohoto čaje. Originální 150g balení (design obalu se může lišit). Více
Kód produktu: 100813005Doprava a platba
354 Kč

Jméno Bao Zhong znamená zabalen v listu a je odvozeno od dávné metody zpracovávání a uchovávání tohoto čaje. Originální 150g balení (design obalu se může lišit). Více
Kód produktu: 100813005Doprava a platba
Kdysi býval tento čaj balen do bavlněného papíru, v něm býval vysušen a ponechán. V dnešní době, díky metodě vzduchotěsného uchovávání, je tento čaj šířen do celého světa a rychle nabírá u konzumentů na popularitě. Bao Zhong můžeme zařadit mezi lehce oxidované oolongy, a to do 15%. Pro nízký stupeň oxidace bývá charakterizován jako velice podobný zelenému čaji. Lístky tohoto čaje jsou temně zelené a krásně zkroucené.
Stručná charakteristika čaje:
Barva nálevu: zlatavě zelená
Vůně: květinové aroma s mírně sladkými podtóny
Chuť: květinové aroma, jemně sladká, dlouhá dochuť
Původ: Nan-tchou, Tchaj-wan
Příprava 8g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 80°C, louhovat přibližně 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat 2 až 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 3 a více minut.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 150 g |
---|---|
Balení čaje | Sáček s alu vrstvou bez zipu |
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Polozelené |

Čajová miska zhong, gaiwan, čcha wan nebo také čung
Co je to gaiwan (zhong) a jak jej používat? Historicky byl gaiwan určený k přípravě velkolistých zelených čajů nebo světlých oolongů. Gaiwan se skládá z celkem tří částí – talířek (tuo), miska (wan) a víčko (gai).

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Sběr tchajwanského čaje
Již dlouhá léta se zaobíráme přímým dovozem Tchajwanských čajů, převážně Oolongů, a tak bylo jenom otázkou času, kdy se vyrazíme za našimi dodavateli podívat osobně.

Taiwan – vysokohorský čaj, Alishan a kultivar TTES#18
Když se mluví o čaji z Tchaj-wanu, nejčastěji se nám asociují pojmy oolong, vysokohorský oolong nebo třeba čaj Oriental Beauty. Jedná se o sorty a čaje typické pro tento ostrov a celosvětově oceňované.

Sestavte si sadu na rituál Gong Fu Cha
Čajový rituál Gong Fu Cha představuje nejen dokonalou přípravu čaje, ale také jeho dokonalé poznání způsob relaxace a tradiční ceremonii, která byla součástí čínského císařského dvora.

Čínský čajový rituál Gong Fu Cha a jeho provedení
Čínský čajový rituál nevyžaduje v porovnání s japonskou čajovou ceremonií striktní dodržování všech zásad a přináší určitou volnost v jeho modifikaci v závislosti na naší osobnosti.

Yixing neboli isingská keramika - počátky yixingu, přednosti yixingu
Konvice z yixingské hlíny jsou v podstatě první konvice navržené speciálně na přípravu čaje. Pro své unikátní vlastnosti jsou dodnes konvičky z yixing velmi žádané.

Tchajwanské oolongy - příprava a základní dělení
Pojmenování oolong označuje částečně oxidované čajů původně pocházejících z Číny, odkud se rozšířily nejdříve na ostrov Tchaj-wan a následně až do dalších zemí.

Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.

Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1

