Polozelený čaj Formosa GABA Deep Baked Oolong - 50 g Premium Selection
Polozelený čaj Formosa GABA Deep Baked Oolong - 50 g Premium Selection

Prémiová řada čajů. Speciální tchajwanský polozelený čaj obsahující kyselinu gama-aminomáselnou. Čaj se zpracovává v dusíkové atmosféře bez přístupu kyslíku. Balení 50 g v uzavíratelném zip sáčku. Více
Kód produktu: 100883001Doprava a platba
180 Kč

Prémiová řada čajů. Speciální tchajwanský polozelený čaj obsahující kyselinu gama-aminomáselnou. Čaj se zpracovává v dusíkové atmosféře bez přístupu kyslíku. Balení 50 g v uzavíratelném zip sáčku. Více
Kód produktu: 100883001Doprava a platba
GABA je speciální tchajwanský polozelený čaj (oolong). Zvláštnost tohoto čaje spočívá v tom, že obsahuje kyselinu gama-aminomáselnou, která se přirozeně vyskytuje v lidském mozku a funguje v něm jako zdroj uvolnění a relaxace. K vytvoření čaje GABA je potřeba komplikovaný proces, který zahrnuje zpracování čaje ve speciální dusíkové atmosféře bez přístupu kyslíku. Varianta čaje GABA v tomto balení se označuje jako „Deep baked“, což znamená, že čaj byl opékán či pražen. Výsledek je nasládlá chuť, ve které lze nalézt náznaky ořechů, medu, karamelu či chlebové aroma. Některými bývá přirovnávána k podzimní darjeelingské sklizni.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat 2 až 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 2 až 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 98°C, louhovat 3 až 4 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Hmotnost čaje | do 50 g |
---|---|
Balení čaje | Alu sáček |
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Polozelené |

Jak správně skladovat čaj
Chcete vědět, jak uskladnit čaj? Pokud čaj nakupujete ve větším množství nebo jej uchováváte po delší čas, dbejte na jeho správné uskladnění, které vám pomůže uchovat chuť a vůni čaje.

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Sypané a sáčkové čaje aneb o výhodách, nevýhodách a přípravě čaje
Představíme si několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.

Taiwan – vysokohorský čaj, Alishan a kultivar TTES#18
Když se mluví o čaji z Tchaj-wanu, nejčastěji se nám asociují pojmy oolong, vysokohorský oolong nebo třeba čaj Oriental Beauty. Jedná se o sorty a čaje typické pro tento ostrov a celosvětově oceňované.

Sestavte si sadu na rituál Gong Fu Cha
Čajový rituál Gong Fu Cha představuje nejen dokonalou přípravu čaje, ale také jeho dokonalé poznání způsob relaxace a tradiční ceremonii, která byla součástí čínského císařského dvora.

Čínský čajový rituál Gong Fu Cha a jeho provedení
Čínský čajový rituál nevyžaduje v porovnání s japonskou čajovou ceremonií striktní dodržování všech zásad a přináší určitou volnost v jeho modifikaci v závislosti na naší osobnosti.

Tchajwanské oolongy - příprava a základní delění
Pojmenování oolong označuje částečně oxidované čajů původně pocházejících z Číny, odkud se rozšířily nejdříve na ostrov Tchaj-wan a následně až do dalších zemí.

Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.

Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1

