Polozelený čaj Formosa Li Shan Cui Luan - 50 g
Polozelený čaj Formosa Li Shan Cui Luan - 50 g
Li Shan je považován za jeden z nejlepších oolongů na světě. Čajová lahůdka v originálním 50g balení. Design obalu se může lišit. Více
Kód produktu: 101013001Doprava a platba
447 Kč
Li Shan je považován za jeden z nejlepších oolongů na světě. Čajová lahůdka v originálním 50g balení. Design obalu se může lišit. Více
Kód produktu: 101013001Doprava a platba
Čajové keře pro tento čaj vyrůstají na hranici tří okrsků: Nantou, Taichung a Hua Lian v nadmořské výšce kolem 2200 metrů. V teplotách mezi 0°C a 24°C se lístky sklízí dvakrát ročně. Čaje se tak vyprodukuje jen omezené množství a vyznačuje se delikátní chutí, díky které je čaj velmi ceněný. V horských oblastech musí čajovníky bojovat o život v zimě, sněhu a za přítomností mlhy. Toto činí čaj naprosto unikátním s velkým množstvím poskytovaných nálevů. Doporučujeme také přípravu čaje stylem Gong Fu Cha.
Li Shan se nachází v centru Tchaj-wanu v okrese Taichung. Své jméno získal po hruškových sadech, které byly po dlouhá léta oporou ekonomiky. Dnes už je oblast mnohem více známa svým vynikajícím čajem, který se na Tchaj-wanu řadí k těm nejdražším. Kvalita čaje je dána jak zpracováním, tak především zcela výbornými podmínkami růstu čajových keřů – kombinace vysoké nadmořské výšky a subtropické lokality produkující chladné a dostatečně vlhké klima. Navíc je většina čajových plantáží usazená v na živiny bohaté černé půdě po bývalých sadech. V nálevu je čaj bohatý na ovocné aroma s příjemnou sladkostí.
Země původu: Nan-tchou, Tchaj-wan
Příprava 8g čaje v 0,4l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 85°C, louhovat přibližně 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat přibližně 1 až 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat přibližně 2 až 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 50 g |
---|---|
Balení čaje | Sáček s alu vrstvou bez zipu |
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Polozelené |
Jak správně skladovat čaj
Chcete vědět, jak uskladnit čaj? Pokud čaj nakupujete ve větším množství nebo jej uchováváte po delší čas, dbejte na jeho správné uskladnění, které vám pomůže uchovat chuť a vůni čaje.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Sběr tchajwanského čaje
Již dlouhá léta se zaobíráme přímým dovozem Tchajwanských čajů, převážně Oolongů, a tak bylo jenom otázkou času, kdy se vyrazíme za našimi dodavateli podívat osobně.
Sypané a sáčkové čaje aneb o výhodách, nevýhodách a přípravě čaje
Představíme si několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.
Čaj pro každou denní dobu
Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne.
Taiwan – vysokohorský čaj, Alishan a kultivar TTES#18
Když se mluví o čaji z Tchaj-wanu, nejčastěji se nám asociují pojmy oolong, vysokohorský oolong nebo třeba čaj Oriental Beauty. Jedná se o sorty a čaje typické pro tento ostrov a celosvětově oceňované.
Tchajwanské oolongy - příprava a základní dělení
Pojmenování oolong označuje částečně oxidované čajů původně pocházejících z Číny, odkud se rozšířily nejdříve na ostrov Tchaj-wan a následně až do dalších zemí.
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.